zadnja nada?

Druga najveća dvorana u Hrvatskoj još uvijek zjapi neiskorištena: ‘Javila se jedna američka tvrtka...‘

Spaladium Arena, sudac Velimir Vuković

 Cropix/SD

Ima li zainteresiranih kupaca za Spaladium Arenu i kakva je pozicija Grada Splita u eventualnom preuzimanju te multifunkcionalne dvorane u Lori?

Odgovore na ta i druga pitanja dobili smo od Velimira Vukovića, suca Trgovačkog suda u Splitu, koji se brine za zakonito postupanje u stečaju privatne tvrtke "Sportski grad TPN" u čijem se portfelju nalazi Spaladium Arena. U ponedjeljak je potpisao zaključak da se ide u prodaju Spaladium Arene, i to s njezinom vrijednom opremom. Prvo prodajno ročište počinje 2. srpnja preko internetske stranice Fine.

Prije toga Spaladium Arena nije bila stavljena na sudski bubanj čak 10 godina, koliko traje stečaj nad "Sportskim gradom TPN", jer se pokušalo naći rješenje između banaka i Grada.

Ranije je postojala mogućnost da Grad izgubi sporove s bankama koje su financirale gradnju te dvorane u Lori, pa da, zbog aneksa ugovara o javnom-privatnom partnerstvu koje je potpisao nekadašnji splitski gradonačelnik Ivan Kuret, Grad mora preuzeti obvezu plaćanja kredita za njezinu gradnju, a da istovremeno na javnoj dražbi netko drugi kupi Arenu. U takvom najgorem scenariju Grad bi kao javni partner imao obvezu podmiriti dug za gradnju Arene, a sljedećih 15 godina koliko još traje pravo građenja, ne bi imao taj vrijedan objekt.

Onda je prošle godine gradonačelnik Ivica Puljak izvijestio kako je definitivno presuđeno da građani Splita ne moraju, umjesto tvrtke "Sportski grad TPN" u stečaju, bankama platiti preko 100 milijuna eura.

image

Stečajni sudac Velimir Vuković

Jakov Prkić/Cropix

Je li Grad Split zaista siguran od opisanog, za njega, najgoreg mogućeg scenarija? Naime, vezano za Spaladium Arenu s bankama je vođeno više parnica.

Teško je znati hoće li biti još nekih pravnih puteva u vezi s tim i jesu li ih banke pokrenule. Kako sada stvari stoje, imamo pravomoćnu presudu Trgovačkog suda u Zagrebu, kojom se Grad Split oslobađa obveze kao sudužnika po ugovoru o kreditima na temelju aneksa ugovora o javno-privatnom partnerstvu. Banke su izjavile reviziju koja je odbačena. Kasnije su vođene dvije parnice od strane banaka da se obveže Grad na plaćanje tih obveza i to nije prihvaćeno.

(Od)umiranje Splita; pobrojali smo bez čega je sve grad ostao u zadnjih godinu dana nakon zatvaranja Spaladium Arene...

Nakon 10 godina odgađanja napokon se prodaje Spaladium Arena, ovo je početna cijena. Grad Split joj je došao glave...

Grad Split je nabijao velike račune za komunalnu naknadu za tu multifunkcionalnu dvoranu u Lori i 2022. godine je pokrenuo ovrhu na iznos od 23 milijuna kuna. Kako su to troškovi stečajne mase, oni se naplaćuju prije banaka. Znači li to da ako Grad kupi Arenu, da će moći vratiti dio kupoprodajnog iznosa?

Možemo pretpostaviti da potraživanje Grada Splita za komunalnu naknadu sada iznosi oko 35 milijuna kuna, što je oko 4,6 milijuna eura. Arena je s opremom procijenjena na 59.850.000 eura.

U slučaju da se zainteresirani kupci ne jave na prve dvije dražbe, početna cijena na trećoj dražbi past će na jednu četvrtinu procijenjene vrijednosti, a to je malo manje od 15 milijuna eura. U tom slučaju Grad bi nakon uplate tih 15 milijuna mogao natrag dobiti skoro trećinu tog iznos, koliko potražuje po osnovi komunalne naknade. Naravno, pod pretpostavkom da tako obračunata komunalna naknada, nakon dovršetka svih sudskih postupaka koji su u vezi s tim u tijeku, bude potvrđena pravomoćnim odlukama suda.

image

Tri banke imaju potraživanja po kreditima za gradnju Spaladium Arene.

Paun Paunovic/Cropix
image

Na svečanom otvaranju Spaladium Arene 27. prosinca 2008. godine bilo je 8.000 ljudi. Objekt je otvorio tadašnji predsjednik Sabora Luka Bebić.

Duje Klarić/Cropix/Cropix

Visoki upravni sud RH ukinuo je članke Odluke o komunalnoj naknadi koju je donio Grad, obrazlažući da diskriminiraju Spaladium Arenu u odnosu na sportske objekte koje su u vlasništvu Grada, te zbog visokog koeficijenta za izračun komunalne naknade za tu dvoranu u Lori koji je blizu zakonskog maksimuma. Što to sad znači za ukupan dug po osnovi komunalne naknade za Arenu?

Rješenjem Visokog upravnog suda RH ukinute su odredbe na temelju kojih je Grad Split donio rješenje kojim je odredio iznos komunalne naknade za Spaladium Arenu, ali na temelju te presude automatski ne dolazi do ukidanja rješenja koje su ovršne isprave na temelju kojeg je određena izravna naplata tog visokog iznosa komunalne naknade putem Fine.

Prema tome, sve dok rješenja o iznosu komunalne naknade, a radi se o više rješenja i više postupaka izravne naplate, odlukama suda ne budu stavljena izvan snage, Grad Split ima osnovu potraživati iznos koji je 2022. godine bio 23 milijuna kuna, a do danas se sigurno popeo na 35 milijuna kuna. Međutim, sve je to u sudskim postupcima i ne znamo kakav će biti konačan ishod.

Također, sukladno odluci Visokog upravnog suda, Grad treba donijeti novo rješenje o komunalnoj naknadi za Spaladium Arenu. Koeficijent za obračun komunalne naknade ne mora biti 9 od zakonski maksimalnih 10 kao što je sada, već može biti npr 1 ili 2. Jer dok Spaladium Arena plaća 230 tisuća kuna komunalne naknade mjesečno, Arena Zagreb po istoj osnovi plaća 20-ak tisuća kuna, što je 10 puta manji iznos.

image

Tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Međunarodni sajam vojne industrije ASDA koji je 2015. godine održan u Spaladium Areni.

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Kada na nekretnini koja se prodaje hipoteku ima jedna banka, onda se uvijek pretpostavlja da bi ta banka mogla preuzeti tu nekretninu. No ovdje imamo tri banke koje imaju hipoteke na Spaladium Areni. Kakve su tu mogućnosti da je one preuzmu?

One se uvijek mogu dogovoriti hoće li zajedno ili jedna od njih ući u postupak uplatom jamčevine. One o tome svakako ozbiljno razmišljaju.

Ovdje je problem visokih obveza stečajne mase. Na jednoj od skupština vjerovnika kao stečajni sudac istaknuo sam da komunalna naknada ulazi u obveze stečajne mase. To znači da banke, kao razlučni vjerovnici koji bi se oslobodili plaćanja kupovnine jer su njihova potraživanja veća od cijene Arene, moraju platiti trošak stečajne mase u kojem je i komunalna naknada Gradu.

Banke su ostale donekle zatečene jer je to velik trošak koji bi one trebale platiti ako preuzmu Arenu, a taj trošak nije pravomoćno utvrđen odlukama suda. Za to vrijeme ostaje blokada računa "Sportskog grada TPN" u stečaju od strane Grada, kao rezervacija redoslijeda namirenja, dok se pravomoćno ne dovrše sudski postupci vezani za komunalnu naknadu.

Problemi komunalne naknade i ograničenog trajanja prava građenja su limiti za sve zainteresirane investitore, odnosno sve ponuditelje, uključujući banke.

image

Međunarodni sajam GAST u Spaladium Areni 2019. godine.

Ante Cizmic/Cropix

Ako možete pojasniti, tko će onda Gradu Splitu platiti gotovo 5 milijuna eura komunalne naknade za Spaladium Arenu?

Komunalnu naknadu platit će razlučni vjerovnici, odnosno banke, u slučaju da preuzmu Arenu. Ako kupac bude netko drugi, onda će se iz kupovnine koju plati namiriti komunalna naknada i ostale obveze stečajne mase, a tek onda će se namiriti potraživanja banaka. Mislim da za namirenje ostalih vjerovnike neće ostati novca.

Ima li zainteresiranih kupaca za Spaladium Arenu?

Javila se jedna američka tvrtka preko hrvatskog posrednika. Pokazali su interes da bi razgledali Spaladium Arenu. No, kad su im prezentirani podaci o procijenjenoj vrijednosti i ograničenom vremenu trajanja prenesenog prava građenja od još samo 15 godina, nakon čega Arena prelazi u ruke Grada, predstavnik tvrtke rekao je da tu nema investitora koji bi bio zainteresiran platiti toliki novac, a da mu se u tako kratko vrijeme vrati investicija.

image

Zlatko Mateša (desno) u Spaladium Areni 10. rujna 2022. na finalnoj utakmici Mađarska - Hrvatska na Europskom prvenstvu u vaterpolu.

Vladimir Dugandzic/Cropix

I za 15 godina Grad Split će dobiti Arenu...

Onda će se pravo građenje prenijeti na Grad Split, a kad se prenosi pravo građenje, prenosi se i izgrađeni objekt. Ali tada Grad mora platiti vrijednost tog izgrađenog objekta, odnosno Spaladium Arene. Neće ju dobiti besplatno, već će morati platiti onome tko tada bude njezin vlasnik. Naime, prema Zakonu o vlasništvu, prije predaje nekretnine, onaj na koga je preneseno pravo građenja mora riješiti troškove izgradnje objekta.

Kao pravni stručnjak molim objasnite hoće li odluka Visokog upravnog suda RH utjecati na sportske objekte u vlasništvu Grada Splita. Naime, sud je naložio da se iz Odluke o komunalnoj naknadi izbaci dio koji je definirao da je ne moraju plaćati sportski objekti u vlasništvu Grada Splita. Znači li to da će sada taj namet morati plaćati Športski centar Gripe, bazeni Poljud...?

Oni i dalje neće morati plaćati komunalnu naknadu. Tom presudom ukida se Odluka o komunalnoj naknadi Grada Split u dva dijela. U jednom dijelu jer je "Sportski grad TPN" u stečaju, koji upravlja Arenom, doveden u neravnopravan položaj u odnosu na sportske i javne objekte u vlasništvu Grada Splita koji tu naknadu ne plaćaju. Također, dok za objekte u vlasništvu Grada postoji oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, Arena je u obvezi plaćati komunalnu naknadu u iznosu koji je za stepenicu ispod zakonskog maksimuma jer se tretira kao gospodarski subjekt. Ono što Grad sada po presudi treba napraviti je precizno definirati što je to u javnom interesu, kao pretpostavka za oslobađanje od plaćanja komunalne naknade, a mišljenja sam da bi takav status bi trebala imati i Arena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:45