ULAZAK U LEGENDU

Dokrajčili su ga slava i ovisnost, a DJ Avicii sad ima muzej posvećen vlastitom liku i djelu

Švedski glazbenik Tim Berling proslavio se kao ikona plesne glazbe, a život je tragično okončao u Omanu prije četiri godine.

"Naš Tim bi bio ponosan na muzej posvećen svom likom i djelu, jer je riječ o fascinantnom miksu klasičnog postava i nevjerojatnih digitalnih mogućnosti za posjetitelje", kaže Klas Berling, otac legendarnog švedskog DJ Aviciija.

Štokholmski muzej Avicii Experinence otvara se 26. veljače u digitalnom centru Space u strogom središtu grada, a njegov stalni dio je i emotivna posveta istinskoj ikoni plesne glazbe i popularne kulture Timu Berglingu.

image

Klas Bergling, otac Tima Berglinga

IBL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Muzej se otvara četiri godine nakon tragične smrti švedskog glazbenika Tima Berglinga, poznatijeg po umjetničkom imenu DJ Avicii, koji je 20. travnja 2018. u 29. godini počinio samoubojstvo u Omanu prerezavši si žile na egzotičnom putovanju koje je bilo zamišljeno kao - odmor.

"Iako se činilo da je mom sinu svijet pod nogama, da uživa u slavi, obožavanju i gomili novca, istina je nažalost bila potpuno drukčija. Njegova je stvarnost bila nešto drugo, a to nitko od nas nije tada vidio", izjavio je Klas Bergling, glazbenik i DJ koji je u sjećanje na sina osnovao Zakladu Tima Berglinga s ciljem prevencije suicida.

Čitajte i: Rame uz rame s Beyonce, Lady Gagom i Arianom Grande! Tko je Billboardova žena godine s jednim albumom i bez svjetske turneje

Štokholmski muzej približit će obožavateljima DJ Aviciija njegov rad i život - od povučenog glazbenog entuzijasta do međunarodne zvijezde plesne glazbe. Tako ćemo moći zaviriti u njegovu dječačku sobu, vidjeti njegove osobne stvari i poslušati neobjavljene snimke.

image

Tim Bergling oduzeo si je život prije četiri godine u Omanu

IBL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Tim Bergling rođen je 8. rujna 1989., a po uzoru na oca glazbu je počeo miksati kao osmogodišnjak u njihovom kućnom studiju.

"Bio je ozbiljno dijete, vrlo sramežljivo i povučeno, a najsretniji je bio zaključan u svojoj sobi. Nije se dobro osjećao u društvu nepoznatih i to je s vremenom postao problem, pogotovo kad je izabrao posao u potpunom neskladu sa svojim karakterom", ispričao je njegov otac.

Da izađe na pozornicu i stvori plesni urnebes u klubovima i dvoranama prepunim svojih obožavatelja, trebali su mu stimulansi poput alkohola i droge.

Pogledajte video


O svojim demonima je slavni glazbenik progovorio u dokumentarnom filmu "Avicii: True Stories" (Istinite priče o Avicciju).

"U početku sam se plašio pića, jer na pozornici nisam želio raditi greške, bilo me strah da ću zabrljati. No, još je gore bilo kad bih pred publiku izašao - čist, u tim situacijama sam bio potpuno ukočen", izjavio je pokojni DJ, čije je ekscesivno opijanje rezultiralo ovisnošću i brojnim zdravstvenim tegobama. Zbog pankreatitisa je bio i na bolničkom liječenju, a i za tu bolest je na kraju pronašao vlastiti lijek u - drogama. Ovisnost je uzrokovala dramatične ispade ponašanja, zbog čega su se članovi obitelji udružili i poslali ga na odvikavanje.

image

Iako se proslavio kao DJ, Tim Bergling, poznatiji kao Avicii, glazbu je zavoljeo svirajući gitaru

MARK WINTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Uz život pod stalnim nadzorom, bez alkohola i droge, DJ Avicii je prestao postojati, pa je Tim Bergling tako svoje obožavatelje šokirao 2016. objavivši da se povlači sa scene. Posljednji nastup odradio je u kolovozu 2016. na Ibizi, omiljenoj destinaciji partijanera i zaljubljenika u elektroničku glazbu iz cijelog svijeta, ali niti povlačenje sa scene nije mu pomoglo.

Čitajte i: Neutješni otac: ‘DJ Avicii bio je naš mali Tim, a ubili su ga slava, novac i - ovisnost‘

"Za mene je veliki privilegij što sam od Timova proboja na sceni mogao pratiti njegove uspjehe koje sad na jednom mjestu predstavljamo publici. A za realizaciju projetka velike zasluge ima obitelj Bergling kojoj zahvaljujem na pomoći", kaže Per Sundin, osnivač Spacea.

Kulturni centar Space na sedam katova jedinstveno je mjesto posvećeno raznim aspektima digitalne kulture - glazbi, gamingu, eSportu i drugim platformama. No, u njemu se može fino pojesti i popiti u stvarnom svijetu, primjerice u japanskom i korejskom bistrou.

image

Space Centar i Muzej DJ Aviciija nalaze se u strogom središtu Stockholma.

DEPOSITPHOTOS

Vlasnik Space centra je kompanija Pophouse Entertainment čiji su osnivači Bjorn Ulvaeus i Conni Jonsson, osnovali i Muzej ABBA-e, te hotel Pop House. Cijena ulaznice za izložbu "Avicii Experience" iznosi 220 švedskih kruna, odnosno 250 kuna.

Linker
18. travanj 2024 11:36