DUBROVAČKI GRADONAČELNIK

Mato Franković u otvorenom pismu ispričao se glumici Gabrielle Union: ‘Vaš istup nanio je veliku štetu Dubrovniku‘

Nakon što se proširila vijest da je američka glumica Gabrielle Union doživjela rasistički napad u posjeti Dubrovniku još 2019. godine, sada se putem otvorenog pisma glumici oglasio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji tvrdi da je riječ o izoliranom slučaju.

Nakon što je osvanula vijest o američkoj glumici Gabrielle Union-Wade koja je 2019. godine prilikom posjete Dubrovniku navodno doživjela rasistički napad, ubrzo se oglasio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je putem Facebooka glumici uputio otvoreno pismo.

Čitajte i: Holivudska glumica o uznemirujućem iskustvu u Dubrovniku: ‘Nikada nisam iskusila tu razinu mržnje‘

U objavi Franković najoštrije osuđuje napad koji smatra izdvojenim incidentom, a njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

"Poštovana gospođo Union, nemalo sam ostao iznenađen Vašom izjavom kako ste za vrijeme boravka u Dubrovniku doživjeli neugodno iskustvo gdje ste, citiram ‘iskusili veliku količinu mržnje i prijetnje nasiljem’, kako navodite, u klubu koji je prepun rasističkih simbola te neonacistima koji su bili prisutni.

U ime Grada Dubrovnika, Dubrovčana i svoje osobno izražavam najoštriju osudu takvog istupa i zgražanje nad bilo kakvim porukama mržnje i nasilja. Dubrovnik je oduvijek otvoren Grad u kojem nikad nisu postojali rasistički segregacijski klubovi. Dubrovnik je Grad koji zapravo ima jedan jedini noćni klub koji je jedan od najboljih klubova u Europi.

Dubrovnik je grad visoko tolerantnih ljudi, kulture i povijesti koja je na dubrovačkoj hridi razvijana više od tisućljeća. Zbog toga nas čudi takav primitivan i individualan čin.

Štoviše, ponosni smo što našu bogatu povijest krasi činjenica da je Dubrovačka Republika davne 1416. zabranila trgovinu robljem, davno prije nego što su to učinile Sjedinjene američke države i to usprkos činjenici što su glavne gospodarske grane tadašnje republike bile upravo pomorstvo i trgovina. Kao i u mnogočemu, Dubrovčani su tada već bili ispred svog vremena i u poštivanju ljudskog života i ljudskih prava. Pojam ‘slobode’ (libertas, libertà) jedan je od ključnih motiva u političkoj tradiciji starog Dubrovnika koji se održao do danas.

Vjerujem da ste svjesni kako je Vaš istup o izoliranom slučaju nanio veliku štetu Dubrovniku i svim njegovim građanima za koje će se steći dojam kako pripadaju sustavu vrijednosti koje Dubrovnik i njegovi građani nikad nisu baštinili. Dubrovnik je, naprotiv, Grad koji je uvijek prihvaćao sve dobrodošle ljude, a naši sugrađani su se prema svima ophodili kao dobri domaćini. Stoga nas je Vaš istup o događaju kojeg navodite kako se dogodio prije dvije godine krajnje iznenadio, posebice iz razloga što takav klub kakvog opisujete u Dubrovniku ne postoji.

Stoga, poštovana gospođo Union, još jednom iskazujem žaljenje zbog izdvojenog incidenta koji Vam se dogodio u našem Gradu i upućujem Vam iskrene isprike i istovremeno ističem kako je Dubrovnik uvijek bio i bit će u budućnosti Grad slobode, jednakosti i poštovanja prema svima", zaključio je gradonačelnik.

Strah koji paralizira

Inače, kada je te 2019. godine s prijateljima supruga NBA zvijezde Dwaynea Wadea posjetila Dubrovnik, umjesto uživanja u čarima Lijepe naše, dočekalo ju je neugodno iznenađenje nakon što su posjetili mjesto za koje su isprva mislili da je gay bar. Kada su se osvrnuli oko sebe, shvatili su da su okruženi "neonacistima" koji su ih zastrašili - objasnila je u novoobjavljenim memoarima "Imaš li nešto jače".

Čitajte i: Jessica Alba i Gabrielle union glavne su zvijezde u Dubrovniku

"Nikada nisam iskusila tu razinu mržnje i prijetnje fizičkim nasiljem", prisjetila se glumica dodajući da ih je skupina nasilnika slijedila ulicom kada su odlazili.

"Bilo je to tako zastrašujuće. A strah i adrenalin od onoga što se dogodilo sve su nas ostavili paraliziranima od straha", opisala je Gabrielle koja se kao Afroamerikanka svaki dan suočava s rasizmom.

Linker
23. travanj 2024 21:53