NOVA EKIPA S DVORA

Macho frajer u ulozi princa Charlesa, transkripti razgovora s ljubavnicima... Svašta nas čeka u novoj sezoni ‘Krune‘

Počelo je snimanje pete sezone ‘Krune’, jednog od najgledanijih serijala u prošloj godini, gdje će Australka Elizabeth Debicki i britanski zavodnik Dominic West utjeloviti princezu Dianu i princa Charlesa.

Za vrijeme dugotrajnog pandemijskog zatvaranja Britanci su u studenom 2020. u dahu progutali četvrtu sezonu serijala “Kruna”. Nijedan serijal na Netflixu nije imao veću gledanost u prvom tjednu. Dosad ga je diljem svijeta vidjelo gotovo 100 milijuna ljudi.

Kraljevska kuća, the firm, “tvrtka”, kako se vole zvati, nije nikada javno komentirala ono što se događalo u sezoni u kojoj smo konačno vidjeli luckasti Dianin ulet Charlesu, njezinu tugu i nezadovoljstvo već u prvoj godini braka, Charlesovu opsesiju udanom Camillom, kraljičino tiho zdvajanje nad čudnom intelektualnom, emotivnom i moralnom letargijom svoje djece.

Kraljica nije nikada nagovijestila da gleda serijal o sebi i svojoj obitelji, sa sestrinim neslavnim ljubavnim aferama, kao i razuzdanim klupskim provodima njezina dokonog muža u prvim godinama braka... Nije komentirala ni čudovišno uvredljivu epizodu o posjetu Jackie Kennedy Buckinghamskoj palači, kad se prvi put osjetila staro, demodirano i neglamurozno uz Jackie koja se pojavila u Givenchyjevoj haljini, a britanski aristokrati na večeri, uključujući i samog princa Filipa, dočekali su je otprilike kao šiparice Beatlese.

Čitajte i: Potpuno drugačija princeza: Lady Di iz serije ‘kruna‘ pokazala divlju stranu, mnogi je nisu prepoznali

Peter Morgan, autor serijala, inzistirao je na tome da se osjeti kako se kraljica prvi put “otvorila” upravo pred Jackie, a ona joj je uzvratila “izdajom”. Kasnije, na privatnim zabavama pred svojim dotjeranim beau mondeom, ako je vjerovati Morganu, Jackie je opisala palaču kao tugaljivi, zapušteni, provincijalni hotel, a kraljicu kao “sredovječnu ženu, toliko neinteligentnu i nezanimljivu da se uvelike smanjeni utjecaj Britanije danas u svijetu ne čini kao iznenađenje, već kao neumitnost”.

Harry i Meghan jedini su bliski članovi Kraljičine obitelji koji su priznali da su gledali serijal o disfunkcionalnim Windsorima. Meghan, vrsna kuharica, često bi skuhala večeru za svojeg princa i uživala što su konačno sami u svom domu. Nakon tih intimnih večera udvoje, kako je pričala, gledali bi skupa nove serijale, među ostalim i “Krunu”. Petu sezonu “Krune” Britanci iščekuju s većim uzbuđenjem i medijskom halabukom od bilo kojeg serijala ili filma dosad.

image
Lijepa australska glumica nakon Emme Corrin igrat će princezu Dianu u razdoblju od kraja 1990. do sredine 1997.
MATTEO CHINELLATO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Nema tog tabloida, ali i ozbiljnih novina, koje već ne spekuliraju o tome što ćemo gledati u novoj, predzadnjoj sezoni, iako je nećemo vidjeti prije kasne jeseni 2022. Kao prvo, uz novog premijera Johna Majora - četvrta sezona završila je odlaskom Margaret Thatcher s vlasti - pojavit će se i novi glumci, već treća generacija glumaca u ulogama Windsora. Nagrađivana kazališna glumica Imelda Staunton, kojoj je kraljica već udijelila plemstvo za zasluge u umjetnosti, preuzet će žezlo od Olivije Colman i glumiti kraljicu matronskog izgleda, poput likova koje je glumila u brojnim BBC-jevim kostimiranim dramama.

Princ Filip, kraljičin muž, bit će poznati kazališni, televizijski i filmski glumac Jonathan Pryce, koji je također od kraljice već dobio plemstvo. Nesretnu, otkačenu kraljičinu sestru, princezu Margaretu, neće više s guštom glumiti Helena Bonham Carter, već delikatnija Lesley Manville, oskarovka, bivša žena Garyja Oldmana, također Dame. Princezu Dianu utjelovit će Elizabeth Debicki, australska glumica poznata po odličnom britanskom serijalu “Noćni upravitelj”.

Čitajte i: Bratu princeze Diane teško je gledati seriju ‘kruna‘: ‘Prepuna je nagađanja i izmišljotina‘

Sa svojim velikim plavim očima i izrazito dugim, vitkim nogama Debicki doista začuđujuće sliči Diani i vjerojatno će biti odlična u ulozi bulimične, izgubljene princeze. Peta sezona vjerojatno će obuhvatiti period s kraja 1990. do sredine 1997. (dosad je scenarist Morgan uglavnom završavao sezone s odlaskom pojedinih premijera s vlasti).

Vjerojatno će u središtu biti 1992. - godina koju je kraljica sama opisala kao svoj horor, annus horribilis. Tad se njezina kći, princeza Anne, razvela od kapetana Marka Phillipsa nakon što se u medijima pojavila priča o ljubavniku. Neposredno nakon toga i sin Andrew je najavio razvod od Sare Ferguson, koju su paparazzi odmah potom snimili na jahti bogatog Amerikanca kako joj liže palac na stopalu.

A tu je i konačni raspad braka Charlesa i Diane te njezina smrt. Bit će tu i nekoliko velikih medijskih skandala, poput transkripta telefonskih razgovora između Diane i jednog od njezinih ljubavnika, bogatog nasljednika Jamesa Gilbeyja. Taj su skandal mediji nazvali Squidgygate (jer su jedan drugoga nazivali infantilno Squidgy i Squidge, nešto poput škriputavih spužvi). Tabloid Sun otvorio je čak i komercijalnu liniju s pozivom na broj preko kojeg se moglo slušati 30 minuta njihovih šaputanja na jastuku.

image
Hvaljena britanska glumica Imelda Staunton u novoj sezoni ‘Krune’ utjelovit će kraljicu Elizabetu.
PETER JOLLY/SHUTTERSTOCK

No, još je bio gori Camillagate, transkript dugih noćnih razgovora između Charlesa i njegove ljubavnice, s doista sramotnim seksualnim aluzijama, poput prinčeve želje da bude Camillin tampon, zauvijek u njoj. Tako nešto teško je dostojanstveno preživjeti.

Iako je i izvanredni mladi glumac u usponu Josh O’Connor - Charles u trećoj i četvrtoj sezoni “Krune” - atraktivniji od samog princa, ovoga puta autori serije otišli su korak predaleko odabravši mačo frajera, cool i karizmatičnog Dominica Westa da glumi neskladnog Charlesa. Kako je on izvrstan glumac, a kostimografija u serijalu vrhunska, prve fotografije Westa, koji je skinuo Charlesov pogled i držanje, djeluju uvjerljivo.

No, odabir Westa, kojeg gledatelji pamte kao zavodnika, možda upućuje na to da su autori serije ipak odlučili prijestolonasljednika prikazati kao raskalašenog, bešćutnog razvratnika koji je uništio ranjivu Dianu, kao da je ona u tom čudnom odnosu, sa svojim osvetničkim preljubima, bila do kraja nevina. Morat ćemo čekati više od godinu dana da saznamo sve detalje.

Linker
18. travanj 2024 13:51