Nika Ivančić i Katja Matković

 DARKO TOMAS CROPIX
DVA LICA PAULINE P.

Filmska i kazališna Paulina P.: Nika i Katja kreativne su, zabavne i - obje imaju disleksiju

Omiljena junakinja popularnih romana Sanje Polak, nakon kazališne predstave u kojoj nestašnu školarku igra glumica Nika Ivančić, dobila je i svoju filmsku verziju s Katjom Matković u glavnoj ulozi.

Omiljena junakinja popularnih romana Sanje Polak, nakon kazališne predstave u kojoj nestašnu školarku igra glumica Nika Ivančić, dobila je i svoju filmsku verziju s Katjom Matković u glavnoj ulozi.

Desetogodišnja Paulina P. je učenica 3.C razreda i kao da je vragu iz torbe ispala. To je možda najtočniji opis popularne književne junakinje iz istoimenog romana Sanje Polak, koji je jedna od najomiljenijih lektira hrvatskih školaraca. To dokazuje i uspjeh istoimene hit predstave redateljice Snježane Banović koja se već 17 godina bez prekida izvodi u zagrebačkom kazalištu Žar ptica. Upravo je obnovljena s 28-godišnjom pulskom glumicom Nikom Ivančić koja je u glavnoj ulozi zamijenila veteranku Goranu Marin. Osim u kazalištu, Paulina je od 23. ožujka i u kinima, a filmu redatelja Nevena Hitreca nestašnu djevojčicu glumi desetgodišnja Katja Matković. Prvog vikenda pogledalo ga je 13.485 gledatelja, što je drugo najbolje kino otvaranje dječjeg filma nakon "Šegrta Hlapića" 2013.

image

Nika Ivančić i Katja Matković

DARKO TOMAS

"Knjiga, predstava i film bave se dogodovštinama i problemima maštovite, kreativne i zabavne djevojčice, u čijem životu se sve vrti oko njenih roditelja, prijatelja, škole, druženja, putovanja, simpatija, maštanja, svađa... A svaki problem njoj je jednako važan koliko god se jednostavnim i smiješnim činio drugima, pogotovo odraslima. Zato sam fokus u predstavi stavila na zabavu, jer je Paulina za mene ideal inteligentne djevojčice od koje svi možemo mnogo učiti", kaže glumica Nika Ivančić kojoj je na premijernoj izvedbi obnovljene predstave u Žar ptici prva čestitala upravo filmska Paulina. Prema Katjinim riječima, Paulina je jako smiješna, ista je kao i ona, što je shvatila dok je gledala predstavu.

image

Katja Matković igra naslovnu ulogu u filmu Nevena Hitreca

PRESS

"I ja stalno pričam, pa me svi gnjave da već jednom prestanem, a onda se naljute kad na kraju zašutim. I super mi je što je Nika u predstavu ubacila korejski pop bend Blackpink koji obožava. Samo sam to čekala, kad će ga spomenuti", kaže Katja Matković koja je kazališnu Paulinu pozvala na svoju zagrebačku premijeru u Kinu Studentskog centra. Sva sreća da je dvorana bila velika pa je u njoj bilo dovoljno mjesta za cijelu njezinu obitelj, rođake i sve prijatelje iz razreda, kvarta i s dramske. Samo s tatine strane Katja ima pedeset rođaka, pa je u publici bilo više od stotinu njezinih gostiju, a kad nabavi jumbo plakat za svoj film, morat će se preseliti u veću sobu da ga može nalijepiti na zid.

image

Četiri Pauline P.: Nika Ivančić, Katja Matković, Gorana Marin i Paulina Polak, kći književnice Sanje Polak

RONALD GORSIC CROPIX

"Knjigu mi je pročitao stariji brat Marin kad ju je imao za školsku lektiru, pa sam onda glumila Paulinu u filmu, a na kraju sam je gledala i u kazalištu. Planiram je ponovno pročitati da vidim koliko je različita od našeg filma i predstave, ali sad baš za to i nemam previše vremena", govori Katja Matković, koja s roditeljima, braćom i mačkom Sivkom živi u kući u Maksimiru. Njezina mama je terapeut i bavi se djecom s teškoćama u učenju, kakva je i njezina kći Katja, kojoj su dijagnosticirane disleksija i diskalkulija, neurološki poremećaji koji joj otežavaju učenje, čitanje i usvajanje matematičkih vještina.

image

Nika Ivančić je u predstavi nakon 17 godina zamijenila Goranu Marin

MARE MILIN

"Puno sam radila s Katjom, pa je sad sve super i više nema nikakvih problema, ali i dalje nije oduševljena školom. Zato je s druge strane izrazito kreativna, razmišlja izvan okvira i fantastična je u rješavanju problema, a najviše od svega voli crtati, svirati i glumiti. Primijetile su to i njezine učiteljice, na čiju preporuku smo je i upisali u Dramsko učilište ZeKaeMa kad su nam ispričale da svojim skečevima zabavlja cijeli razred. Tamo je i dobila poziv za svoju prvu filmsku audiciju, a njezinoj sreći nije bilo kraja kad su je odabrali za ulogu Pauline", kaže Katjina mama Andrea Matković.

image

Katja Matković

DARKO TOMAS CROPIX

Katjin stariji brat Marin je tinejdžer koji se, govori mlada glumica, ne odvaja od svog mobitela i PlayStationa, ali joj uvijek, kad ga to zamoli, pomogne i oko njezinih zadaća, dok je petogodišnji Filip s kojim dijeli sobu njezin "pokusni kunić" - s kojim se igra, šminka ga i preodijeva u curicu. "Filip je jako zabavan i sve mi dozvoljava", kaže Katja, dodajući kako je u njezinoj obitelji mama mnogo stroža od tate Tomislava, inženjera strojarstva, koji je zaigran poput nje i voli maštati. Inače, Katja se na snimanju sprijateljila sa svojim filmskim roditeljima Juditom Franković Brdar i Igorom Kovačem. "Baš nam je bilo super, iako je nekad bilo i zamorno. Na filmu se mora puno raditi", nastavlja Katja, koja je sigurna da će kad odraste biti - glumica.

image

Nika Ivančić

DARKO TOMAS CROPIX

Sličnu je priču prošla i Nika Ivančić, koja je, čim se prvi put pojavila na pozornici Dramskog studija Slavice Šenk u Puli, osjetila da tu pripada i da će tu zauvijek ostati. "Kao i Katja, i ja sam imala problema s disleksijom, škola mi je bila noćna mora i upisivala sam se na sve aktivnosti samo da ne moram misliti na ispite i zadaće: pjevala sam u zboru, svirala gitaru, išla na ples... Jednom riječju, bavila sam se svime onim što mi je kasnije koristilo kao glumici", govori Nika Ivančić, koja je odrasla u Pješčanoj uvali i Fažani.

image

Nika Ivančić i Katja Matković

DARKO TOMAS CROPIX

Njezina mama je ekonomistica, ali u slobodno vrijeme slika, svira klavir i pjeva u jazz bendu Face to Face, dok joj je tata trgovački putnik. "Kako sam jedinica, kuća nam je uvijek bila puna životinja, a danas moji imaju tri psa i mačka, pa je sve puno dlaka, ne možemo ih se nikako riješiti", nastavlja Nika, koja je glumu magistrirala u klasi profesora Rade Šerbedžije u Rijeci. Dobitnica je nagrade Hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika za uloge u predstavama "Bog masakra" i "Realisti", a bez obzira na egzistencijalnu nesigurnost koju nosi status slobodne umjetnice, sigurna je da je odabrala najljepši i najbolji posao na svijetu. Zato je i njezin savjet Katji Matković da ništa ne brine te da se, kao i dosad, nastavi igrati i uživati u životu, na pozornici i pred kamerom.

Linker
27. travanj 2024 14:38