Getty Images
svestrana diva

Cate Blanchett: Najveća zvijezda Manhattana

- Vrlo mi je važno putovati i ne stagnirati na jednom mjestu, jer zahvaljujući tim iskustvima mogu se više udubiti u svoj posao. Putovanja, mijenjanje sredine i novi izazovi za mene su potpuno prirodno stanje –  izjavila je 47-godišnja glumica Cate Blanchett, jedna od najtalentiranijih filmskih diva današnjice te vlasnica dva Oscara, za filmove 'Blue Jasmine' i 'Avijator'.

- Vrlo mi je važno putovati i ne stagnirati na jednom mjestu, jer zahvaljujući tim iskustvima mogu se više udubiti u svoj posao. Putovanja, mijenjanje sredine i novi izazovi za mene su potpuno prirodno stanje –  izjavila je 47-godišnja glumica Cate Blanchett, jedna od najtalentiranijih filmskih diva današnjice te vlasnica dva Oscara, za filmove 'Blue Jasmine' i 'Avijator'.

Svoju je izjavu potvrdila time što je u proteklih mjesec dana najveća zvijezda kulturnog i društvenog života New Yorka: u četvrti Queens i Central Parku snimala je akcijske scene za film 'Oceanovih osam', zaštitno je lice izložbe "Manifesto" u galeriji Park Avenue Armory, a svake večeri glumi i u predstavi "The Present" na Broadwayu. Uz sve to, stigne se posvetiti i svojima najmilijima, a ponedjeljak – jedini dan kad nema predstavu – provela je sa sinom Ignatiusom u publici bodreći košarkaše New York Knicksa.

James Ewing

James Ewing

- Kao i svaka zaposlena mama, jednostavno morate izmisliti vrijeme za sve. Nemate baš vremena za spavanje, ali to je u redu. Obitelj je najvažnija, a ionako nikada nisam previše spavala – otkrila je glumica kojoj su se u New Yorku tijekom blagdana pridružila djeca: sinovi 15-godišnji Dashiell, 12-godišnji Roman, osmogodišnji Ignatius te mezimica obitelji, kćerka Edith.

Djevojčicu je glumica usvojila kao bebu prije godinu i pol zajedno sa suprugom, australskim piscem, scenaristom i redateljem Andrewom Uptonom, s kojim će uskoro proslaviti dvadesetu godišnjicu braka. Bračnom paru je Velika Jabuka zamjenski dom umjesto Sidneya, s obzirom na to da je Upton adaptirao scenarij za predstavu 'The Present', nastalu prema djelu Antona Čehova 'Platonov', a za rasprodane karte glavni je krivac njegova supruga i debitantica na Broadwayu – Cate Blanchet.

Julian Rosefeldt
Scena s video-izložbe 'Manifesto'

- Ono što me najviše mami u teatru je to da znam za koga glumim: za publiku u gledalištu. Ono što mi je najdraže kod "živih" izvedbi je to da ta publika cijeni što se događa na pozornici kada se vrata zatvore, svjetla ugase i glumci postanu likovi iz predstave – priča australska diva, koja u predstavi glumi zanosnu i emancipiranu udovicu Anu Petrovnu za čiji se rođendan u njenoj ladanjskoj kući okupljaju prijatelji, među njima i stara ljubav Mihail Platonov (glumi ga Richard Roxburgh).

Na površinu izbijaju potisnuta strast, nepreboljene uspomene i stare nesuglasice, radnja je smještena u post-sovjetsku Rusiju početkom devedesetih, a Blanchett je s istom glumačkom trupom Sidney Theatre Company (utemeljio ju je njezin suprug) već prije glumila u predstavama 'Ujak Vanja' i "Sluškinje". Glumici koja je odigrala Boba Dylana u "I'm Not There", kraljicu Elizabetu l. u "Elizabeta: Zlatno doba", vilu Galadriel u trilogiji "Gospodar prstenova", Veronicu Guerin u istoimenoj drami te Katharine Hepburn u "Avijatoru" mnogi se dive ne samo zbog eterične ljepote i velikog talenta, nego i zbog nevjerojatne sposobnosti transformacije.

Julian Rosefeldt
Cate Blanhett se izvrsno snalazi u muškim ulogama, a ovaj put je utjeovila beskućnika

Njujoršku publiku (i kulturne kritičare) oduševila je kroz 13 različitih uloga poput beskućnika, govornice na sprovodima, direktorice tvrtke, diktatorske koreografkinje, tvorničke radnice, party djevojke, TV reporterke i drugih, koje je odglumila u videoinstalacijama njemačkog umjetnika Juliana Rosefeldta. Kroz 13 scena (u vrlo ekskluzivnom prostoru Park Avenue Armoryja) koje se vrte na video platnima poput kaleidoskopa, Blanchett nakon održanog monologa postavlja vječno pitanje: ulogu umjetnika u društvu.

Julian Rosefeldt
Australska glumica je za potrebe performansa 'Manifesto' utjelovila čak trinaest likova

- Volim čudne izbore. Uvijek me intrigiraju ljudi koji su mi daleki i što od njih mogu očekivati, pogotovo kada kao umjetnik zakoračim na novi teritorij. Zato i volim kazalište, tamo sam i započela karijeru, režirala sam i glumila samu sebe. Nisam sigurna da bih ikada željela režirati film, ali kao glumici mi je sigurno uvijek jedno na pameti, a to je "mislim da mi je ovo zadnji film" - otkrila je svoje glumačke dvojbe Cate Blanchet.

Profimedia
S Rihannom na setu filma 'Oceanovih osam'

Prije povratka u rodnu Australiju i obiteljsku kuću u predgrađu Sidneya, u New Yorku će provesti još neko vrijeme, najviše u ženskom društvu: zajedno sa Sandrom Bullock, Anne Hathaway, Dakotom Fanning, Sarah Paulson, Helenom Bonham Carter i Rihannom snimit će završne scene za "Oceanovih osam".

Linker
27. travanj 2024 00:21