‘Srce mi je na mjestu‘

Anđa Marić nakon najveće pobjede za zdravlje: ‘Uživam biti ja, rastala sam se od očekivanja i - volim svoj život‘

Svestrana umjetnica ove je jeseni iznenadila javnost velikim reunionom sa svojim bratom glazbenikom te će uskoro predstaviti novu zajedničku pjesmu, a sve to moguće je samo zato što se ona napokon usudila zapjevati.

Anđa Marić, najveća rokerica među misicama i najveća misica među glazbenicama, ovog je tjedna napunila 45 godina. Jutro na svoj rođendan provela je u razgovoru za Gloria.hr, povod je njen spektakularan povratak na glazbenu scenu. Udobno smještena u svom stanu u kojem joj je cimer tata, dok vodimo zoom intervju pozdravlja se sa sinom Gašperom, koji joj je noć prije priredio maleno slavlje. Došao je za vikend iz Ljubljane, a sa sobom je doveo prijatelja i dvije prijateljice. "Inzistirali su da moraju biti tamo do ponoći, bio je tako umoran, ali čekali su sa mnom rođendan", sa smiješkom priča Anđa. A ta umjetnica - kako se konačno i sama deklarira - ovih dana ima mnogo razloga za smijeh. Naveliko reklamira povratničku pjesmu i ponovno pokreću projekt Flare, koji je krajem devedesetih pokrenula s bratom Jerkom Marićem.

Iako je već nekoliko godina odlučno radila na svom oporavku, za ovu lavinu pozitive, zaslužan je odvažan put u Meksiko.

Pjesmu "Srce mi je na mjestu", napisao je njen brat, no ona nije dovoljno vjerovala u sebe da bi ponovno počela pjevati.

"Ljeto smo Jerko i ja proveli zajedno, on je počeo preuređivati vikendicu kao omaž mami i baki, nalazi se blizu granice u Mađarskoj. Nakon toga smo išli i u Hercegovinu. Tada smo se družili i slušali njegove pjesme, on mnogo toga piše i sve mi ih je pokazivao", počinje objašnjavati Anđa. Koliko god ju je molio, duboko je vjerovala da je pjevanje iza nje, zbog dugotrajne bolesti multiple skleroze, kaže, bilo je perioda u prošlosti kad bi se uspuhala i samo od govora. Pjevati se nije ni usudila, mislila je da ne bi mogla ni držati ton.

image

Put u Meksiku za Anđu je bio oslobađajući.

SIME ESKINJA

"Zapravo kad ideš iz usporedbe tko si bio i tko si sad, to je jako bolno... kad sam preklopila u glavi: ‘Ok sad sam drukčija i što onda, neka se čuje da sam drugačija...", objašnjava kako je do promjene sklopa u glavi došla na putovanju u Meksiko. U tu daleku zemlju otišla je u rujnu, prvo je tjedan dana bila potpuno sama, a zatim 10 dana kod prijateljice Courtney Runyon, koja ju je i pozvala u tu zemlju. Druženje sa svojom prijateljicom koju je stekla putem interneta, čiju nevjerojatnu priču prati od travnja Anđu je inspirirao na mnogo razina.

"Nagovorila me da u praznom restoranu zapjevam. Počela sam plakati. Zatim sam shvatila da me ona neće baš tako lako pustiti, probala sam i bilo je stvarno lijepo. Courtney mi je rekla da bih ja trebala opet pjevati, ali ne zato što mi je to zanimanje, nego zato što to volim. I tada se dogodio klik - pa ne moram se ni s kim natjecati. Bit ću to ja, jer to volim", ispričala je Anđa. U Hrvatsku se vratila 15. rujna, a prvu verziju pjesme snimili su već 5. listopada. Brat Jerko snimio je video zahvale za njenu prijateljicu koja je uspjela "probuditi glas razuma i doprijeti do njegove sestre".

"U studiju je bilo mnogo lakše nego sam mislila, kad čuješ da je to tvoj glas, tvoja boja, super je pjesma ispala, super su reakcije, tako je i Šime, postao dio tima...", prepričava Anđa.

image

Anđa Marić 15. studenog napunila je 45 godina.

SIME ESKINJA

Prije neki dan odradila je zahtjevno snimanje pred objektivom prijatelja Šime Eškinje. I sam fotograf potvrdio je da vojničku disciplinu na setu, koja je trajala 12 sati, ne bi mogle pokazati ni mnogo mlađe kolegice. Isti tim zaslužan je i za video spot, koji će Flare predstaviti krajem ovog tjedna.

Na izboru za Miss zbog bedna

"Pjesma se zove ‘Srce mi je na mjestu‘ i ima višestruko značenje - Jerko i ja smo nakon toliko godina zajedno... Bili smo mi stalno brat i sestra, ali 20 godina nismo zajedno surađivali. A zapravo to cijeli život radimo. Još kao djeca imali smo muziku za ‘legiće‘, stalno smo neke zvukove proizvodili, imali smo pjesmu, za svaku igračku. Zato su nas roditelji upisali u muzičku školu", prisjeća se glazbenica i dodaje kako do sada nisu nastupali dugo.

Zbog svog benda prijavila se i na izbor za Miss Hrvatske još 1998. godine, nakon što ju je Tihana Harapin Zalepugin godinama nagovarala, popustila je nakon konzultacija s dečkima iz benda. Iz straha da neće uspjeti, zamolila je da županijsko natjecanje odradi daleko od Zagreba. I tako je osvojivši prvo mjesto u Slavonskom Brodu postala "Vila slavonske ravnice", kako su je nazvali u jednim dnevnim novinama. Bendu je to donijelo diskografski ugovor, kao i vidljivost na sceni.

Pogledajte video

Ona je i dalje radila kao model, bila je zaštitno lice nekih domaćih brendova, a o tom periodu ima samo riječi hvale. Nakon ogromnog uspjeha albuma "Srebrni", Anđa i Flare nastupali su kao predgrupa velikanima poput Duran Duran i Him, a onda je sve preko noći zamrlo.

"To su bili jako lijepi poslovi, kampanje, tada je još hrvatska tekstilna industrija bila na nogama, godinama sam bila zaštitno lice Image Haddada... Onda sam zatrudnjela, onda je prestao postojati i Flare, a ja sam otišla trbuhom za mužem. I onda sam tamo napravila karijeru, što ću", otkrila je po prvi puta točne okolnosti svog preseljenja iz Zagreba u Ljubljanu. I zato joj se sada, gotovo dva desetljeća kasnije jako drago da s bratom Jerkom ponovno pokreće Flare. "Jer, Jerko i ja smo taj bend”.

image

Anđa i Jerko ponovno pokreću glazbeni projekt Flare.

SIME ESKINJA

"U Sloveniji sam bila mama, koja šeće bebu u parku, kako se pročulo u ljubljanskim glazbenim vodama da tamo živim, počeli su me zvati glazbenici na suradnje. Prvo sam bila fotograf, za njihove časopise, pa sam bila šminkerica, cijelo sam vrijeme pisala kolumne za hrvatski portal. Po danu sam bila s bebom, navečer sam pisala pjesme ili išla u studio. Takav je bio moj život dugo, dugo u Sloveniji", kazala je i dodala da se konačno sada, nakon dugo vremena i svega što je radila naziva - umjetnicom.

Čitajte i: Anđa Marić s multiplom sklerozom bori se cijelo desetljeće: ‘Nakon šest godina hodam bez štapa‘

U travnju je, osim pronalaska inspirativne Courtney iz Meksika, došla do preporuke za izvrsnu trenericu s kojom je prionula na vježbanje. Režim od vježbanja pet dana u tjednu održavala je do nedavno, sada je to ipak tri dana - zbog brojnih obaveza oko Flarea. Courtney ju je na mnogo toga inspirirala, pa tako i na snimanje dnevnih videa na YouTubeu, u kojima je, kaže Anđa, uglavnom filozofirala. Tek je u Meksiku osvijestila da nikad ljudima nije pokazala kako zapravo hoda - jer ju je bilo sram toga.

Pogledajte video

"Sram je vrlo prisutan kod svih nas, svatko se nečeg srami. Kad ćeš se udati, Zakaj se još nisi udala? Što čekaš? Zašto imaš samo jedno dijete? Di radiš? Kad se ti planiraš uozbiljiti? Kad se planiraš skrasiti, zašto nemaš dečka - to su pitanja tu kod nas u kolektivnoj svijesti. Stalno se osjećaš progonjen, nikad nisi dovoljno dobar. Društvo nam nameće samo savršenstvo, a to nitko nije. Uz pomoć Courtney je spoznala da je ranjivost zapravo super moć... Kad sam bila u Meksiku, rekla sam da nikad nisam nikad pustila video kako ja hodam - mene zapravo toga sram, idem se i toga ostaviti tu u Meksiku - pa kaj?", objašnjava Anđa s takvom lakoćom, kao da je u Meksiku odbacila stare cipele, a ne jedan od najvećih sramova koje osjeća već godinama.

Vrijeme za sebe

Svoje životne bitke - kako onu za skrbništvo nad sinom Gašparom, tako i onu zdravstvenu svjesno je dijelila s javnosti i kaže nije joj žao zbog toga. "Znam da je cijela zemlja suosjećala sa mnom dok sam šest godina bila na sudu. Jako sam zahvalna hrvatskim medijima, jer su me pratili i time davali znak sudu, da ne mogu raditi što hoće. I slovenska javnost bila je uz mene. Tamo mi se događalo da su me ljudi zaustavljali na ulici i govorili: ‘Oprostite, nama je neugodno što vam radi naš sud‘. Medije sam koristila da ne budem sama", kazala je.

U jeku te bitke se razboljela, prvi znakovi multiple skleroze kod nje su bili teturanje. O zdravlju je progovorila javno, nakon što je čula optužbe da - pijana dolazi na sud.

A zatim je nabavila i štap. "Ja sam 2014. otela dijete i odvela ga u Hrvatsku, premjestila slučaj na sud u Hrvatskoj i zadnje dvije godine sud se tu završio... Čim sam dobila, Gašpi mi je rekao da ide doma, jer sam ja dobro. Onda sam ja skužila da on mene zapravo čuva, da se boji da će se meni nešto dogoditi. Njemu je tamo bilo lakše zbog jezika i u školi, pa naravno, pustila sam ga da ide gdje on želi. S 13 godina je otišao nazad tati, ovaj je bio u šoku", ispričala je.

Iako je tada bila jako loše, shvatila je da ima vremena za sebe, okrenula se meditacijama i radu na sebi. Cijelo vrijeme živi na trećem katu bez lifta i uz to ima psića. Svjesna je da ju je javnost još više počela žaliti nakon što su saznali za njenu bolest. "Meni su duhomorne spike bile - Joj kako ste, jel‘ se borite...? Ja sam se vratila iz Meksika sa stavom: ‘Vidi me, pa kaj‘ i zapravo od tada više nisam imala takve ulete. Ja sam promijenila svoju sliku sebe. Znam da ako nemaš sebe, nemaš nikog. Bila sam svoj najbolji prijatelj i navijačica", opisala je.

Čitajte i: Anđa Marić: Moj život nakon velike prekretnice

Iako ističe najveća potpora svih ovih godina su joj uz oca dvojica braće Jerko i Zoltan, a najveći je sin Gašper. Čak je i u pandemiji bio u Zagrebu svaka dva tjedna. "Bio je jako snalažljiv, na granici bi uvijek rekao da ide teško pokretnoj mami, a kada bi carinici čuli da mu je mama Anđa Marić, posebno bi se razmekšali. A stvarno nam je bio pomoć, i meni i tati, emocionalna podrška najviše", prisjeća se Anđa.

image

Anđa Marić

SIME ESKINJA

Osim nove pjesme i spota Anđa je pokrenula svoju online školu za osobni razvoj Mala škola za veliki život - za to je također dobila ideju u Meksiku. "Svaki utorak snimam predavanje, radim sažetak, srijedu i četvrtak imam privatna, jedan na jedan terapeutska savjetovanja, imam klijente, to jako volim...", kaže i dodaje da joj je sve što je proživjela u životu, sve što je pročitala i školovala se dalo savršene alate da pomogne drugima proći kroz težak životni period. Na pitanje koji su joj daljnji planovi, Anđa je zaključila idućim riječima.

"Toliko uživam biti ja, rastala sam se od očekivanja. Mogu imati totalno super život i ovako sad. Shvatila sam, koliko sam stalno bila ljuta, što opet ne mogu hodati, ili što sam opet pala - sada toga više nema. Volim svoj život, srce mi je na mjestu", kazala je Anđa Marić.

Linker
19. travanj 2024 07:31