Pripreme za Euroviziju

Konstrakta zagonetno o pranju ruku na sceni: ‘To je ono što pokušavam izbjeći da kažem‘

Glazbenica koja je svojim hitom zaludjela cijelu regiju, prirpema se za nastup u Torinu, ali i za skori nastup u Hrvatskoj.

Ana Đurić Konstrakta koja je zaintrigirala široke mase i u svojoj zemlji, ali i u regiji, usporedno planira nastup na Euroviziji kao i koncerte koje će nakon toga održavati. Mnogo puta je od pobjede na Pjesmi za Euroviziju početkom ožujka isticala kako ju je odjek njene pjesme In corpore sano iznenadio, a u razgovoru za Gloria.hr otkrila je vidi li svoje djelo više kao pjesmu ili kao umjetnički performans. "Neodvojivo je jedno bez drugog, jer ne bi slika bez zvuka imala razumijevanje koje ima sada. Mislim, bila je puštena i sama pjesma, ali kada joj se doda i slika, tek onda dobije malo ozbiljniju slušanost i gledanost, odnosno - pažnju", objasnila je Ana Đurić Konstrakta.

Zarazni stihovi koje Konstrakta ponavlja "Umetnica mora biti zdrava", pogotovo povezani s pranjem ruku na sceni, mnoge su podsjetili na Marinu Abramović i njen performans "Art must be beautiful, artist must be beautiful" (Umjetnost mora biti lijepa, umjetnik/ca mora biti lijep/a) iz 1975. u Kopenhagenu, a i Konstrakta kaže kako joj je velika performerica bila jedna od inspiracija.

"Da, u tom trenutku mi je bila, ali cijeli tekst je inspiriran životom i okolnostima u kojima mi živimo i tu prvenstveno govorim iz prvog lica. To je moj doživljaj, a ovo prepoznavanje je pokazalo da su se mnogi i s tim identificirali. Marina Abramović je jedna od referenci u pjesmi", objasnila nam je Ana Đurić.

image

Jedna od inspiracija za pjesmu, odnosno nastup bila joj je i Marina Abramović.

KOSTA DURAKOVIC

Ono što je najviše odjeknulo u ostatku svijeta je spominjanje vojvotkinje od Sussexa u prvom stihu "Koja li je tajna zdrave kose Meghan Markle". "Ima tu i kritike što se žene predstavlja kroz ljepotu i izgled, to je činjenica. Ali meni je više u fokusu bilo to more tekstova na temu zdravlja, koji obećavaju i garantiraju brzi učinak, a potpuno su neprovjereni, kratki...", objasnila je umjetnica.

Čitajte i: Tko je Konstrakta? Karijere se odrekla zbog obitelji, a da će pobijediti - nije vjerovala

Kao što je i sama rekla pranje ruku na sceni tijekom cijele pjesme, neodvojivo je od stihova, moment je to koji su mnogi povezali s dvije godine pandemije koronavirusa u kojem su posebno "stradali" glazbenici. "Pranje ruku na sceni čita se na različite načine, smatram da nije potrebno da sad tumačim što se pojavljuje. Upravo je ljepota u tome što postoji potencijal za razna tumačenja. Moje polazište za pranja ruku je bilo jedno, a kroz vrijeme vidim da postoje različita viđenja koja me raduju.

image

Za nastup u Torinu neće mnogo odstupati od predstavljenog.

NERA SIMIC/CROPIX

Na pitanje koje je bilo njeno polazište, Konstrakta ostaje zagonetna. "To je ono što ja pokušavam izbjeći da kažem. Osnovna ideja bila je ta repetitivna radnja koja postoji, kompulzivna radnja. Ali tu zaista postoji potencijal za razna iščitavanja", rekla je umjetnica. Njen nastup ostavio je snažan dojam, tako je od poznatog proizvođača posuđa Metalac dobila poseban lavor - što nam je i potvrdila.

Zdravstvenu knjižicu, baš kao ni umjetnica iz pjesme - Konstrakta nema, ali kaže nije bitan razlog zašto je to tako. "Ne bih da ulazimo u to pitanje, dovoljno je reći da je zdravstvena knjižica samo metafora za nezaštićenost. I umjetnika i svih nas", rekla je.

Nastup u Hrvatskoj

U Torinu će se održati polufinala Eurovizije 10. i 12. svibnja, dok je finale zakazano za 14. svibnja. Samo nekoliko dana nakon toga Konstrakta će po prvi put nastupiti u Hrvatskoj, u Umagu na Sea Star Festivalu.

Kako je glazbenica otkrila, finalni zvuk njenog solo nastupa još se uvijek istražuje i dorađuje - jer do sada nije imala samostalne koncerte.

Paralelno s time, sprema izvedbu za Torino, a za Gloria.hr otkrila je kako će ona izgledati. "Ostajemo tu gdje jesmo negdje, samo to malo prilagođavamo sceni koja tamo postoji. Ali što se samog nastupa tiče on je takav kakav jest, rječit, tako da se njega držimo", kazala je Konstrakta i dodala da neće previše mijenjati ono s čime je pobijedila na nacionalnom nastupu.

image

Ni privatno nema zdravstvenu knjižicu, no kaže, to je samo metafora.

KOSTA DURAKOVIC

Mnoge je začudilo što se s tako višeslojnim umjetničkim djelom prijavila na natjecanje koje vodi na Euroviziju - koju mnogi smatraju paradom kiča.

"Ne volim klasifikacije, treba vidjeti što je kič. Sve to postoji. Mi smo svi zajedno na tom terenu i moramo se cijeniti. Eurovizija zaista jest najveći show u Europi. U Srbiji je Pjesma za Euroviziju isto ozbiljan festival, koji ti pruža mogućnost da te čuju ljudi koji te možda ne bi čuli. To je bio osnovni poriv da se mi prijavimo, ne bismo li iskomunicirali ono što radimo. I to nije prvi put", objasnila je glazbenica.

Čitajte i: Najnovije ime Sea Star Festivala: Konstrakta stiže u Umag nekoliko dana nakon Eurovizije

Kao članica benda Zemlja gruva na Beoviziji se natjecala pjesmama "Čudesni svetovi" 2008., a godinu kasnije s pjesmom Svejedno je. Stoga je kaže, primarni cilj i ove 2022. bio da na nacionalnom natjecanju dođe do što veće publike. "Ali nekako se dogodilo, nije da su nas samo čuli, nego su nas mnogo čuli", kroz smijeh je rekla Konstrakta.

Umjetničko ime pod kojim nastupa, nosi još od studentskih dana na Arhitektonskom fakultetu. "U trenutku kad sam upisala Arhitekturu, moram priznati nisam bila ni svjesna što je to ustvari. Više mi je to djelovalo kao nešto lijepo, a tek kad prođeš studije vidiš koji je to u stvari posao. To su što se mene tiče divni studiji, daju ti široko obrazovanje. U to sam se vrijeme počela baviti i glazbom pa sam to nekako sve povezala i samu sebe prozvala Konstrakta",

image

Nadimak Konstrakta osmislila je na studiju arhitekture.

KOSTA DURAKOVIC

A ulazak u svijet glazbe opisala je kao stjecaj okolnosti, baš kao i mnoge stvari koje su joj se dogodile u životu.

"Družila sam se s muzičarima i muzika je nešto što ja ... kako da ti kažem, oduvijek sam slušala mnogo muzike, kad si tinejdžer, kad prolaziš kroz srednju školu. Muzika je uvijek tu da gradiš svoj identitet, da ti olakša, kao medij je izuzetno cijenim. A onda su mi životne okolnosti omogućile da i ja nešto kažem i napravim. I eto tu smo gdje smo", rekla je Ana Đurić Konstrakta.

U međuvremenu se u potpunosti posvetila glazbi, odnosno ne radi poslove koji imaju veze s arhitekturom. Često za svoj status slobodne umjetnice zna reći da je domaćica. "Kako to usklađujem, pa to može ići jedno s drugim, nije problem. Ovo su sada ekstremne okolnosti u kojima ima baš puno posla, ali u principu je kompatibilno", opisala je kako usklađuje obaveze oko glazbene karijere i obitelji. Ana je udana za kolegu arhitekta Milana Đurića, s kojim ima kćer Lenu i sina Nikolu, često ističe kako joj je obitelj velika podrška, a nerijetko s djecom provjerava kakva im je muzika koju radi.

image

Kaže da obaveze kao slobodne umjetnice i domaćice lako usklađuje.

NERA SIMIC/CROPIX

"Bitno mi je što kažu pogotovo jer djeca imaju dobru percepciju, lako prepoznaju kad je nešto istinito. Nije baš da ih ganjam i da to oni stalno slušaju, ali s njima provjerim što misle", otkrila je Konstrakta.

Linker
18. travanj 2024 18:59