NAJBOGATIJI ČOVJEK NA SVIJETU

Ljubavni život Elona Muska: Upoznajte njegovih sedmero djece i njihove majke

Najbogatiji čovjek današnjice Elon Musk nedavnom je kupovinom Twittera najavio radikalne promjene u načinu komunikacije - pa i otvorio vrata širenju lažnih vijesti te politički nekorektnih stavova - a podjednako intrigira i svojim privatnim životom, kao otac sedmero djece, od kojih je dvoje najmlađe nazvao prema nepoznanicama iz matematičkih jednadžbi.

Elon Musk (50), vlasnik tvrtki Tesla i SpaceX - s imovinom procijenjenom na 252 milijarde dolara - izazvao je nevjerojatnu medijsku buru kada je za 44 milijarde dolara kupio Twitter, s impresivnih 229 milijuna aktivnih korisnika. Neki su, naime, najavili da će zbog toga otići s popularne društvene mreže, koju je Musk kritizirao zbog ograničavanja slobode govora. Njegovi nesimpatizeri smatraju pak da je to put prema širenju lažnih vijesti i politički nekorektnih stavova, no on se na takve vijesti ne obazire, nego nastavlja provocirati javnost.

- Možda kupim i Coca-Colu, pa u nju vratim koku - izjavio je nedavno najbogatiji čovjek na svijetu.

image

Musk je kupio Twitter za 44 milijarde dolara

SOPA IMAGES/DDP USA/PROFIMEDIA

Poslovni i tehnološki vizionar - koji želi navesti svijet da u potpunosti prijeđe na električne automobile, a čovječanstvu omogućiti kolonizaciju Marsa - svaki svoj pothvat, ma koliko se na početku činio nevjerojatnim, završavao je bogatiji za milijune dolara. Odvažni duh na svojevrstan mu je način zapisan u genima. Rođen je 1971. u Pretoriji, u obitelji kanadsko-južnoafričkih korijena, čiji su se članovi generacijama dičili energičnošću i pustolovnim duhom. Elonov je djed, na primjer, pobijedio u automobilističkom reliju od Cape Towna do Alžira, a sa suprugom je jednomotornim avionom prvi letio od Južne Afrike do Kanade.

- Čini se da je naša obitelj različita od većine ostalih. Mi riskiramo više od drugih - rekla je jednom Elonova sestra Tosca.

image

S dvogodišnjim sinom X AE A - XII kojeg je dobio s pjevačicom Grimes - i nazvao prema nepoznanici iz matematičke jednadžbe

THEO WARGO/GETTY IMAGES FOR TIME

Kad je bio dječak, doduše, budućnost mu nije djelovala tako blistavo. Bio je malen rastom, punašan i štreber, pa su mu se vršnjaci izrugivali i tukli ga. Ni kod kuće nije prolazio bez maltretiranja: njegov otac Errol, koji je bio inženjer, zlostavljao je suprugu Maye, bivšu manekenku, a djecu je ponižavao i fizički ih kažnjavao. Od kuće je otišao kad je Elonu bilo osam godina pa je Maye s njim, svojim starijim sinom Kimbalom i kćeri Toscom životarila radeći kao dijetetičarka po raznim gradovima u Južnoj Africi.

ČITAJTE I: Životna drama J.K.Rowling: Prijetili joj smrću, izdao je čak i vlastiti otac

- Kimbal i Tosca su bili jako pametni, ali Elon je bio genij. Stalno je čitao i učio, imao je milijun ideja - rekla je jednom njegova majka. Da to nije daleko od istine, vidjelo se kad je sa samo 12 godina razvio svoj prvi softver za računalnu igru Blaster i prodao je za 500 dolara, a dobiveni novac uložio je u dionice jedne farmaceutske kompanije i nešto kasnije ih prodao za nekoliko tisuća dolara. Već u to doba želio je otići u Sjevernu Ameriku, što je učinio sa 17 godina. Prvo u Kanadu, da bi posjetio majčine rođake, a potom u SAD.

image

Sinovi Xavier i Griffin rođeni su 2004., a dvije godine kasnije Saxon i Damian

CLINT BREWER/SPLASHNEWS.COM

Isprva je jedva sastavljao kraj s krajem i živio na hrenovkama. Nije mu bilo lagano na početku, no škole je završavao bez problema. Dvije je godine studirao na Sveučilištu Ontario, a potom je diplomirao fiziku i ekonomiju u Pennsylvaniji, gdje je uz zahtjevan studentski program još jednom pokazao da ima i dobar nos za posao. S kolegom je unajmio kuću i vikendima je pretvarao u noćni klub te počeo zarađivati dovoljno da si, valjda prvi put otkako se preselio u Ameriku, priušti i nešto više od zadovoljavanja osnovnih potreba.

U to su se doba Maye, Kimbal i Tosca već odselili iz Južne Afrike pa se obitelj ponovno okupila u Americi. Elon je u to doba već upoznao svoju prvu veliku ljubav - Justine Wilson, s kojom se 2000. vjenčao. Ona je, doduše, maštala o romantičnom, buntovnom dečku koji će po nju dolaziti na motoru, no kako to biva u životu, zaljubila se u racionalnog, pomalo hladnog Elona, zaokupljenog logikom i brojkama, koji joj je već na samom vjenčanju šapnuo: "U ovom braku ja sam alfa".

image

S glumicom Talulom Riley bio je dva puta u braku

MATT BARON/BEIMAGES

Njihova je ljubav, doduše, preživjela i njezin boravak na studijskoj godini u Japanu, kao i njegov odlazak na poslijediplomski studij na prestižno sveučilište Stanford u Kaliforniji, koji je prekinuo da bi pokrenuo novi posao. S bratom Kimbalom osnovao je internetsku tvrtku Zip2 koja je radila gradske vodiče za novinske korporacije i pokazala se tako uspješnom da ju je 1999. prodao za 22 milijuna dolara. S tim se novcem okrenuo novom biznisu i osnovao kompaniju u kojoj je nešto kasnije stvoren PayPal, servis za online plaćanje. Bio je to, ponovno, odličan potez jer ju je 2002. prodao eBayu za milijardu i pol dolara, a on je od tog iznosa dobio 11 posto i dospio na Forbesov popis američkih milijunaša mlađih od 40 godina.

image

S pjevačicom Grimes prekidao je i mirio se, a nakon što su se razišli 2021., surogat-majka rodila im je zajedničko dijete

MARION CURTIS/STARPIX/SHUTTERSTOCK

U privatnom životu, s druge strane, nisu mu cvjetale ruže. Prvo je 2000., iste godine kad se vjenčao s Justine, tijekom odmora u rodnoj Južnoj Africi obolio od malarije i jedva ostao živ, a potom ga je zadesila neopisiva tragedija. Sin Nevada umro je u dobi od samo 10 tjedana od sindroma dojenačke smrti. Roditelji su bili očajni, ali to nije umanjilo njihovu želju da imaju djecu pa su se odlučili na umjetnu oplodnju. Blizance Xaviera i Griffina dobili su 2004., a dvije godine kasnije trojke Kaia, Saxona i Damiana. No, Elon je, kao i uvijek uostalom, bio potpuno zaokupljen poslom. Supruzi je prigovarao za svaku sitnicu i govorio joj da bi je već odavno otpustio da mu je djelatnica. Slično se ponašao i u svom uredu. Zaposlenicima je dijelio otkaze zbog jedne pogreške u e-mailu, prijetio im da će ih kastrirati i slično. Par se napokon razveo 2008. - Elonu je najvažnija veza u životu ona s njegovim poslom - izjavila je Justine Wilson. I Musk je to morao priznati, i njoj, ali i samom sebi.

ČITAJTE I: Povratak holivudske zvijezde koja je profućkala više od 150 milijuna dolara

- U to sam doba počeo sve svoje vrijeme posvećivati razvoju električnog automobila u svojoj tvrtki Tesla i radio sam sumanuto naporno. A od stresa sve puca. Bila mi je to najteža godina u životu - rekao je kasnije. No, nije učio na pogreškama, jer ih je ponavljao i u sljedećem braku, s engleskom glumicom Talulom Riley, koju je upoznao u Londonu. Vjenčali su se 2010., u katedrali u škotskom mjestašcu Dornoch, ali je Talulu dočekalo neugodno iznenađenje. - Mislila sam da počinjem život s milijarderom, jetsetterom koji osvaja svijet, a ispalo je malo drukčije - izjavila je.

image

Navodno je godinama želio holivudsku zvijezdu Amber Heard, a prohodali su nakon njenog razvoda od glumca Johnnyja Deppa

AARONP/BAUER GRIFFIN/PROFIMEDIA

Musk je, naime, u to doba, bio pod prevelikim pritiskom. Tesla mu je donosila gubitke, a tvrtka za istraživanje svemira SpaceX, koju je u međuvremenu osnovao, nije uspjela lansirati ni prvu raketu, pa je morao posuđivati novac od prijatelja da bi preživio. Brak im nije izdržao takva iskušenja i razveli su se 2012., ali očito nisu mogli jedno bez drugoga i već sljedeće godine ponovno su bili u braku. No, nisu mogli ni jedno s drugim pa je Musk krajem 2014. ponovno podnio zahtjev za razvodom, i brzo ga povukao, da bi se ubrzo pokazalo da im brak ipak nije suđen te su se na kraju, ovaj put definitivno, razveli 2016.

Musk je već sljedeće godine bio u novoj, medijski još razvikanijoj vezi - s Amber Heard, glumicom koju je navodno proganjao nekoliko godina i koja se nedugo prije veze s njim razvela od Johnnyja Deppa. Holivudski glumac tvrdio je da su mutili i dok je on još bio s Amber u braku, no oboje su to porekli. Bilo kako bilo, glumica i milijarder, kojem je u međuvremenu, nakon drugog razvoda od Talule, biznis krenuo tako dobro da je to iznenadilo cijeli poslovni svijet, ostali su u vezi samo nekoliko mjeseci, a nedavno je u javnosti objavljeno kako Amber nikada nije ni bila zaljubljena u Elona, nego je u njemu našla samo muškarca koji će joj biti oslonac u životu dok ne stane na vlastite noge i ne oporavi se od razvoda s Deppom.

image

Govori se da mu je nova djevojka australska glumica Natasha Bassett, koja je viđena kako izlazi iz njegovog aviona u Los Angelesu

XAVIER COLLIN/IMAGE PRESS AGENCY

A dok se nešto kasnije sudski rat bivših supružnika, koji ovih dana kulminira suđenjem u Virginiji, tek zahuktavao, Musk se u proljeće 2018. na njujorškoj Met Gali već pojavio s novom djevojkom - kanadskom glazbenicom Claire Boucher, koja je karijeru izgradila pod umjetničkim imenom Grimes. Ekscentrična i svojeglava, glasna zagovornica ženskih prava, osoba koja ne skriva da je konzumirala LSD i amfetamine, Grimes je sušta suprotnost svim ženama s kojima je Musk dotad bio u vezi. S njim je dijelila sklonost komunikaciji preko Twittera, ljubav prema elektronici i šale o umjetnoj inteligenciji. U svibnju 2020. dobili su dijete, dječaka kojem su dali ime X AE A-XII, neobično čak i za njih. Objašnjenje je sljedeće: X je nepoznanica u jednadžbi, AE je vilinski način pisanja kratice AI za umjetnu inteligenciju, dok je A-XII, odnosno A-12, oznaka za Archangel 12, izviđački avion koji je tvrtka Lockheed razvila za američku CIA-u, a to je, prema Muskovu mišljenju, najbolja letjelica u povijesti avijacije.

Da su neobičan par, Grimes i Musk pokazali još jednom, potkraj 2021. Prvo je Musk u rujnu izjavio da su "napola rastavljeni", što god to značilo, a onda im je u prosincu iste godine surogat-majka rodila kćer. Dali su joj ime Exa Dark Sideræl i nadimak Y, no nedugo potom Grimes je na Twitteru objavila da su ona i Musk ponovno prekinuli, ali da je on i dalje njezin najbolji prijatelj i ljubav njenog života.

I Musk je potom potvrdio da je ponovno samac, no odnedavno ga se povezuje s 29-godišnjom australskom glumicom Natashom Bassett s kojom je viđen kako izlazi iz privatnog aviona u Los Angelesu. U ljubavi mu je turbulentno, no u poslu je uspješniji nego ikada. Tesla je danas jedna od najjačih automobilskih tvrtki na svijetu, SpaceX je u svemir lansirala letjelicu s ljudskom posadom, u planu mu je i povezivanje Los Angelesa i San Francisca superbrzim vlakom. Osim toga, ulaže i u tvrtku za izradu implantata koji će se ugrađivati u ljudski mozak... Želja mu je osnovati ljudsku koloniju na Marsu i tko zna, možda i uspije, jer mnogo je puta pokazao da je u njegovom slučaju zaista samo nebo granica.

RAT U UKRAJINI

Kako je već na početku ruske agresije prijetila opasnost da će okupatori sabotirati internetske veze i telekomunikacije u Ukrajini, Musk je na poziv ukrajinskog ministra Mihaila Fedorova ponudio pomoć. Ukrajincima je isporučio tisuće uređaja za spajanje sa satelitskim internetom koji vodi njegova tvrtka Starlink, u prijevodu - veza za zvijezde. Upravo su se njome služili dobrovoljci koji su upravljali izviđačkim dronovima i slali ukrajinskoj vojsci podatke o položaju ruskih trupa i tenkova, pa je dijelom i Muskovom zaslugom zaustavljeno rusko napredovanje. Prvi kamioni s opremom za Starlink u Ukrajinu su stigli samo 48 sati nakon Fedorovog zahtjeva, koji je Musku uputio preko Twittera.

ASPERGEROV SINDROM

Elon Musk je u svibnju prošle godine, dok je gostovao u televizijskom showu Saturday Night Live, otkrio da pati od Aspergerovog sindroma, jednog od poremećaja iz autističkog spektra. Karakteriziraju ga uglavnom poteškoće u društvenoj interakciji, a od ostalih sličnih poremećaja najviše se razlikuje po tome što kod njega nema zastoja u jezičnom ili kognitivnom razvoju. Ime je dobio po austrijskom pedijatru Hansu Aspergeru, koji je opisao djecu normalne inteligencije, ali s manjkom vještina u neverbalnoj komunikaciji, često nespretnu te koja ne pokazuju empatiju.

Linker
20. travanj 2024 04:50