Raquel Welch

 SHUTTERSTOCK
OSVETNICA S PUŠKOM

Jedna od najljepših žena svijeta: Njezin poster bio je najprodavaniji u povijesti Hollywooda

Američka glumica Raquel Welch smatrala se najvećom seks ikonom šezdesetih, a bila je prva žena koja je dobila glavnu ulogu u vesternu.

Američka glumica Raquel Welch smatrala se najvećom seks ikonom šezdesetih, a bila je prva žena koja je dobila glavnu ulogu u vesternu.

Pamtimo je kao ikonu i holivudski seks simbol šezdesetih i sedamdesetih godina, no glumica, model i pjevačica Raquel Welch bila je mnogo više od toga. Njezin filmski poster u bikiniju od jelenje kože koji je nosila u filmu "Milijun godina prije Krista", prethistorijskom utopijskom spektaklu snimljenom po predlošku iz četrdesetih, u kojem je izgovorila svega nekoliko rečenica, prodan je u milijunskoj nakladi i smatra se najprodavanijim artefaktom u povijesti Hollywooda, a Raquel Welch je promovirao u pin up djevojku šezdesetih. Časopis Time je njezin filmski kostim 2011. uvrstio na listu top deset bikinija koji su obilježili pop kulturu 20. stoljeća.

image

Raquel Welch 1966.

PIERLUIGI PRATURLON/SHUTTERSTOCK

Njezina filmografija je impresivna, u karijeri dugoj šest desetljeća snimila je više od sedamdeset filmskih i televizijskih naslova, no nikad se nije do kraja razgolitila pred kamerom, čak niti na snimanju za Playboy 1979., a utjelovila je desetke snažnih ženskih likova koji su promijenili tradicionalno shvaćanje ženske ljepote i snage. Preminula je 15. veljače nakon kratke i teške bolesti, a od nje se opraštaju najveća imena Hollywooda.

image

Nikada se nije do kraja skinula pred kamerom

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Rođena je 5. rujna 1940. u Chicagu kao Jo Raquel Tejada u Chicagu, u obitelji bolivijsko-irskog porijekla. Njezin otac Armando Tejada bio je inženjer aeronautike, a Raquelina sestrična Lidia Gueiler Tejada u povijest se upisala kao prva žena predsjednica Bolivije 1979. Odrasla je uz mlađeg brata i sestru, a sklonost show biznisu i glumi pokazivala je od najranijeg djetinjstva. Sanjala je o profesiji balerine, kao tinejdžerka pobjeđivala na lokalnim izborima ljepote, a za glumu se definitivno odlučila nakon deset godina baleta kad je postalo definitivno jasno da je previše krupna za ples u baletnim papučicama.

image

Bila je prva žena koja je dobila glavnu ulogu u vesternu

PIERLUIGI/SHUTTERSTOCK

Na samim počecima usput je radila i kao voditeljica vremenske prognoze na lokalnim televizijskim postajama, snimala kataloge za Neimana Marcusa i radila kao konobarica u cocktail barovima. Sve to kao majka dvoje djece, sina i kćeri, koje je dobila sa svojom mladenačkom ljubavi Jamesom Welchom.

S prezimenom prvog supruga se proslavila, pa ga više nije mijenjala, iako je nakon njega imala još tri braka - s producentima Patrickom Curtisom i Andreom Weinfeldom, te ugostiteljem Richardom Palmerom, vlasnikom pizzerije.

image

Najprodavaniji filmski poster u povijesti Hollywooda

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Proslavila ju je uloga u avanturističkom spektaklu "Fantastično putovanje" 1966., koja joj je širom otvorila vrata Hollywooda i donijela ekskluzivni ugovor sa studijem 20th Century Fox. Iste godine je snimila i remake filma "Milijun godina prije Krista", koji je kako to ponekad biva, postao mnogo popularniji od originala.

image

Probijala je led, pa je među prvima igrala transrodne osobe

PIERLUIGI PRATURLON/SHUTTERSTOCK

U filmske anale se upisala kao prva žena koja je dobila glavnu ulogu u vesternu, a ulogom Hannie Caulder, osvetnice s puškom u istoimenom filmu iz 1971. nadahnula je redatelja Quentina Tarantina za snimanje filmskog serijala "Kill Bill". Prvi vestern bio joj je "Bandolero!" s Deanom Martinom i Jamesom Stewartom, a u svom drugom "Stotinu pušaka" snimila je prvu međurasnu ljubavnu scenu na Divljem Zapadu s kolegom Jimom Brownom. Ipak, svoju je najkontroverzniju ulogu transseksualne heroine odigrala u filmu "Myra Breckinridge" redatelja Gorea Vidala 1970. "Ako muškarac želi postati žena, onda neka bude Raquel Welch, najljepša žena na svijetu", glasio je promotivni slogan filma.

image

Njezina uloga nadahnula je Quentina Tarantina za filmski serijal Kill Bill

MGM/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Zbog svoje je popularnosti nekoliko puta bila domaćica na svečanosti dodjele Oscara, a svoju je jedinu veliku filmsku nagradu Zlatni globus dobila za glavnu žensku ulogu u filmu "Tri mušketira" s Oliverom Reedom, Michaelom Yorkom i Richardom Chamberlainom.

image

Raquel Welch

HOLLYWOOD PHOTO ARCHIVE/MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Okušala se i kao pjevačica, snimila je duet s Cher, a zbog svoje ljepote koju je uspjela očuvati i u zrelim godinama 2007. postala je zaštitno lice kozmetičke kuće MAC. "Snažna i divlja, senzualna i egzotična", opisali su je u kampanji.

Linker
26. travanj 2024 00:11