Samozatajna pjevačica

Kate Bush - britanska glazbena diva koja je postala globalna senzacija među mlađim generacijama

Iako je još početkom 80-ih donijela odluku da ne ide na turneje i nastupe uživo, engleska kantautorica do danas je uspjela održati plamen svog neobičnog glazbenog izričaja pa je s hitom iz 1985. - koji je zahvaljujući serijalu ‘Stranger Things‘ opet na vrhu top ljestvica - u zadnja dva mjeseca zaradila 2,3 milijuna dolara

Tinejdžerima omiljena Netflixova serija "Stranger Things" udahnula je novi život 37 godina staroj pjesmi "Running Up That Hill" engleske kantautorice Kate Bush. Otkako je taj glazbeni antikvitet 27. svibnja uskrsnuo u četvrtoj sezoni serijala, zavoljeli su ga i mladi naraštaji pa je već početkom lipnja izbio na vrh glazbenih ljestvica i postao globalna senzacija. Klinci su preko noći shvatili da je i prije Harryja Stylesa ili Lizzo postojalo nešto vrijedno slušanja. Za 63-godišnju Kate Bush bio je to ne samo proplamsaj stare slave nego i munjevita zarada od 2,3 milijuna dolara. Za razliku od mnoštva drugih glazbenika, zadržala je autorska prava na sve svoje uratke, a originalne snimke čuva u svojoj neovisnoj izdavačkoj kući "Noble & Brite". Iako je umjetnica par excellence, nije bez poslovne pameti. Kći liječnika opće prakse i medicinske sestre, Catherine Bush zvana Kate, rođena 30. srpnja 1958., odrastala je uz dvojicu starije braće u 350 godina staroj drvenoj kući u ruralnom jugoistočnom predgrađu Londona.

Omiljena, pomalo morbidna djetinja zabava bila joj je s prijateljicama šetati po obližnjem groblju. Učila je svirati violinu, uz oca je postala dobra pijanistica, pjevala je u školskom zboru, trenirala karate te gutala priče iz grčke mitologije i znanstvenu fantastiku. Rano je počela pisati i uglazbljivati pjesme, što su njezini boemski nastrojeni roditelji podržavali i ohrabrivali. Rano je postala i vegetarijanka. U adolescentskoj dobi idoli su joj bili David Bowie i Elton John, no nije ih oponašala; Kateini najraniji radovi već su odisali autentičnim glazbenim i poetskim izričajem.

image

Kate Bush

LICHFIELD ARCHIVE VIA GETTY IMAGE

Posredovanjem Rickyja Hoppera, prijatelja obitelji Bush, njezina je demo snimka s više od 50 pjesama, sklepana na očevu magnetofonu, došla u ruke Davida Gilmoura, gitarista i pjevača slavne grupe Pink Floyd. Tinejdžerica Kate potajno je bila zaljubljena u Gilmoura, koji to nije primjećivao, no zaintrigirale su ga nekonvencionalne pjesme tog pomalo ekscentričnog curetka. Pozvao ju je u svoj studio da napravi kvalitetniju demo-snimku, potom je povukao neke konce i tako je Bush sa 17 godina potpisala ugovor s izdavačkom kućom EMI, zbog čega je prestala pohađati katoličku djevojačku srednju školu. Čelništvu EMI-ja najviše se svidjela njezina pjesma "The Man with the Child in his Eyes", koju je napisala s 13 godina. Zaključili su da je mala genijalna i dali joj 500 funta predujma; potrošila ih je na lekcije interpretativnog plesa i pantomime. Tri godine kasnije već je bila zvijezda. U ožujku 1978., dok su glazbenom scenom dominirali punk i disco, njezina je art-rock balada "Wuthering Heights", prvi singl s debitantskog albuma "The Kick Inside", mimo svih očekivanja po slušanosti i prodaji nadmašila sve što su u to vrijeme izvodili Abba, Blondie i Bee Gees. Publici je ponudila jedan posve drukčiji glazbeni svijet, nadahnut bajkama, pričama o duhovima, starim britanskim filmovima, znanstvenom fantastikom, misticizmom i humorom apsurda, a publika je to s oduševljenjem prihvatila. Album "The Kick Inside" dosegnuo je platinastu nakladu iako su se kroz njega provlačile teme o kojima prije 44 godine nije bilo uobičajeno pjevati - masturbacija, menstrualni bolovi, incest…

image

David Glimour otkrio je talent tad teenagerke Kate

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Tek što je zgrabila čuperak prve slave, 20-godišnja Kate Bush donijela je po karijeru suicidalnu odluku - da više neće ići na turneje i nastupati uživo. Osim što su je turneje previše zamarale i iscrpljivale, odluku da ih prekine zacementirala je tragedija: Bill Duffield, njezin majstor rasvjete, pao je 1979. sa šest metara visoke rampe i poginuo. Obožavatelji su je otada mogli vidjeti samo u spotovima i rijetkim televizijskim nastupima. Posve se posvetila radu u studiju i eksperimentiranju s novim tehnologijama snimanja zvuka, preuzimajući pritom potpunu kontrolu nad svim aspektima produkcije. Nikome sa strane, ma koliko bio moćan u glazbenom biznisu, nije dopuštala da se miješa u njezin kreativni proces. "Sigurno je na desetke puta prekršila ugovor", jadao se jedan izvršni direktor EMI-ja."Ali što smo mogli poduzeti? Shvatili smo da imamo posla s umjetnicom kojoj ne treba stajati na putu. Pustili smo je neka radi što hoće", rekao je. Ni studijskim muzičarima nije bilo lako surađivati s Bush. Znala ih je tjerati da u beskraj ponavljaju jednu te istu dionicu, sve dok cijelu pjesmu ne izbruse do perfekcije. Imala je urođen osjećaj za ono što u pjesmi funkcionira, jasan dojam o atmosferi koju želi stvoriti, ali da bi to postigla, trebalo je mnogo eksperimentiranja, vremena i novca. "Nikad nisam mogao razumjeti zašto traži toliko ponavljanja", svjedoči orguljaš Max Middleton. "S drugim glazbenicima ponoviš snimku jer si nešto odsvirao prebrzo ili presporo, ili je bio krivi akord - nešto vrlo određeno - ali ona je tražila nešto maglovito, što je bilo teško odrediti. Nije to radila iz kaprica; tražila je nešto što nitko drugi nije mogao vidjeti", rekao je.

image

U 15 minuta rasprodala je 75 tisuća ulaznica za nastup pod egidom "Before the Dawn" 2014.

JORGEN ANGEL REDFERNS

Glazbeni ukusi avangardne Kate Bush i publike nisu se uvijek poklapali, no za to nije marila. Živjela je i stvarala po svom, kad je htjela i kako je htjela, slijedeći vlastite vizije, a ne tuđe želje, očekivanja i obrasce. Album "The Dreaming" iz 1982. bio je previše ezoteričan pa je komercijalno kiksao. Široke mase ponovno osvaja 1985. albumom "Hounds of Love", koji je iznjedrio hit "Running Up That Hill". Tu je uspješnicu osobito prigrlila LGBTQ+ zajednica, a album "Hounds of Love", nadahnut horor filmovima iz 50-ih i životom ekscentričnog njemačkog psihijatra Wilhelma Reicha, te je godine bio četvrti na listi najprodavanijih u Velikoj Britaniji. Taj album, po mnogima najbolji u njezinu opusu i jedan od klasika New Wavea, snimila je u vlastitom studiju, koji je dala izgraditi kako bi smanjila troškove produkcije. Nakon fenomenalnog uspjeha albuma "Hounds of Love", Kate Bush usporila je stvaralački tempo. Objavila je 1993. relativno uspješan album "The Red Shoes", a onda se potpuno posvetila privatnom životu. U srpnju 1998. rodila je sina Alberta. "Najljepši, najiskreniji, najfantastičniji osmijeh što sam ga ikad vidjela", napisala je u pjesmi posvećenoj svom jedincu.

image

Kate Bush sa suprugom, gitaristom Danny Mcintosh s kojim je 1998. dobila sina Alberta

ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

Dječakov otac njezin je sadašnji suprug, vrstan gitarist Danny McIntosh, koji se glazbenoj manufakturi Kate Bush pridružio tijekom snimanja albuma "The Red Shoes". Ona je tada još bila u vezi sa svojim basistom Delom Palmerom. Romansa im je trajala punih 15 godina, još od 1978. živjeli su zajedno, često se svađali, prekidali pa se mirili, a nakon konačnog razlaza ostali su prijatelji te i dalje surađuju. Između Dela i Dannyja nema zle krvi: odlično se slažu, druže i zajedno pridonose realizaciji enigmatičnih glazbenih ideja Kate Bush. Malo je uvida u Katienu privatnost bilo i prije nego što je rodila, a pogotovo nakon tog sretnog događaja. Uslijedile su godine kad je njezina obiteljska sreća rasla, popularnost opadala, ali je status što ga je stekla u svijetu glazbe ostao neokrnjen. Kad je Elton John 2005. slavio sklapanje istospolnog braka s Davidom Furnishem, i nju je pozvao na party u gradskoj vijećnici Windsora. "Prostorija je bila puna zvijezda, ali svi su mi glazbenici govorili samo jedno: "Moraš me upoznati s Kate Bush"", prepričavao je Elton.

image

Kate Bush 1980. u društvu Phil Collinsa i Mike Rutherforda

COLIN DAVEY GETTY IMAGES

Tko god je sastavljao relevantne rang-liste najutjecajnijih suvremenih glazbenika, uvijek bi na istaknuto mjesto uvrstio i Bush - najunikatniju žensku pojavu u sferi popularne glazbe. I najmanje željnu slave. U potrazi za što većom osamom, kupila je 2005. u Devonu peterosobnu, 200 godina staru kuću podignutu uz rub visoke litice što se strmo obrušava u more. Svoj novi dom platila je 2,5 milijuna funta te ishodila od lokalnih vlasti da namjernicima zabrane prolaz uskom stazom što vijuga oko njezina posjeda. Tu joj nisu mogli dosađivati ni fanovi ni paparazzi, ali je 2014. zemljište na cijelom tom području lagano počelo kliziti prema rubu litice, tako da bi u perspektivi i njezina kuća mogla otklizati u more. Bila bi to scena posve u skladu s prizorima kakve niže u svojim stihovima. Svoj posljednji studijski album s novim pjesmama - 50 Words for Snow - Kate Bush snimila je potkraj 2011. Uživo nije nastupala punih 35 godina, sve do 2014., kad je u londonskom Hammersmith Odenu napokon prekinula tu neshvatljivo dugu koncertnu stanku. U 15 minuta prodala je 75 tisuća ulaznica za 22 nastupa pod egidom "Before the Dawn". Ljudi su hrlili sa svih kontinenata kako bi misterioznu pjevačicu napokon vidjeli na sceni. I imali su što vidjeti: bio je to kolaž teatra, lutkarstva, mađioničarstva, filma i glazbe, spektakl koji nikog nije ostavio ravnodušnim. Uz Kate je na pozornici bio i njezin sin, također nadaren za glazbu. Nagađalo se tada da je iz koncertne samoizolacije izašla samo zato što ju je na to nagovorio Albert, jedini muškarac u njezinom životu kojem nikad nije znala reći ne.

image

Albumom "Hounds of love" doživjela je planetarni uspjeh

SHUTTERSTOCK

Planirala je nakon Londona nastupiti i u SAD-u, no američki su promotori odbacili tu ideju uz obrazloženje da "Amerika ne razumije njezin izričaj". Razmjere svoje loše procjene mogu spoznati tek sada kad cijeli svijet iznova pjevuši "Running Up That Hill". Istini za volju, nikad ta pjesma nije bila klinički mrtva. Puštali su je, primjerice, 2012. na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu. Bush je uljudno odbila poziv da u toj svečanoj prigodi svoj najveći hit otpjeva uživo. Neku bi drugu zvijezdu zbog toga optužili za bahatost; Kateinu odbijenicu svi su prihvatili kao još jedan dokaz njezine produhovljenosti. "Kako biti nevidljiv", nazvala je svoju 2016. objavljenu zbirku poezije. Trebao bi je pročitati svatko tko želi znati što se zaista zbiva u glavi samosvojne i neprispodobive Kate Bush.

image

Posljednji studijski album ‘50 Words For Snow‘ snimila je 2011.

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

SUSRET SA KRALJICOM

Došapnuli su i britanskoj kraljici Elizabeti da je Kate Bush velika umjetnica kojoj bi trebalo odati neko priznanje, pa je Njezino Veličanstvo 2005. velikodušno pozvalo Bush na jedan prijam u Buckinghamsku palaču. "Napravila sam od sebe totalnu budalu", pričala je kasnije posramljena Kate. Izvadila je, naime, iz torbe komad papira i zamolila kraljicu za autogram. "To je za mog sina Bertieja", rekla je začuđenoj Elizabeti. Koliko je poznato, autogram nije dobila.

image

Glazbenik Peter Gabriel and Kate Bush 1987. na Brit Awards-u

ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

Na početku karijere, dok je još davala poneki intervju, Kate Bush izjavila je da većinu umjetnica smatra dosadnim i stereotipnim. Kako je rekla, sve ploče u njezinoj kolekciji snimili su muškarci. "Kao glazbenica, stvarno se identificiram s muškarcima. Mrzim kad me ljudi uspoređuju s drugim ženama. Čini mi se da sve žene koje mogu uspjeti u ovom poslu misle kao muškarci. Zapravo je nepravedno to nazvati muškim razmišljanjem; radi se o tome da pokušaš biti logičan, izravan i pribran. Mislim da je svako ljudsko biće sposobno za to", rekla je.

Smatra li Kate Bush sebe feministkinjom?

"Bljak! Mrzim tu riječ koja asocira na vrlo ekstremne osobe i radikalno ponašanje. Mislim da žene mogu i na druge načine pokazivati koliko su jake i moćne", ustvrdila je Kate.

Linker
20. travanj 2024 07:45