BERETTA/SIMS/SHUTTERSTOCK
POVRATAK U ŽIVOT

Glumica o najtežem razdoblju: ‘Fali mi dio mozga, nevjerojatno je da mogu govoriti‘

Povodom premijere na West Endu glumica se prisjetila svoje borbe s tihim ubojicom - aneurizmom.

Povodom premijere na West Endu glumica se prisjetila svoje borbe s tihim ubojicom - aneurizmom.

Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu - da ozdravi. Tu narodnu mudrost na vlastitoj je koži iskusila Emilia Clarke (35), jedna od najpopularnijih glumica na svijetu koju je proslavila uloga majke zmajeva Daenerys Targaryen u megapopularnom serijalu ‘Igra prijestolja‘.

Engleska glumica dva puta je zbog dijagnoze aneurizme bazilarne arterije završila na kirurškom stolu, pa je danas svakoga jutra kad otvori oči sretna što je živa, te što je pred njom novi dan s poslovnim i privatnim izazovima. Idući je glavna ženska uloga u predstavi Galeb, čija se premijera po tekstu Antona Čehova uskoro očekuje u teatru Harolda Pintera na londonskom West Endu.

image

Proslavila ju je uloga u ‘Igri prijestolja‘

JOHN SALANGSANG/SHUTTERSTOCK

Tim povodom je Emilia Clarke, dala intervju televizijskoj kući BBC i uz ostalo se prisjetila svoje borbe za život s tihim ubojicom.

Aneurizma je zapravo puknuće stijenke arterije koja mozak opskrbljuje krvlju i kisikom, a najveći problemi nastaju ako se simptomi ne prepoznaju odmah i ako se hitno ne reagira.

Glumica je u eseju za časopis The New Yorker otkrila kako je preživjela dvije aneurizme mozga i to usred snimanja serijala ‘Igra prijestolja‘.

image

Tijekom snimanja dva puta je operirana

HBO/KOBAL/SHUTTERSTOCK

"Usred vježbanja u teretani osjetila sam strašnu bol u glavi i srušila se na koljena. Kolege su me odmah odvezle na hitnu, istog dana sam operirana, a nakon operacije doživjela sam privremenu afaziju. Neko vrijeme nisam mogla govoriti zbog čega sam bila očajna, jer sam mislila da mi je karijera gotova, te da više nikad neću glumiti", napisala je Clarke.

U najtežim trenucima poželjela je da je više nema, a najveća podrška sa svojim optimizmom bila joj je majka koja ju je uvjerila da će sve ponovno biti dobro.

Dvije godine nakon toga ponovno je završila na operacijskom stolu, a nakon druge operacije se probudila u nevjerojatnoj boli.

"Stanje se zakompliciralo, a liječnici su majci dali do znanja da ako se uspijem izvući potencijalna oštećenja mozga mogu biti znatna", otkrila je Clarke. Ovaj put je tijekom oporavka iskusila teškoće s održavanjem ravnoteže i kretanja, te smanjenu sposobnost koncentracije.

"S obzirom na to koliki dio svog mozga ne mogu više koristiti čudesno je da mogu govoriti i živjeti potpuno normalno bez posljedica. Ja sam prava manjina koja je to preživjela", rekla je.

"Zaista mi nedostaje dobar dio mozga", dodala je.

image

Proljetos na objavi nominacija za Oscare u Los Angelesu

JAY L CLENDENIN/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK

"Na kraju je posljedica svega gubitak dobrog ukusa za muškarce", izjavila je Clarke koja je potaknuta vlastitim iskustvom pokrenula humanitarnu zakladu SameYou za pomoć oboljelima od aneurizme i moždanih udara.

Linker
26. travanj 2024 14:20