Komentar

Dalibor Matanić je dugo uživao našu pažnju, sad nas trebaju žene koje ga prozivaju

Ključna stvar sada je dati punu podršku i zaštitu ženama koje su se usudile, makar i anonimno, iznijeti svoje neugodno iskustvo s čovjekom koji je u poziciji odlučivati o njihovoj karijeri i budućnosti.

Gloria je često surađivala s Daliborom Matanićem. Ne samo to: u trenutku kada je problem nasilja nad ženama eskalirao kroz slučaj Klare Buntić, Matanić je bio na našoj naslovnici koja je izravno adresirala taj problem. Radeći u dobroj vjeri i na temelju onog što je javno zastupao, u tom se trenutku činio kao savršen odabir.

Iako neki od ljudi sa scene tvrde da je Matanićevo ponašanje problematično već godinama, u redakciji Glorije nitko nije za to znao. Čim su se pojavile prve, nepotvrđene priče o optužbama protiv njega Gloria je, dosljedno svom stavu o nultoj toleranciji prema bilo kakvom obliku nasilju prema ženama, prekinula suradnju i kontakte s Daliborom Matanićem.

image
GLORIA

Pritom ni na trenutak na sebe nismo preuzeli ulogu tužitelja ili suca. Gloria se može samo zalagati da, ako dođe do postupka, on bude što brži i profesionalniji kako ni žrtve, a ni Matanić ne bi proveli godine u neizvjesnosti. Nažalost, kao što znamo, u Hrvatskoj to nije uobičajena praksa. Sam Matanić je preuzeo dio krivnje objavivši javno priznanje koje je kasnije izbrisao. Ključna stvar sada je dati punu podršku i zaštitu ženama koje su se usudile, makar i anonimno, iznijeti svoje neugodno iskustvo s čovjekom koji je u poziciji odlučivati o njihovoj karijeri i budućnosti. To će možda potaknuti i druge žene koje su prošle slična iskustva, s Matanićem ili bilo kim drugim, da otvoreno progovore bez straha od osude ili straha kako će se to odraziti na njihovu budućnost. A takve se priče mogu iznijeti samo u atmosferi u kojoj se žrtve ne dočekuju sa sumnjom, u kojoj ih se ne pita zašto su do sada šutjele ili čiji interes stoji iza njih. Samim tim što su progovorile zaslužile su da se njihove priče prime u dobroj vjeri, istoj onoj koju je Dalibor Matanić uživao dok smo ga stavljali na naslovnicu kao promotora borbe protiv nasilja nad ženama.

Matanić će imati priliku iznijeti svoju stranu priče, ali za Gloriju je u ovom trenutku najvažnije da svoju priliku dobiju i sve one među nama koje u trenutku kada su prolazile najgore i najteže trenutke tu priliku nisu imale.

Linker
13. travanj 2024 11:13