JEDAN JEDINI

Ćiro o borbi s bolesti: ‘Što je muškarac bez prostate? Invalid osuđen na život bez seksa!‘

Trener svih trenera mnogo je puta govorio o svojoj borbi s teškim bolestima koje do samog kraja nisu nagrizle njegov nevjerojatan duh i optimizam.

"Muškarac bez prostate nije muškarac. On je invalid, osuđen na život bez seksa. A kakav je to život? Nikakav. Zato svima oboljelim od raka prostate savjetujem da idu na zračenje, a ne na operaciju. Prostata je toliko mala, a toliko važna za svakog muškarca da je suludo odstraniti je. Da se mogu vratiti, ni u ludilu ne bih izabrao operaciju", izjavio je 2020. Miroslav Ćiro Blažević kojem je u Univerzitetskoj klinici u Inssbrucku odstranjen karcinom prostate. Najtrofejniji hrvatski nogometni trener i izbornik, trener svih trenera kako mu je nacija tepala, na vlastitoj je koži naučio koliko su važne prevencija i kontrola, ali i kvaliteta života nakon zahvata. Stoga si nikad nije mogao prostiti što je donio takvu odluku, premda je imao mogućnost izbora.

image

Miroslav Ćiro Blažević bio je kavalir starog kova koji strastveno je volio život i žene

RONALD GORSIC/CROPIX

Razgovarao je tada s brojnim najboljim specijalistima u zemlji i inozemstvu: jedni su bili za operaciju, drugi za zračenje, a najbolju preporuku dobio je u Parizu. Liječnik bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Mitterranda u podužem razgovoru savjetovao mu je da ide na zračenje, a ne na operaciju, objasnivši mu posljedice i jednog i drugog zahvata. Naime, dvije godine Ćirini nalazi PSA nisu bili dobri, te su pokazivali mnogo više vrijednosti od dopuštenih.

image

Miroslav Ćiro Blažević sa suprugom Zdenkom i Radojkom Šverko

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

No, on sam bio je uvjeren da je u pitanju samo jaka upala, pa je zanemarivao ozbiljnost svog stanja te u kliniku u Inssbrucku stigao u pet do dvanaest. Primio ga je prof.dr. Georg Bartsch, tada vodeći svjetski stručnjak za bolesti prostate. Videći rezultate posljednjih pretraga, koje je Miroslav Blaževićev napravio u Švicarskoj, bio je skeptičan i skloniji terapiji i zračenju jer je postojala velika mogućnost da je karcinom metastazirao. I dodao da će, ukoliko pretrage i biopsija pokažu da se sve može riješiti operacijom, morati zaboraviti na seks.

image

Na premijeri filma "Nepoznato o poznatima": Miroslav Ćiro Blazević sa sestrom Jozefinom

RONALD GORSIC CROPIX

"Bolje da me odmah ubijete, odgovorio sam mu i na kraju se ipak odlučio za operaciju. Ne mogu si oprostiti što sam bio toliko nepromišljen. Zato svojim istupom želim spasiti svakog nesretnika koji dobije ovu vrstu raka da bi se izliječio i normalno funkcionirao: odaberite zračenje. Klasičnu operaciju prostate više nitko razuman ne radi. Medicina je jako napredovala, zračenje je toliko precizno da ne postoji mogućnost oštećenja debelog crijeva kao nekad. A drugi problem nakon operacije je obavezno vježbanje mišića koji kontrolira mjehur. Naime, jedan mišić se prilikom operacije odstrani, a drugi, takozvani glatki, mora se vježbati da ne bi atrofirao. I taj problem čeka svakog tko operira prostatu", ispričao je Ćiro i dodao i da već godinama zbog tog zahvata ne treba ići u inozemstvo.

image

Na posljednjem razgovoru za Gloriju na Dinamovom stadionu u Maksimiru dočekale su ga dugogodišnje suradnice Ljubica Matanović i Gordana Švedi

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Naši su liječnici vrhunski, kad je o ovom raku riječ. U inozemstvu imaju bolje aparate, ali, ponavljam, naši su liječnici sjajni. Dakle, ili zračenje ili operacija kod dr. Kaštelana, koji sačuva obadva mišića. I još nešto. Nikada nemojte ići kod liječnika prijatelja. Moj dobar prijatelj, sjajan urolog dr. Mareković, vidio je prve nalaze i rekao mi da nema šanse da ja imam rak. Jako smo dobri i jednostavno nije želio prihvatiti i tu mogućnost, da će možda izgubiti prijatelja", objasnio je Miroslav Ćiro Blažević, dodajući da o svom problemu tada nije želio razgovarati ni sa članovima obitelji, dobro pazeći da išta ne naslute.

"Nemam običaj opterećivati ljude, pogotovo bližnje, koji su već jako opterećeni svime što su prošli. Jer kad spomenete rak, odmah vas osude na smrt. Strah se uvuče u sve pore života i tu nema pomoći", izjavio je.

image

Miroslav Ćiro Blazević na trenerskoj klupi u Maksimiru

VEDRAN PETEH/CROPIX

Nakon operacije je redovito vježbao, išao na kontrole, a redovito je išao i na sistematske preglede. Da redovito kontroliraju zdravlje, natjerao je i obitelj, a sina Miru, koji ima dosta madeža, odveo je prije nekoliko godina na kontrolu kod dermatologinje Maje Ceković. Sa sinom je bilo sve u redu, no Ćiri je otkrila melanom, u početnoj fazi, koji je odstranjen operacijom.

"Eto, preživio sam dva raka, ali samo zato što problem nisam gurao pod tepih. Dakle, dečki, redovito kontrolirajte prostatu koja nama muškarcima diktira kvalitetu života. I zatreba li, odaberite zračenje. U životu treba uživati punim plućima. A ima li išta ljepše na svijetu od žena i romantičnog druženja sa tim divnim bićima?", zaključio je Ćiro tada.

Linker
24. travanj 2024 04:55