Ribolov kao terapija

Chef Damir Tomljanović o tamnoj strani svog posla: ‘Volim ga, ali sam zbog njega žrtvovao i brak i zdravlje‘

Član žirija u emisiji ‘MasterChef’, Primorac Damir Tomljanović, iskreno govori o svom profesionalnom i privatnom putu, najvažnijim ženama u životu i otkriva kako je zbog strasti prema kuhanju - pregorio.

Prošlo je trideset godina otkako je Damir Tomljanović (45) ušao u svijet kulinarstva i premda je otad radio u najboljim domaćim i stranim restoranima te pripremio i kušao nebrojeno mnogo raznovrsnih jela - sada mu je to zadatak kao članu žirija u emisiji “MasterChef” - njegovi omiljeni zalogaji i dalje su vezani za podneblje iz kojeg dolazi.

Rodom je iz Senja, odrastao je u Novom Vinodolskom, a živi u Rijeci pa kao glavnu deliciju sjever - nog Jadrana ističe svježi kvarnerski škamp u čijem lovu i sam sudjeluje.

- To mi je i odličan način opuštanja jer more je zen - govori Damir Tomljanović, napominjući kako je kulinarski posao, koji on naziva “šljakom”, izuzetno stresan. Voli ga i iskreno živi, no zbog njega je, kaže, mnogo toga žrtvovao - od zdravlja do odnosa s bliskim osobama.

U kuhinji je, naime, znao provoditi i dvadeset sati dnevno te mjesecima raditi bez slobodnog dana, ali upravo zato što se naviknuo na žestok radni ritam i cjelodnevno stajanje, dugotrajna snimanja “MasterChefa” nisu mu bila problem.

image

Sa suprugom Marijom Damir je u braku od 2012., a prije deset godina dobili su kćer Leonu.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Kod kuće kuha supruga

Privatno Damir voli tradicionalna jela, a za kuhanje kod kuće zadužena je njegova supruga Marija (45). Rodom je s Dugog otoka, a iako je završila gimnaziju, posvetila se konobarenju i vođenju lokala. Upoznali su se u Zadru, zajedno su trinaest godina i imaju desetogodišnju kćer Leonu.

Damiru Tomljanoviću to je drugi brak, a glavni razlog što prvi nije uspio upravo je njegova fokusiranost na posao. Zbog života u brzini i adrenalinu loše se i hranio pa mu je to u kombinaciji sa stresom narušilo zdravlje.

- Želim li nastaviti raditi i doživjeti pristojne godine, moram promijeniti prehrambene navike. Plan mi je da uvedem tjedni raspored u kojem bih jedan dan bio vegan, drugi dan jeo samo ribu, treći meso, četvrti i peti voće i povrće, a šesti dan postio - najavljuje Damir Tomljanović.

Cijeli intervju s Damirom Tomljanovićem pročitajte u novom broju magazina Gloria!

image
GLORIA PRODUKCIJA

U novom broju čitajte i sljedeće teme:

INTERVJU MILAN MARIĆ Moja filmska uloga života

SANDRA KRPAN Borba protiv menstrualnog siromaštva

SANELA KOVAČEVIĆ NELLY Savjetnica za ljubav i veze

LJEPOTA I ZDRAVLJE Nestvarni svijet zaštitnih lica

TOMICA KRISTIĆ Moj put oko svijeta za 1460 dana

KUHINJA: ZLATKO OŽBOLT Lovački gulaš iz mog vinograda

PUTOVANJE: VILNIUS Ravnateljica ZeKaeMa Snježana Abramović u srcu Litve

FELJTON ALEC BALDWIN Zla kob holivudskog goropadnika

Linker
05. ožujak 2024 18:26