FILMSKA LJUBAV

Godina slavlja za Michelle Obamu: Bivša prva dama slavi jubilarni rođendan i 35. godišnjicu veze

Američka odvjetnica i bivša prva dama i danas je jedna od najutjecajnijih i najcjenjenijih žena u Sjedinjenim Državama.

Svoje rođendane slavi radno i povodom svakog pokušava svoje sunarodnjake potaknuti na politički i humanitarni angažman. To je jednostavno upisano u DNK bivše američke prve dame, odvjetnice Michelle Obama, koja 17. siječnja slavi svoj 60. rođendan. Iako su supružnici Barack i Michelle Obama iz Bijele kuće nakon njegova dva predsjednička mandata iselili u siječnju 2017., Michelle Obama je po svim relevantnim istraživanjima javnog mnijenja i danas jedna od najuglednijih i najcjenjenijih žena u Sjedinjenim Državama, čija riječ ima i te kakvu težinu.

A ove će godine proslaviti 35. godišnjicu veze sa suprugom Barackom Obamom, kojeg je upoznala kad mu je određena za mentoricu u odvjetničkom uredu Sidley Austin u Chicagu. Na prvi spoj, nakon Barackovog dužeg inzistiranja otišli su u ljeto 1989.: kao pravi kavalir nabavio je ulaznice za kino gdje su gledali komediju "Do The Right Thing" (Učini pravu stvar), redatelja i scenarista Spikea Leeja, koji je u filmu odigrao i glavnu ulogu.

"Izborom nezavisnog filma kultnog redatelja želio je pokazati koliko je njegov umjetničku ukus - profinjen. Kako god, zaintrigirao me svojim izborom", ispričala je Michelle Obama.

"Živjeli smo u Chicagu gdje su zime zaista oštre, a na samom početku naše veze Barack mi je ponudio da naš prvi zajednički Božić provedemo s njegovom obitelji na Havajima. Bila je to primamljiva ponuda koju jednostavno nisam mogla odbiti i to je bilo - to", dodala je. Nakon dvije godine par se zaručio, a vjenčali su se 3. listopada 1992. u crkvi Trinity United Church of Christ u Chicagu.

"Barack me pozvao na večeru, a ja nisam imala pojma kakve su mu stvarne namjere. Sve dok se na kraju večere nije pojavio konobar s desertom na poslužavniku, na kojem je bila i kutijica sa zaručničkim prstenom. Bio je to najveći pozitivni šok iznenađenja koji sam s njim doživjela", ispričala je Michelle, koja je s Barackom Obamom podigla kćeri, 25-godišnju Maliju Ann i 22-godišnju Sashu. Uz svoj posao i majčinstvo pronašla je vremena i snage da podrži supruga u svakoj kampanji u kojoj je sudjelovao i profilirala se kao ključna osoba iz sjene njegovog uspjeha.

image

Trogodišnja Michelle Obama

NETFLIX/EVERETT/PROFIMEDIA

Barack Obama suprugu Michelle zato naziva svojom najboljom prijateljicom bez koje ne može zamisliti život, a supružnici su otvoreno progovorili i o najvećim izazovima i najtežim razdobljima koje su prebrodili u svom braku.

"Kad su naše kćeri bile male, osjećala sam da je gotovo sav teret na meni i bilo mi je teško sve to podnijeti, uz sve druge obaveze, pa sam sav svoj stres, bijes i nezadovoljstvo usmjerila prema suprugu. Mi smo u braku više od trideset godina, od toga je deset bilo teških. No, nikad nismo odustali jedno od drugog, to je jednostavno nije naš način, mi nismo ljudi koji odustajemo", ispričala je Michelle Obama koja je globalnu popularnost stekla kao prva dama Sjedinjenih Država u dva predsjednička mandata svoga supruga u Bijeloj kući.

image

Obitelj na okupu: Barack, Michelle, Sasha i Malia Obama

FACE TO FACE/FACE TO FACE/PROFIMEDIA

I upisala se u anale kao jedna od najangažiranijih prvih dama u povijesti, u čijem su fokusu bili borba protiv siromaštva, promocija zdrave prehrane i aktivnog načina života, te pravo na obrazovanje i medicinsku skrb. Ljubavna priča Michelle i Baracka Obame je ekranizirana u filmu "Southside with You", u kojem je redatelj Richard Tanne glavna uloge dodijelio Tiki Sumpter i Parkeru Sawyersu, a čija se radnja vrti oko njihovog prvog susreta u ljeto 1989.

"Svaka filmska priča je fikcionalizirani prikaz stvarnosti, ali je stvarnosti u našem filmu mnogo više nego fikcije", izjavio je redatelj Richard Tanne.

Linker
23. travanj 2024 06:43