U ZDRAVOM TIJELU...

Konstrakta izborila finale! U infarktnoj završnici srpska predstavnica posljednja slavila

Beogradska pjevačica Ana Đurić Konstrakta svoj je finalni nastup na Eurosongu u Torinu izborila u obući hrvatskog proizvođača.

Na Eurosongu smo se u posljednja dva desetljeća nagledali raznih glazbenih fenomena, što je svakako tema za posebnu priču, ali ono što trenutačno radi beogradska glazbenica Ana Đurić, poznatija po umjeničkom imenu Konstrakta, još nismo imali priliku vidjeti. No, članovi žirija i gledatelji prepoznali su vrijednost njezine pjesme 'In corpore sano', pa je Konstrakta dobila priliku predstavljati svoju zemlju u finalu u subotu 14. svibnja.

Velike šanse davale su joj i kladionice. Prema njima je srpska predstavnica bez imalo dvojbe trebala osigurati nastup u finalu. Nastupila je kao treća od osamnaest izvođača, a trenutačno je u ukupnom poretku na kladionicama - deseta. I to s koeficijentima koji se kreću u rasponu od 1:91 do 1:101, a ispred nje su Nizozemska, Norveška, Poljska, Grčka, Španjolska, Švedska, Velika Britanija, Italija i Ukrajina.

image

Konstrakta na tirkiznom tepihu na službenom otvorenju torinskog Eurosonga

NDERIM KACELI/IPA-AGENCY.NET/SHUTTERSTOCK NDERIM KACELI/IPA-AGENCY.NET/SHUTTERSTOCK

Redatelj prijenosa je Konstrakti i njezinom timu osigurao najbolje mjesto u green roomu, pa su bili u kadru prilikom svakog javljanja voditelja iz torinske dvorane Palasport Olimpico, ali su oni njihovo ime pročitali posljednje, pa se napetost mogla rezati nožem. Osim Srbije u drugoj izlučnoj večeri svoj finalni nastup izborili su Belgija, Češka, Azerbejdžan, Poljska, Finska, Estonija, Ausralija, Švedska i Rumunjska.

Zbog emocija javnosti vezanih uz rusku invaziju na njihovu zemlju ukrajinski glazbenici iz orkestra Kalush važe za apsolutne favorite ovogodišnjeg natjecanja. Šanse za pobjedu su im trenutačno, primjerice, tri puta veće nego Italiji, te čak pedeset puta veće nego Konstrakti.

Čitajte i: ‘Ako o seksu ne mogu otvoreno razgovarati sa svojim prijateljima, kakvo je to onda prijateljstvo?‘

No, kako se Konstrakta posljednjih tjedana iz regionalnog čuda prometnula u moguće iznenađenje torinskog Eurosonga o njoj su se raspisali i svjetski mediji koji zapravo ne znaju kako bi svojim čitateljima objasnili njezin značaj i važnost. Sve ono, dakle, što je publici iz sličnog govornog područja na neki način - samorazumljivo.

image

Njezin nastup zamilšljen je poput konceptualnog umjetničkog performansa

NDERIM KACELI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK

"Dio obožavatelja Eurosonga jako dobro reagira na bizarnu pjesmu Srbije koja sadrži neobičnu referencu na kosu Meghan Markle. Duboko hidratizirana kosa nekadašnje vojvotkinje od Sussexa dobila je pohvalu u pjesmi 'In Corpore Sano' srpske pjevačice Konstrakte, a to samo pokazuje da na natjecanju za pjesmu Eurovizije očekivano najbolje prolazi ono što je - neočekivano", napisao je u svom osvrtu novinar britanskog Independenta.

Latinski naslov pjesme, provokativni stihovi o neuređenom zdravstvenom sustavu, nastup u stilu konceptualnog umjetničkog performansa Marine Abramović, pranje ruku s borosanama na nogama i sve drugo što uz to ide, možda su bliski tzv. našoj publici, ali neupućeni ih smatraju skupom neobičnih bizarnosti i traže dodatna pojašnjenja.

image

Najveći navijači su joj sin Nikola i kći Lena

JUSSI NUKARI/SHUTTERSTOCK

Kako god, Konstrakta je preživjela svoj prvi strašni sud žirija i javnosti u svom polufinalnom nastupu na torinskom Eurosongu. No, taj rezultat nam zapravo ne otkriva mnogo, jer ćemo tek uoči finala saznati od koga je srpska predstavnica dobila glasove i koliko njih, tako da će se sve karte otkriti tek u subotu.

Čitajte i: Konstrakta zagonetno o pranju ruku na sceni: ‘To je ono što pokušavam izbjeći da kažem'

U svakom slučaju poznato je tko su najveći navijači 43-godišnje beogradske arhitektice koja nikad nije radila u struci za koju se školovala, nego je prije samostalne karijere nastupala kao članica bendova Mistakemistake i Zemlja gruva.

Pogledajte video

No, zato je na fakultetu upoznala svog supruga Milana Đurića, koji je ondje bio asistent. Roditelji su 13-godišnjeg Nikole i 11-godišnje Lene, koji su Konstraktini najveći fanovi, a hrvatskima će se prvi put nakon završnog nastupa u Torinu uživo predstaviti zadnjeg vikenda u Umagu na festivalu Sea Star.

Linker
20. travanj 2024 04:50