Kraljevska ljubavna priča

Kad je Harry sreo Meghan: Od spoja na slijepo, preko raskošnog vjenčanja do ‘bijega‘ iz Velike Britanije

Nakon što su se unuk britanske kraljice i bivša američka glumica vjenčali u dvorcu Windsor, činilo se da je to početak prekrasne ljubavne priče koja će promijeniti imidž dinastije - no onda su počele nevolje. Meghan Markle danas slavi velikih 40, a mi donosimo njihovu ljubavnu priču.

Postoje dva posve suprotna viđenja braka vojvoda od Sussexa, britanskog princa Harryja i njegove odabranice, bivše američke glumice Meghan Markle. Amerikanci i nakon ozloglašenog intervjua s Oprom i nečuvenog napada na kraljevsku obitelj Meghan i dalje uglavnom vide kao princezu iz bajke, neodoljivo glamuroznu i atraktivnu ženu, feministkinju s nepobjedivim ženskim samopouzdanjem koja je nesretnog princa probudila svojim poljupcem, pobijedila s njime obiteljske demone i konačno ga naučila kako živjeti sretno, u skladu sa svojim potrebama.

Od Kamale Harris i Hillary Clinton pa sve do Shonde Rhimes, jedine crne Netflixove moćnice, scenaristice i producentice megapopularnih serija “Uvod u anatomiju”, “Skandal” i najvećeg Netflixovog hita, kostimirane povijesne drame “Bridgerton”, poznate Amerikanke odreda su izrazile podršku “odvažnoj”, “iskrenoj”, “poniženoj” Meghan, koja je uvijek na strani marginaliziranih i dobra.

Čitajte i: Vijest o kćerkici Meghan Markle i princa Harryja obišla cijeli svijet, a onda je kraljevska obitelj povukla novi potez

S druge strane, Britanci, pogotovo srednja klasa, Meghan sve više opisuju kao “lažljivicu i zlu ženu”, “rođenu manipulatoricu” koja je jedino željela ugrabiti i “porobiti” princa.

Uglavnom smatraju da je možda u početku i vjerovala da će s njime lijepo živjeti u Velikoj Britaniji i obavljati sve one podosta dosadne dužnosti kraljevske obitelji, otvarati vrtiće, škole, bolnice i staračke domove, smiješiti se kamerama i klecati ispredEmbeddings kraljice. No, kad je shvatila koliko je to istovremeno dosadan i naporan, a nimalo glamurozan život, pobjegla je glavom bez obzira kući, u sunčanu Kaliforniju.

image
Upoznali su se 2016., a u javnosti su se prvi put pojavili zajedno sljedeće godine.
MARK LARGE/ANL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA

Nije joj smetalo, vjeruju, što je pri tome bivšeg princa, koji više ne može nositi ni svoju titulu Njegova visost, pretvorila u beznačajnu, pomalo izgubljenu mušku figuru koja je uvijek uz nju da je bespogovorno podržava. Doduše, Harry nije samo izgubljeni, besposleni britanski aristokrat u egzilu poput kraljičina strica Edwarda, koji se odrekao britanske krune zbog ljubavi prema američkoj, dva puta razvedenoj pučanki, koju kraljevska obitelj naprosto nije mogla prihvatiti kao kraljicu.

Neki su povlačili neukusne paralele između Edwardove Amerikanke Wallis Simpson, hladne, ukočene i besposlene filonacistkinje i simpatične, otvorene Harryjeve feministkinje Meghan. Iako su se u britanskom tisku pojavili članci u kojima je Meghan prikazana kao zlobna, zahtjevna i okrutna prema osoblju, svi njezini suradnici u bivšem životu, dok je bila glumica, hvalili su je kao izrazito radišnu, susretljivu i simpatičnu kolegicu. Gotovo svi glavni glumci serije “Face” bili su Meghanini gosti na kraljevskom vjenčanju.

Novi, neovisni život

Čini se da se Harry i Meghan sve bolje snalaze u svom neovisnom životu u Kaliforniji. Institut Aspen upravo je postavio princa Harryja za predsjedavajućeg njihove novoosnovane komisije za borbu protiv lažnog informiranja u kojoj će uz njega sjediti i poznata američka novinarka Katie Couric, a uz to je postao i direktor velikog startupa posvećenog mentalnom zdravlju, što je bila jedna od njegovih najvažnijih kraljevskih dužnosti u Velikoj Britaniji.

Meghan i Harry skupa su potpisali i unosne ugovore s Netflixom i Spotifyem za projekte o kojima još ne znamo puno…

U Tatleru, britanskom magazinu upućenom u sve tajne visokog engleskog društva, već nakon vjenčanja tvrdili su da u toj obitelji “Meghan nosi hlače”, dok je iz svega jasno da u obitelji njegova brata Williama srećom ipak on ima glavnu riječ.

Tko je u pravu? Je li doista Harry bio neiskusni, naivni i nedorasli šonjo kad se prije gotovo pet godina, početkom ljeta 2016., upoznao s fatalnom Meghan? Je li ga ona izmanipulirala i pretvorila u svog žaljenja vrijednog pobočnika? Ili se su naprosto zaljubili jedno u drugo, a onda od prvih vijesti o svojoj vezi zaprepašteno pratili medijske napade s kojima se više nisu mogli nositi pa su morali pobjeći iz kraljevine u kojoj im je bilo ugroženo mentalno zdravlje, kao što je više puta ponovio princ Harry?

Nećemo donositi zaključke, podastrijet ćemo vam činjenice. O tome kako su se Meghan i Harry upoznali zapravo se malo zna, iako se puno nagađalo. Zna se ono najromantičnije - jer je to Harry više puta ponovio - bila je to ljubav na prvi pogled: “Čim smo se upoznali, znao sam, ona je ta...”

Čitajte i: Nesuđena članica kraljevske obitelji: Meghan Markle do 40. godine dobila je sve što je željela

image
Harry i Meghan
KIRSTY WIGGLEWSORTH/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Dejt na slijepo

Upoznali su se preko zajedničkog prijatelja, mnogi misle preko Violet von Westenholz, Harryjeve prijateljice iz djetinjstva. Violet je radila kao PR za modnu kuću Ralph Lauren i tako se upoznala s Meghan, koja je kao glumica često dolazila u London. Na prijateljsko pitanje koga bi želio upoznati, u to vrijeme usamljeni princ, koji je nakon dvogodišnje veze s Cressidom Bones, aristokratkinjom, modelom i glumicom, bio dulje sam, navodno je odgovorio - Rachel Zane! To je ime pametne, zgodne, ali samozatajne odvjetničke pomoćnice iz serije “Face” koju je glumila Meghan. Serija nije kod nas bila popularna, no u Americi je doživjela sedam sezona, ukupno stotinu nastavaka.

Zajednička prijateljica iznenadila je Harryja sudarom na slijepo upravo s neodoljivom Rachel Zane. Meghan je uvijek tvrdila da o princu zapravo nije puno znala i da joj je samo jedno bilo važno, što je i pitala prijateljicu: “Je li drag?” Ispostavilo se da je veoma drag i simpatičan.

- Našli smo se na piću i ubrzo spontano izgovorili “što radiš sutra, moramo se opet vidjeti” - potvrdila je Meghan priču o tome kako su odmah kliknuli. Već se podosta nagađa kako će u šestoj sezoni veoma popularne Netflixove serije “Kruna” o kraljevskoj obitelji biti prikazan prvi romantični ljubavni susret i nekoliko mjeseci tajne ljubavne veze iz najpoznatije moderne bajke našeg vremena.

Spontano putovanje

Prošlo je samo nekoliko tjedana nakon prvog susreta kad je Harry iznenadio Meghan pozivom da ožive “njegov scenarij” filma “Moja Afrika”. Tajno je došao po nju u majčinu kuću u Los Angelesu i odveo je privatnim avionom u Bocvanu, daleko od ljudi i medija. Odsjeli su u savani, u luksuznom, snovitom kampu na otvorenom, u velikim starinskim šatorima s antiknim namještajem, kupali se u bakrenim kadama pod zvijezdama i u jezercu sa slonićima, promatrali žirafe, zebre i ostale afričke životinje na otvorenom. Tad su bili najsretniji u životu.

Godinu dana kasnije, u kolovozu 2017. Harry je Meghan opet odveo u Afriku, ovoga puta bilo je to iznenađenje za njezin 36. rođendan. Proveli su tri tjedna zajedno, a putovanje su završili na spektakularnim Viktorijinim slapovima.

Harry je po vlastitom dizajnu dao izraditi za Meghan jednostavan i elegantan zaručnički prsten s intimnom porukom: upotrijebio je središnji veliki dijamant od 2,5 karata iz Bocvane da Meghan zauvijek podsjeća na najsretnije trenutke prve zaljubljenosti. No, nije zaboravio ni na obiteljsku tradiciju jer je upotrijebio i manje dijamante iz ostavštine svoje neprežaljene majke Diane.

Njegov brat William svojoj zaručnici Kate poklonio je majčin, ponešto staromodan, možda čak passè zaručnički prsten s velikim safirom okruženim sitnim dijamantima, no taj je poklon bio manje promišljen i osoban.

image
Harry i Meghan s njegovim bratom Williamom i vojvotkinjom Catherine.
KEN GOFF ROTA/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

- U Africi smo bili posve sami, meni je to bilo ključno jer smo konačno dobili priliku da se doista upoznamo - ispričao je Harry o njihovom prvom zajedničkom afričkom kampiranju. No, tako velika tajna nije mogla dugo ostati skrivena od tabloida. Već krajem listopada 2016. jedan britanski dnevnik objavio je da je Harry “sretniji nego što je bio zadnjih godina” jer je “zateleban” u Meghan. Isti dan Meghan je na svoj Instagram s milijunima pratitelja stavila fotku dviju banana koje su se sljubile jedna uz drugu, što su mnogi shvatili kao aluziju na novu veliku ljubav i prisnost.

Čitajte i: Novi šok za kraljevsku obitelj: Princ Harry u tajnosti napisao memoare u kojima je otkrio dosad nepoznate detalje

Buntovnik u mladim danima

Svima onima koji su uvjereni da je Meghan bila samo u lovu na člana kraljevske obitelji, ipak treba postaviti logično pitanje: zašto je teško zamisliti da se Meghan zaista zaljubila u Harryja? On je dugo bio najpoželjniji svjetski neženja, imao reputaciju zavodnika i partijanera koji je spreman na sve za dobar provod. Uoči bratovog vjenčanja ostao je s društvom do dugo u noć i skočio u mrak s hotelske verande ozlijedivši nogu. Igrao je biljar na skidanje u Las Vegasu i gol plesao kao Michael Jackson uvjeren da će sve to i ostati u Vegasu, a ne dospjeti u tabloide.

Sve paparazzi fotke izbildanog Harryjeva torza s pločicama postale su odmah gifovi, poput onog kad je usred intervjua u Afganistanu počela vojna akcija pa je skočio sa stolca da pomogne suborcima i pokazao dio golog trbuha. Kad mu je bilo samo 16 godina, paparazzi su ga uhvatili kako se strasno ljubi - a i više od toga - na karoseriji automobila, kao svi popularni dečki njegove dobi.

Kasnije je prekršio kraljevski protokol i ljubio se na javnom mjestu s prvom ozbiljnom djevojkom Chelsey Davy s kojom je hodao pet godina u dvadesetima.

Ona je jednom kasnije komentirala da je to bila isuviše strastvena veza u kojoj se Harry nije uopće “engleski suzdržavao”, što je njoj katkad bilo i neugodno i zastrašujuće. Tu su i njegove divlje vožnje na motoru koji si je sam kupio od nasljedstva nakon majčine smrti ili ples u klubu Veneranda na Hvaru.

Nije se suzdržavao

Harry je uložio mnogo truda da se Meghan i on dobro provedu. Prije nego što je njihova veza postala javna, iako je bila na daljinu jer je ona snimala seriju u Torontu, često su se viđali i puno zajedno putovali. Novogodišnje praznike proveli su skupa u Londonu. Nakon Nove godine Harry je odveo Meghan u Norvešku da daleko od znatiželjnih očiju promatraju zvijezde i polarno svjetlo.

Odsjeli su u otmjenoj kući na osami Harryjeva dobrog prijatelja. Nedugo nakon toga odletjeli su na Jamajku gdje se održavalo vjenčanje drugog Harryjevog prijatelja iz djetinjstva.

U to vrijeme, početkom 2017., Harry je upoznao Meghan s Kate, vojvotkinjom od Cambridgea, i navodno su se svidjele jedna drugoj. Uskoro je bilo i vjenčanje Kateine sestre Pippe na kojem se Harry pojavio s Meghan. Javno su se prvi put pojavili skupa na polo turniru u Ascotu na kojem je i Harry sudjelovao. Nakon meča, Harry u dresu vlažnom od znoja zgrabio je zaljubljenu Meghan u strastveni zagrljaj i ljubili su se na parkiralištu, uvjereni da su skriveni autima.

Čitajte i: Nakon što je naprasno dala otkaz, bivša zaposlenica Harryja i Meghan otkrila kako joj je bilo raditi s ‘odbjeglim‘ parom

Morala se odreći svojih hobija

Nešto prije javne obznane veze Meghan je ugasila sve profile na društvenim mrežama i svoj omiljeni projekt The Tig, lifestyle stranicu poput Goopa Gwyneth Paltrow, s kojim je već počela podosta zarađivati na reklamama. Prije nego što je upoznala princa, Meghan je sama zaradila svojih prvih milijun dolara - sa serijom i Tigom.

Sajt je nazvala prema engleskom, skraćenom imenu za čuveno vino Tignanello vinarije Antinori, s kojim je Meghan doživjela prosvjetljenje: jedan gutljaj bio je dovoljan da shvati tajnu vrhunskog vina, općenito tajnu gastronomije, napisala je na sajtu kad ga je pokrenula. Zatvorila ga je riječima: “... Vi ste mi obasjali zajedničke dane druženja i ovo iskustvo ispunili s toliko radosti. Nastavite potragu za svojim trenucima Tig otkrića, radosno se smijte i dalje, riskirajte i radite sve da na svijetu dođe do promjena koje priželjkujemo.”

image
Meghan s majkom Dorijom Ragland prije vjenčanja.
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

O svojoj bajkovitoj vezi s princem Meghan je prvi put progovorila u ekskluzivnom intervjuu za listopadsko izdanje časopisa Vanity Fair iz 2017. - Da, mi smo par. Zaljubljeni smo... Sretni smo. Osobno, ništa mi nije draže od velike ljubavne priče - izjavila je ozarena.

Šansa za ljubav

Nedugo nakon tog intervjua Meghan je prvi put pratila Harryja na službenom kraljevskom zadatku, otvaranju igara Invictus za ozlijeđene, hendikepirane veterane. Harry je počasni predsjednik tih sportskih igara i to smatra svojom najdražom i najvažnijom kraljevskom dužnošću koju će nastaviti obavljati i nakon razlaza s obitelji jer je i sam 10 godina služio u britanskoj vojsci, stekao čin satnika i bio dva puta u misijama u Afganistanu. Živio je kao pravi vojnik, letio helikopterom Apache i pucao na talibane, kako je priznao u intervjuu Guardianu početkom 2013.

- Ponekad je potrebno nekome oduzeti život da bi se spasili životi - rekao je princ i priznao da mu je teško izmiriti svoje toliko suprotne životne uloge, onu aktivnog vojnika koji je spreman na sve sa svojim suborcima, formalnog i suzdržanog princa kakvog očekuje njegov otac te onog što je on privatno.

U jednom intervjuu uoči objave zaruka s Meghan Harry je rekao nešto što podsjeća na rečenicu iz valjda najpoznatije romantične komedije svih vremena, “Ja u ljubav vjerujem”.

image
Princ Harry između žene i bake, kraljice Elizabete.
JOHN STILLWELL/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Popularna glavna junakinja, američka glumica Anna, kaže Williamu, “običnom” londonskom knjižaru: “Ali nemoj zaboraviti... I ja sam samo djevojka koja stoji ispred dečka i moli ga da je voli”.

Harry je objasnio da mu se od prvog trenutka činilo da s Meghan - konačno - ima šansu za ljubav, za normalnu vezu, kao običan dečko koji stoji ispred žene koju voli i nudi joj ljubav, a ne Windsor o kojem svaka engleska djevojka iz visokog društva zna baš sve i prije nego što on išta kaže.

Činilo se tada da je kraljica, žena s ogromnim životnim iskustvom koja je vidjela koliko je nedostatak privatnosti uništavao život ne samo njezinog sina princa Charlesa nego i njezinog supruga Philipa, shvatila Harryjevu potrebu za “novim licem” prije i bolje od svih u obitelji i navodno odmah prigrlila Meghan. Nije ni slutila što bi se moglo dogoditi četiri godine kasnije.

Čitajte i: Velika svađa kraljevske braće: Evo što je William u naletu bijesa rekao Harryju o njegovoj supruzi Meghan

Bajkovito vjenčanje

Nakon objave zaruka u studenom 2017. krenule su pripreme za spektakularno vjenčanje u Windsoru 19. svibnja 2018. Deseci milijuna ljudi diljem svijeta pratili su televizijski prijenos bajke uživo.

Princeza je nosila jednostavnu, ali elegantnu, prelijepu vjenčanicu koju su za nju sašili u modnoj kući Givenchy, kamo je za kreativnu direktoricu došla Engleskinja Clare Waight Keller. Stavila je dijamantnu tijaru kraljičine bake, kraljice Mary. Za domjenak nakon vjenčanja odjenula je kreaciju Engleskinje Stelle McCartney.

image
Vjenčanje je održano u kapeli u dvorcu Windsor.
BEN STANSALL/PA IMAGES/PROFIMEDIA

N o, Meghan se pobrinula da se za vrijeme ceremonije vjenčanja itekako osjeti i njezina pripadnost američkoj, napose afroameričkoj kulturi. Doria Ragland, Meghanina majka koja je magistrirala socijalni rad otprilike u vrijeme kad su Meghan i Harry počeli hodati, došla je posve sama, bez ijednog drugog člana svoje obitelji ili obitelji bivšeg muža Thomasa Marklea, što su mnogi kasnije iznosili kao dokaz da Meghan ne drži do obitelji. Meghan se naljutila na oca i polusestru Samanthu jer su tabloidima prodavali obiteljsko prljavo rublje.

Do tih sramotnih medijskih nastupa Meghan je obožavala svojeg oca, uvijek isticala da je ona tatina kći i da je najljepše trenutke djetinjstva provela na setu sapunica na kojima je on radio kao direktor fotografije. Meghan je inzistirala da uz nadbiskupa Canterburyja, vjerskog vođu Engleske crkve, propovijed na vjenčanju održi i afroamerički biskup Episkopalne crkve Michael Bruce Curry u najljepšoj, najraspjevanijoj tradiciji nadahnutih, improviziranih propovijedi po kojima se pamti i Martin Luther King.

Na vjenčanju je svirao i čelist, prvi crni dobitnik BBC-jeve nagrade za mlade klasične muzičare, ali veličanstveni, božanski užitak svima koji su pratili ceremoniju priredio je Kingdom Choir, zbor crnih londonskih pjevača gospela koji su maestralnom izvedbom pjesme “Stand by Me” povezali kraljevsko vjenčanje s transatlantskim crnačkim identitetom. Doria ipak nije bila sama!

image
Meghna se zbog Harryja morala odreći mnogih hobija, profila na društvenim mrežama, ali i mnogih drugih stvari.
KEN GOFF/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

Mnogi poznati gosti

Na vjenčanju je bila i Oprah, kojoj će nepune tri godine kasnije Meghan otvoriti srce i pretvoriti još jednu kraljičinu godinu u “annus horribilis”. Optužbe da je bilo članova obitelji koji su se prema njoj odnosili s neskrivenim rasizmom odjeknule su među crnim stanovništvom i Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Od početka veze Harry je bjesnio na tabloide, pisao priopćenja, organizirao konferencije za novinare i smatrao svojom najvažnijom dužnošću da svoju ženu zaštiti od laži i rasističkih, a još više onih napada tabloida koji se odnose na klasne razlike, upravo zato što nitko iz obitelji nije na pravi način zaštitio njegovu majku, princezu Dianu.

Kad je shvatio da mu to ne uspijeva u njegovoj domovini, odlučio je s obitelji se preseliti u domovinu svoje Meghan, provoditi vrijeme na sunčanim plažama Santa Barbare i aktivno sa svojom ženom potražiti sreću i posao i dobrotvorni rad u koji će vjerovati. Ili mu je sve to samo nametnula Meghan?

image
Na intervjuu s Oprom Winfrey.
CBS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Šokantno priznanje Meghan Markle: 'Nisam više željela biti živa. Harry me samo držao dok sam plakala'

Što su tabloidi zamjerili Meghan?

Kad je britanski princ objavio da će se vjenčati s Meghan Markle, tri godine starijom, razvedenom američkom glumicom miješane rase, u početku se pisalo da će ta neovisna žena kraljevsku obitelj uvesti u 21. stoljeće. Kolumnistica Julie Burchill nazvala ju je pustolovkom, ali u najboljem smislu te riječi, ženom koja se neće samo roditi, poroditi i nestati u pozadini, za koju je život velika avantura puna promjena i izazova.

Prije nego što je dobila ulogu u veoma uspješnoj seriji “Face”, koja je ugašena upravo zato što je iz glumačke ekipe otišla Meghan čiji se lik polako pretvorio u jedan od glavnih jer je tako željela publika - mlada i nepoznata glumica radila je u Hollywoodu baš sve da preživi.

image
Tabloidi konstantno drže Meghan na nišanu.
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Konobarila je, snimala reklame, radila kao manekenka, a dugo i kao kaligraf koji krasopisom ručno piše pozivnice za tuđa vjenčanja i domjenke.

Njezino podrijetlo nije aristokratsko (nije ni Kateino, ali njezino je bogataško pa joj se lakše oprašta). Završila je uz glumu i međunarodne odnose na prestižnom Northwestern sveučilištu - pa otuda priče da vjerojatno ima i političkih ambicija - s kojim je povezano 16 nobelovaca i 38 dobitnika Pulitzera. Bila je bolja učenica od Harryja za kojeg je jedna bivša profesorica rekla da je bio dobar jedino u sportovima, a da se čak i osoblje angažiralo da mu na Etonu pomaže u prepisivanju.

No, vojnu akademiju Sandhurst završio je bez problema. Još kao 11-godišnja učenica dobre privatne škole u Los Angelesu Meghan se pobunila protiv stereotipnog prikaza žena u reklami za deterdžent za suđe, o čemu je govorila 2015. kao UN-ova ambasadorica za prava žena. Poslala je pismo i televizijskoj novinarki Lindi Ellerbee, potom odvjetnici Gloriji Allred te proizvođaču deterdženta. Iz emisije vijesti za djecu poslali su tim koji je malu Meghan snimio kod kuće, a mjesec dana kasnije Proctor & Gamble promijenio je tu reklamu. Meghan je zarana pokazala da se zna boriti za ono što smatra važnim.

Svako malo novi skandal

Danas joj britanski tabloidi zamjeraju da na kalifornijski nametljiv način, suprotno decentnim Britancima, javno signalizira svoje vrline i američke ultraliberalne vrijednosti. Imala je i podosta javan sukob s bivšim američkim predsjednikom Trumpom. Spočitavali su joj da je licemjerna jer je letjela u Afriku i na ljetovanje na Azurnu obalu privatnim avionom, navodno 11 puta samo jedne godine, i zaboravila na borbu za očuvanje planeta, a s Harryjem je javno dala izjavu da zbog prenapučenosti ne žele više od dvoje djece; 6. svibnja 2019.je rodila maloga Archieja, a djevojčicu Lilibet Dianu donijela je na svijet 4. lipnja 2021.

Teško je nabrojati što su sve britanski tabloidi zamjerali vojvotkinji od Sussexa jer se svaki dan pojavi neki novi skandal. Je li slagala da su se vjenčali tri dana prije velikog televizijskog događaja koji se gledao diljem svijeta, kad su izmijenili svoje, intimne bračne zavjete, sami, pred nadbiskupom, jer su taj trenutak smatrali osobnim i nisu ga željeli podijeliti s cijelim svijetom? Je li bila laž da mali Archie zbog rasizma jedini od kraljičinih praunuka nije trebbao dobiti titulu princa? To već ovisi o interpretacijama.

image
Harry i Meghan sa sinom Archiejem.
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Meghan je na početku veze s Harryjem rekla da nikad nije očekivala da će novinari prema njoj biti nježni, pa čak ni fer, no nije očekivala da će lagati i da će je svakodnevno brutalno napadati, kao kad su je proglasili crnkinjom iz najgoreg geta Los Angelesa u kojem se ulične bande i narkokriminalci ubijaju svakodnevno, kako je sugerirao naslov u Daily Mailu preuzet iz filma “Straight Outta Compton”.

Pisalo se da bebu namjerava odgajati rodno neutralno, što je izmislio kolumnist Daily Maila Piers Morgan koji je posebno ne podnosi, da će beba imati američku dadilju - a ima britansku dadilju koja je završila čuveni fakultet Norland kao sve dadilje kraljevske obitelji. Optužili su je da je luđački trošila kad su preuređivali Frogmore Cottage, kuću na imanju dvorca Windsor u koju su se preselili nakon vjenčanja, no potrošili su gotovo duplo manje nego nekoliko godina ranije William i Kate na uređenje palače Kensington.

Harry i Meghan sami su platili namještaj, tapete, lampe i slično privatnim novcem, a javni novac potrošen je na opsežne građevinske radove očuvanja same zgrade iz 1801., spomenika kulture pod zaštitom, koja je bila nasilno podijeljena u pet stanova. No, nakon odlaska odlučili su vratiti i utrošeni dio javnog novca.

Čitajte i: Intervju o kojem će se dugo pričati: Meghan se slomila, a Harry otkrio koliko ga je otac povrijedio

Život u neprestanom strahu

Emocionalni dokumentarac iz listopada 2019. “Harry & Meghan: An African Journey” koji su snimili za vrijeme turneje južnim dijelom Afrike uzbudio je duhove. Harry se tu prvi put otvorio i pričao o tome kako živi u neprestanom strahu da se njegovoj ženi i sinu događa isto što i njegovoj majci čiju smrt još nije prebolio - pravi progon novinara i paparazza koji njihov život pretvaraju u pakao.

Meghan je priznala da su je njezini britanski prijatelji upozoravali da se ne uda za Harryja jer će joj britanski tabloidi uništiti život i da će ostati i bez najmanjeg prava na privatnost. Kraljevska obitelj dokumentarac nije shvatila kao poziv u pomoć, već kao primjer jadikovke i samosažalijevanja na američki način i razlaz, prekid s kraljevskim dužnostima, koji se dogodio početkom siječnja 2020. gotovo je bio neminovan.

Linker
19. travanj 2024 07:29