Pobjednik "Voicea"

Martin Kosovec o ljubavi, prvom singlu i oazi mira: "Najradije uživam na svom imanju u Zagorju"

Maturant zrakoplovne škole otkriva kakvi su mu planovi nakon pobjede u četvrtoj sezoni showa "The Voice Hrvatska", kako je izgledalo njegovo odrastanje, zašto nije ljubitelj društvenih mreža i je li zaljubljen.

"Dojmovi su mi se slegli, ali obaveze nisu", rekao je s dozom ironije 18- godišnji Zagrepčanin Martin Kosovec, koji je i nakon pobjede u četvrtoj sezoni showa "The Voice Hrvatska" nastavio žestokim ritmom. U kafiću Domino na Prisavlju te je subote slavio do skoro šest ujutro, a nakon nekoliko sati sna odradio je gostovanje u HRT-ovoj emisiji "U fokusu". U ponedjeljak u osam bio je u Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici, gdje mu je nakon nastave priređen domjenak uz hranu i piće, a poslijepodne je došao u emisiju "Kod nas doma". Na fotografiranje i razgovor za Gloriju stigao je oko sedam navečer, dobro raspoložen i bez tragova umora, svjestan da ovaj "hype" treba iskoristiti.

image

Martin Kosovec pobjednik je četvrte sezone showa "The Voice Hrvatska"

TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

"Mislim da je za uspjeh potrebna konstanta. Ne možeš si priuštiti da bude velika pomama publike za tobom, a onda uzmeš tromjesečnu pauzu. Ako nisi konzistentan, sve će se "ohladiti" i svi će te zaboraviti. Cijelo vrijeme treba biti aktivan i na društvenim mrežama - iako ih ne volim. Nije da se ne razumijem u tehnologiju, nego joj ne pridajem toliku važnost. Više vrednujem neke druge stvari, poput razgovora na kavi licem u lice, a ne dvosatno tipkanje na mobitel i stalno objavljivanje fotografija", priznao je Martin, za kojeg mnogi komentiraju da je "stara duša".

Ne samo zato što razmišlja zrelije od mnogih svojih vršnjaka, već je to pokazao i odabirom hitova legendi čije je pjesme pjevao u showu, kao što su Frank Sinatra, Tom Jones, Vice Vukov, Drago Diklić i Massimo Savić. Pritom njegovi nastupi obaraju rekorde na YouTubeu: "My Way" s blind audicije ima više od 950 tisuća pregleda, "Tvoja zemlja" iz prve emisije uživo više od 780 tisuća, a "Sjaj u tami" iz finala oko 370 tisuća. Martin, koji je u finalu "The Voicea" osvojio čak 64 posto glasova gledatelja, za nagradu je dobio glazbeno usavršavanje u vrijednosti 25 tisuća eura i ugovor s diskografskom kućom Universal Music Hrvatska.

"Nemojte me uzeti za riječ, ali negdje početkom ožujka bih trebao izbaciti prvi singl. Nemam nikakvih ograničenja što se glazbe tiče, ali preferiram retro prilagođen vremenu u kojem živimo. Gdje god me ljudi vole slušati, tamo ću pjevati. Može i Hrvatska, i Amerika, i Engleska", kazao je Martin, dodajući kako će se paralelno s glazbenom karijerom baviti i obrazovanjem. Zbog showa je mjesec i pol dana izostao iz škole pa mora nadoknaditi gradivo (ne zamara se ocjenama, ali dobiva uglavnom četvorke i petice), maturirati i upisati fakultet. Razmišljao je o novinarstvu, no sada ga privlači studij produkcije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Sve će, ipak, ovisiti o tome kako će se razvijati njegov glazbeni put, na koji je krenuo vrlo rano.

"Nemam nikakvih ograničenja što se glazbe tiče, ali preferiram retro prilagođen vremenu u kojem živimo"

"Moj glazbeni talent prva je otkrila učiteljica Snježana Krivak Đud u trećem razredu osnovne škole. S njom sam išao na festival kajkavske popevke u Zlataru, što mi je bio prvi muzički angažman. Nakon toga su me primijetili u Svetom Ivanu Zelini, gdje sam odrastao, pa sam nastupao u tamošnjem Pučkom otvorenom učilištu, kazalištu, na dječjim festivalima... A onda me mama s dvanaest godina prijavila u RTL-ov glazbeni show "Zvjezdice", na kojem sam ušao među top pet, i tako je sve krenulo", prisjetio se Martin, čija je obitelj također glazbeno nadarena.

image

Zbog showa je mjesec i pol dana izostao iz škole pa mora nadoknaditi gradivo

TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Mama Sanja, pravnica i fitness trenerica, ima sluha, ali ne pjeva. No, zato je njegov tata Mladen multiinstrumentalist i surađivao je s mnogim poznatim glazbenicima kao što su Severina i Gibonni. Sada je član orkestra Folklornog ansambla Lado gdje svira harmoniku, klarinet i tradicionalne puhačke instrumente. Martinova četiri godine mlađa sestra Nika je pak talentirana za ples.

Martin je 2019. bio i u showu "Supertalent" na Novoj TV, ali je tada mutirao i nije se baš proslavio. Iste godine je zahvaljujući Miri Dimiću, direktoru sisačke Poprock škole, s bendom predstavljao Hrvatsku na Međunarodnom blues festivalu u Memphisu. Novac je prikupio tako što je organizirao solo koncert u zelinskom kazalištu. Na "The Voice" se pak prijavio na nagovor ujaka Hrvoja, koji je također talentiran za glazbu, a taj izazov je prihvatio bez ikakvih očekivanja. Tim više što nema glazbeno obrazovanje, već je uzimao privatne satove kod vokalnog pedagoga Bojana Pogrmilovića. Prvi mentor u showu bio mu je Dino Jelusić, a kasnije ga je preuzela Vanna.

image

Martin je 2019. bio i u showu "Supertalent" na Novoj TV

TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

"Prije nisam slušao njezine pjesme, ali sad sam ih zavolio. Među najdražima su mi "Kao da me nema", koju smo otpjevali zajedno, i "Tek je 12 sati". Vanna me dovela do pobjede i hvala joj na tome. Ona je super mentor i super čovjek. Sprijateljio sam se i s Dinom, volim ga kao starijeg brata, a otkrio sam i njegov bend Jelusick", istaknuo je Martin, koji ima doista raznolik glazbeni ukus. Grupe The Rolling Stones, The Beatles, Deep Purple, Led Zeppelin, The Who, Azra, Električni orgazam i Ekatarina Velika samo su neki od bendova netipičnih za njegovu generaciju. Kaže da se više družio sa starijima, pa otuda i njegova zrelost, no ne smatra se preozbiljnim.

"Vanna me dovela do pobjede i hvala joj na tome. Ona je super mentor i odličan čovjek"

"Društven sam i volim izlaziti. Među omiljenim mjestima su mi Hard Place i Backstage, no okupljamo se i doma, na mom imanju u Zagorju ili kod prijatelja u studiju gdje sviramo, jedemo i pijemo", otkrio je Martin, dodajući kako trenutačno nije u vezi. Nema određeni tip i nije izbirljiv pa mu tako nije presudno ni bavi li se djevojka glazbom ili ne. Estradnih zamki se ne boji - ima iskustva iz prijašnjih showova, a tu su i tata te mentori iz " The Voicea" koji ga savjetima usmjeravaju na pravi put.

image

Martin je otkrio da trenutno nije u vezi

TOMISLAV KRISTO CROPIX
Linker
24. travanj 2024 11:13