ŽENA IZ SJENE

Može li zasjeniti Melaniju? Bivša televizijska novinarka učinit će sve da postane prva dama

Casey DeSantis supruga je republikanskog predsjedničkog kandidata Rona DeSantisa koji u utrku za Bijelu kuću kreće s Floride.

Guverner Floride Ron DeSantis na Twitteru je objavio da ulazi u kampanju za republikanskog predsjedničkog kandidata i sigurno će biti glavni stranački protivnik bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu koji priželjkuje još jedan mandat u Bijeloj kući u Washingtonu. Ankete zasad prednost daju Trumpu, bez obzira na to što je mnogima dojadio svojim skandalima, optužbama i suđenjima, te neprestanom kuknjavom kako su ga - na ovaj ili onaj način - pokrali.

I dok bi bivša prva dama Melania Trump najradije zaboravila da postoje i idući predsjednički izbori jer samo želi svoj mir u kojem se na Floridi može posvetiti ulozi majke i provoditi vrijeme sa svojim roditeljima i sestrom koji su česti gosti na Trumpovom imanju Mar-a- Lago, bivša televizijska novinarka Casey DeSanstis će učiniti sve da podupre svog supruga da se u siječnju usele na najprestižniju vašingtonsku adresu.

image

Casey i Ron DeSantis posjetili su Japan u travnju

EUGENE HOSHIKO/AFP/PROFIMEDIA

Guverner Floride, čini se, nije ništa manje konzervativan i tvrdokoran od Donalda Trumpa: u svojoj saveznoj državi gotovo je zabranio pobačaj, u školama se ne smiju spominjati homoseksualci i transrodne osobe, a u obrazovnom sustavu objašnjavati rasizam i njegove posljedice, društvene nepravde i borba za građanska prava... Ukratko, najradije bi vratio kolo povijesti čitavo stoljeće unatrag, po čemu se zapravo ne razlikuje od Trumpa, ali njegov imidž je čist i neopterećen skandalima.

Konzervativni glasači ga uz to vole jer je po svom podrijetlu puno bliži prosječnom Amerikancu, što mu je dodatni plus. Nije bogataš, nego dolazi iz srednje klase i na računu nema milijune, predstavlja se kao obiteljski čovjek koji vjeruje u brak, a suprugu Casey predstavlja kao svoju najveću i najvažniju podršku.

image

Ron DeSantis sa suprugom Casey i djecom Madison, Masonom i Mamie

GIORGIO VIERA AFP

DeSantis je diplomirao povijest na sveučilištu Yale, gdje se isticao i kao sportaš - bio je kapetan studentske bejzbolske momčadi - a onda je završio pravo na Harvardu te se pridružio vojsci, odnosno njenom pravnom uredu. Neko je vrijeme službovao u vojnoj bazi Guantanamo - jedan od nekadašnjih zatočenika tvrdi da je DeSantis bio prisutan kad su ga podvrgavali prisilnom hranjenju - a potom u Iraku. Svojim političkim vrhuncem smatra prvi izbor za guvernera Floride 2016., što u prijevodu znači da nema niti dana radnog staža u realnom sektoru, zbog čega ga bivši mentor i prijatelj Donald Trump - ismijava.

image

Donald Trump, Casey i Ron DeSantis 2018.

JOE RAEDLE/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Svoju suprugu upoznao je na golf terenu, dok je Casey Black pogledom tražila svoju lopticu, a Ron je bio uvjeren da gleda njega, pa joj je prišao i započeo razgovor. Zaprosio ju je tijekom jednog dopusta iz vojske, vjenčali su se u Disney Worldu 2009., a danas su ponosni roditelji troje djece: 6-godišnje Madison 5-glodišnjeg Masona i 2-godišnje Mamie.

Upravo je Casey, tvrde politički analitičari, DeSantisovo tajno oružje, no neki smatraju da bi poput Lady Macbeth mogla prouzročiti i njegovu propast. S pozitivne strane Casey DeSantis pokušava glasačima predstaviti privatno lice svoga muža jer je on do sada prečesto isticao samo svoju javnu, političku ličnost. No, mnogi smatraju da u tome nije pretjerano uvjerljiva, iako svoga muža opisuje kao "dobrog supruga i brižnog oca koji se brinuo za djecu dok se ona u listopadu 2021. liječila od raka dojke".

image

Casey DeSantis

IVY CEBALLO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

No, činjenica da je Casey svome suprugu glavna savjetnica može biti dvosjekli mač. S jedne je strane dobro imati nekoga bliskoga u toj ulozi, no s druge - baš i nije. Upućeni tvrde da se toga prihvatila jer njezin suprug ni u kog drugog nema takvo povjernje kao u Casey, ali ističu i da njezina ambicija nerijetko rezultira postavljanjem nerealnih ciljeva, što u visokoj politici sigurno nije recept za uspjeh.

Linker
17. travanj 2024 20:03