Psovke za sve životne promašaje

Legenda ne miruje! Financijski krah i razvodi su iza njega, smirio se uz 30 godina mlađu i ušao u hit projekt

Životna priča Nicholasa Cagea veća je od scenarija nekih od hitova u kojima je glumio. Ovaj glumački velikan u bogatom životopisu ima svega - od financijske propasti, burnog ponašanja do propalih brakova. No, ništa ga ne može zaustaviti, ovih dana slavi 57. rođendan i novi, veliki projekt.

Holivudski enfant terrible Nicolas Cage (56) vodit će Netflixovu dokumentarnu seriju posvećenu psovkama, a njegova je stručnost po tom pitanju, kako sam kaže, neupitna. Prikazivanje počinje 5. siječnja, dva dana prije njegovog 57. rođendana, a u svakoj 20-minutnoj epizodi glumac će ugostiti povjesničare, umjetnike, jezikoslovce i zabavljače kako bi mu pomogli rastumačiti simboliku riječi kojima šokiramo druge. Cage je poznat po tome što u svoje uloge unosi cijelog sebe, radilo se o projektima koji nisu ni dospjeli do kina ili o visokobudžetnim filmovima, stoga će imati što reći i u dokumentarcu koji je u službenoj najavi opisan kao "glasan i ponosito prostački".

image
U novom Netflixovom dokumentarcu Cage će nas voditi kroz dinamičan i zabavan svijet svjetskih psovki.
NETFLIX/PLANET/PROFIMEDIA

Njegov život vrvi skandalima a nerijetko su ih pratile riječi čiji će nastanak i razvoj popratiti nesvakidašnji projekt streaming diva.

Nezavidna financijska situacija u kojoj se našao prije jedanaest godina zacijelo je izazvala bujicu pogrdnih izraza: zaprijetio mu je bankrot premda se njegov osobni imetak do tada procjenjivao na 150 milijuna dolara. Nevolje su počele dugom od 6,2 milijuna dolara zbog neplaćanja poreza za 2009., a te iste godine otkriveno je da Cage poreznicima duguje još 350.000 dolara za razdoblje od 2002. do 2004. Ne birajući riječi, glumac je pokušao svaliti krivnju na svog financijskog menadžera Samuela J. Levina: tužio ga je zbog prevare i nemara jer nije izdao nalog za plaćanje poreza u zadanom roku zbog čega mu je nanio znatan financijski gubitak.

image
Možemo samo pretpostaviti koliko je glumca oduševio ovaj projekt, budući da mu nije nimalo strano "raskošno" izražavanje.
NETFLIX/PLANET/PROFIMEDIA

Nepromišljena kupovina nekretnina i neplaćanje poreza

Levin je uzvratio protutužbom u kojoj je otkrio da je klijenta upozoravao na propast zbog rasipnog stila života i suludih financijskih poteza, ali ga ovaj nije htio poslušati. Kao primjer naveo je njegovo impulzivno kupovanje nekretnina za koje nije plaćao porez, a kako je do izbijanja skandala s poreznicima imao čak petnaest domova, zaboravljeni iznos nije zanemariv.

Dragulj u njegovoj zbirci rezidencija bila je 25 milijuna dolara vrijedna vila u kalifornijskom Newport Beachu, a najbizarnije odluke bile su kupovina dvaju dvoraca u Europi te kuće užasa u New Orleansu. Naime, bavarski Schloss Neidstein glumac je platio 8 milijuna dolara dok je za Midford Castle u Engleskoj izdvojio 6,6 milijuna dolara, na njihovo uređivanje potrošio je bogatstvo, a kad je 2009. zapao u financijske poteškoće, prodao ih je ispod cijene. Malo kome je bilo jasno zašto je 2007. za 3,4 milijuna dolara kupio ukletu kuću pripadnice visokog društva u Louisiani Delphine LaLaurie koja je ondje mučila i ubijala robove, a dvije godine kasnije prodao ju je te izgubio je 1,1 milijun dolara.

image
Glumački genijalac Oscara je dobio 1996. godine, a upravo zbog njegovog velikog talenta toleriraju se problemi u njegovom ponašanju.
COURTESY EVERETT COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

Uz to, ekscentrična filmska zvijezda strastveno je sakupljala Tsantse, smanjene ljudske glave koje su se koristile u ritualne svrhe u plemenima u Ekvadoru i Peruu, a bila je i ponosni vlasnik dvaju lubanja prethistorijskih životinja. Za dio čeljusti Tyrannosaurusa batara staru 67 milijuna godina prije trinaest godina izdvojio je 276 tisuća dolara, a kasnije se pokazalo da je iskopana i ukradena iz Mongolije. Nicolas Cage je vratio vrijedan nalaz mongolskoj vladi i oprostio se od uloženog iznosa. A lubanju špiljskog medvjeda staru oko 24 tisuća godina slučajno je razbio kao da je čaša za vino, što je bez sumnje popratio "prigodnim" riječima.

Mnogi njegovi postupci naveli su druge da ga počaste nepristojnim izrazima, u sebi ili naglas, obilježivši ga kao čudaka s kojim se nikad ne zna što će mu pasti na pamet.

Zbog glavne uloge suicidalnog alkoholičara Bena Sandersona u filmu "Napuštajući Las Vegas" za koju je dobio Oscara, najprije se pripremao u Irskoj, gdje je, kako je objasnio, snimao sebe kako ispija alkoholna pića i kad bi se otrijeznio, proučavao je svoje geste i govor. Ni to mu nije bilo dovoljno pa je na setu angažirao pijanca – konzultanta ne bi li postigao savršenu uvjerljivost.

Njihovo "vježbanje" u glumčevoj prikolici izluđivalo je engleskog redatelja Michaela Figgisa ali sve što mu je htio sasuti u lice zadržao je za sebe zbog dva razloga. Prvi je briljantna Cageova gluma zbog koje je 1996. zasluženo dobio najprestižniju filmsku nagradu, a drugi je bio njegov stric, redateljska legenda, Francis Ford Coppola. Premda je Cage na početku karijere promijenio prezime htijući izbjeći nepotizam, Figgis je znao čiji je nećak pa je radije trpio Cageove mušice nego ozlovoljio Coppolu - koji je Cagea 1986. i sam umalo izbacio sa seta filma "Peggy Sue se udala" jer su se nemilice svađali.

image
Oko kolegice Patricije Arquette silno se trudio, no spojila ih je tek sudbina.
TSUNI/USA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Nepresušan izvor nadahnuća za "one" riječi kojima je posvećena dokumentarna serija, Nicolas Cage pronalazio je u svojim ljubavnim vezama kad bi krenulo nizbrdo.

Iza sebe ima četiri braka, a prvu suprugu, američku glumicu Patriciju Arquette (52) upoznao je 1987. i odmah zaprosio. Pokušala ga se riješiti nametnuvši mu nemoguće zadatke, među njima bio je autogram kultnog američkog spisatelja J.D. Salingera koji je odbijao je kontakt s vanjskim svijetom.

Cage je platio 2500 dolara za pismo koje je Salingera svojedobno napisao (nije bilo šanse da mu ovaj da autogram) i dostavio joj ga na kućnim vratima - gdje joj je nedugo prije ostavio i orhideju obojenu u crno. Glumica je shvatila da je vrag odnio šalu i pristala izaći s čudnim udvaračem. Poslije nekoliko mjeseci, odlučili su otići na odmor na Karibe no sudbina je umiješala prste: aviokompanija im je greškom prodala karte za različite dijelove Meksika umjesto za željeno odredište. Posvađali su se na zračnoj luci (pale su riječi koje zaslužuju da ih se uvrsti u Netflixov dokumentarac) te rastali.

Nicolas Cage je 1990., s novom djevojkom, glumicom Christinom Fulton, dobio sina Westona, a Patricia Arquette rodila je sina Enza u vezi s glazbenikom Paulom Rossijem. Bivši ljubavnici sreli su se gotovo deset godina kasnije (kako je glumica ispričala u razgovoru za New York Times) te vjenčali 1995. poneseni njegovim uspjehom s filmom "Napuštajući Las Vegas". Šest godina poslije zvijezda kriminalističkih serija "Medij" te "CSI: Cyber zločini" podnijela je zahtjev za razvod zbog nepomirljivih razlika.

image
Svoju veliku ljubav, Lisu Marie Presley, ostavio je nakon nešto više od 100 dana braka.
GP/MPI/CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA

Umjesto da klone duhom zbog bračne katastrofe, Cage je iste godine pronašao novu ženu koju će obožavati, Lisu Marie Presley (52), kćer kralja rock'n'rolla Elvisa Presleyja čiji je fanatičan obožavatelj.

Nadahnuo ga je za ulogu bivšeg zatvorenika Sailora Ripleya u filmu Davida Lyncha "Divlji u srcu" i nije odolio prilici da zavede Lisu na jednom gala događanju, premda je bila zaručena za drugog. Vjenčali su se u kolovozu 2002., a brak je potrajao neslavnih 107 dana: Cagea je nervirao njezin bivši suprug, glazbenik Danny Keough koji je živio u gostinjskoj kući na njihovom imanju, dok je Lisi Marie Presley smetala njegova ljubomora. Formalno su se razveli u proljeće 2004. nakon čega je glumac izjavio da je nije trebao oženiti.

image
S Alice Kim proveo je u braku nekoliko godina, a brak je propao zbog njegove teške naravi.
PHOTOLINK/EVERETT/PROFIMEDIA

Nedugo nakon razvoda od druge supruge, Nicolas Cage vjenčao se s trećom, dvadeset godina mlađom konobaricom korejskog podrijetla Alice Kim koju je navodno sreo u jednom sushi restoranu. Izvori iz korejske zajednice u Los Angelesu tvrdili su kako ih je spojila agencija za upoznavanje. Kako god bilo, poslije tri tjedna veze počela ga je pratiti na holivudska događanja, a u jesen 2005. dobili su sina Kal-Ela. Nesvakidašnje ime dječak je dobio zbog oca - Cage je velik ljubitelj stripova pa mu je izabrao Supermanovo pravo ime s planete Krypton.

Krah trećeg braka i ljubav s 30 godina mlađom djevojkom

Koliko je teško biti u braku s ćudljivom holivudskom zvijezdom, dokazuje njegovo uhićenje zbog nasilja u obitelji i remećenje javnog reda i mira 2011., u New Orleansu. Glumac je izašao sa suprugom u Francusku četvrt, popio je previše i postao vrlo neugodan. Napravio je scenu u salonu za tetovažu nedaleko od bara u kojem je pio, počeo vikati na suprugu koja ga je pokušala smiriti i grubo je odgurivao. Uhićen je, pušten uz jamčevinu, a optužba za nasilje odbačena je: supruga je odbila svjedočiti protiv njega. Brak je unatoč izgredu potrajao do siječnja 2016. kad je i njegova "treća sreća" podnijela zahtjev za razvod.

image
Uz mlađahnu Riko Shibatu navodno se smirio, no s Cageom se zaista nikad ne zna.
BROSNYC/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Hirovita zvijezda ponovno je zaprepastila javnost u proljeće 2019. brzopoteznim vjenčanjem s gotovo dvadeset godina mlađim modelom u usponu Erikom Koike. Izlazili su godinu dana, no nisu planirali vjenčanje do posjeta Las Vegasu koji se oteo kontroli. Cage je zatražio poništenje braka četiri dana kasnije jer su oboje, kako je izjavio, bili pijani poput letvi. Proljetos je, pak, otkrio da opet ljubi, a njegova odabranica je 30 godina mlađa Riko Shibata (26). Čini se da je prestao zavirivati u čašicu, u medijima nema izvješća o novim ispadima, stabilizirao je financije: njegovo osobno bogatstvo procjenjuje se na 25 milijuna dolara. No, s Cageom se nikad ne zna. Možda će ga dokumentarni serijal posvećen "onim" riječima nadahnuti za novu nepodopštinu?

Linker
20. travanj 2024 14:00