Život na osami

Gibonni o svojim danima na otoku: Svaka marenda s Oliverom mogla je biti epizoda u ‘Malom mistu‘

Splitski glazbenik Zlatan Stipišić Gibonni, koji je nedavno objavio album ‘U po’ ure’, govori o životu na otoku, gdje se s obitelji skrasio u pandemiji jer tamo ima svoj mir, glazbeni studio i - neprskane rajčice.

Splitski glazbenik Zlatan Stipišić Gibonni (53), koji je početkom svibnja objavio jedanaesti studijski album “U po’ ure”, ovaj put ga neće promovirati na velikim kon­­­certima, nego na “mala vrata” - nastupima pred manje ljudi. Tako je, naime, pogorša li se si­­­tuacija s pandemijom, manja šansa da će ih morati otkazati - što mu se u trideset godina samostalne karijere nikada nije dogodilo.

No, i za te nastupe ozbiljno se priprema pa ga je ta­­­ko ovih dana gotovo nemoguće uhvati­­ti i na pola sata. Uz probe u masliniku blizu Ši­­­be­­­nika nedavno je u Zagrebu snimio spot za pjes­­­mu “Lažu fotografije”, jednu od njemu najdražih skladbi s albuma, koji se od danas može kupiti i na CD-u. Na snimanje je stigao s Korčule, gdje je sa suprugom Sa­­­njom i njihovim mlađim sinom, gimnazijalcem Lorenzom, pronašao mir otkako je počela pandemija.

Pogledajte video sa snimanja spota:

Kako provodite vrijeme na otoku?

- Sigurno bolje nego u gradu! Imam svoj glaz­­­­­­­beni studio, instrumente, Netflix, neprskane raj­­­čice i paprike. I, što je najvažnije, nemam sig­­nala za mobitel pa me nitko ne može dobiti. Svi moji pametniji kolege žive ili na selu, kao Paul McCartney, ili u Toskani, kao Sting.

Ja sam odrastao u gradu i na asfaltu, ali kao da me šume i more zovu, mi smo familija. Na Korčuli sam od svoje druge godine. Brat moje pokojne bake Zlate je živio tamo, tako da mi je taj otok vreća zlata, vreća puna uspomena.

image
Na koncertu u Splitu u sklopu turneje ‘Toleranca‘.
SASA BURIC/CROPIX

Kako vam se supruga Sanja naviknula na otočni život?

- Sanja je rođena Komiška. Otočanka je i po genima i po izboru. Nama to nije problem, jer sam i ja Hvaranin. Kad je moj sin bio mali, normalno mu je bilo da mama zna vezati barku, odrastao je s time. Sjećam se da smo jednom u Vis uplovljavali trajektom, a mali je pitao: “Mama, je l’ ti sad moraš ić’ vezat’ brod?”

Možete li zamisliti život bez televizije i radija?

- Meni to ovisi o fazama. Ima mjeseci kada gledam svašta, a nekada i ne upalim televizor. Nikada nisam razmišljao jesam li rob toga ili nisam.

Koja vam je najdraža uspomena s Korčule vezana uz pokojnog Olivera Dragojevića, vašeg dugogodišnjeg prijatelja i suradnika?

- Nemate vi u Gloriji dovoljno novinskog prostora za sve moje uspomene s Oliverom. Svaka naša marenda je mogla biti epizoda u Oliverovoj omiljenoj seriji “Malo misto”. Počevši od njega i svih naših zajedničkih prijatelja koji su činili taj jedan neopisivi kolorit zafrkancije, podbadanja i vrijeđanja... To postoji samo na Mediteranu, taj običaj da najviše zadirkuješ one koje najviše voliš.

Što je još ispričao Gibonni našoj novinarki, pročitajte u novom broju magazina Gloria.

image
Najava novog broja Gloria
GLORIA

Osim cijelog razgovora s legendom domaće glazbene scene, u novom broju magazina Gloria donosimo vam još mnoge inspirativne teme, savjete i prijedloge, kao i knjižicu s velikim ljetnim horoskopom u kojem možete saznati što čeka vaš znak kroz ljetne mjesece, otkriti snagu brojeva ili pak odigrati ljubavni tarot. Važno je samo da dobro se zabaviti!

Provjerite ljetni horoskop u knjižici uz novu Gloriju! Rakovima se sprema sudbonosni susret, a bikove će privući netko iz prošlosti

U novom broju Glorije čitajte i ove teme:

NIKOLINA RISTOVIĆ Spas u barokomori

SALMA HAYEK O menopauzi i snimanju u Hrvatskoj

NIKOLA MILOJEVIĆ Ponovno sam u kući

MODA Ikona stila: Alessandra Ambrosio: Šeširi kao najbolji ljetni dodatak

KUHINJA: IVANA DAVIDOVSKI CIKATIĆ Jelovnik po Tigrovom ukusu

PUTOVANJE: MIA DIMŠIĆ Sto razloga za povratak u mađarsku metropolu

FELJTON: CHRISTIANE AMANPOUR Uvjerena da će pobijediti bolest

Linker
17. travanj 2024 13:47