TRAGEDIJA

Američki predsjednik prisjetio se stravičnog dana: Prije 49 godina u automobilskoj nesreći izgubio je ženu i dijete

Bila je to tragedija koja je obilježila njegovu daljnju političku karijeru. Izgubio je prvu suprugu i kći, a sinovi su bili teško ozlijeđeni. To ga je naučilo da iz svake životne nedaće izvuče maksimum i podigne glavu, koliko god to bilo teško.

Pokojna supruga američkog predsjednika Joea Bidena s njihovo troje djece je prije 49 godina, povodom božićnih blagdana, otišla kupiti jelku te otići po sitnice koje im nedostaju kako bi proveli sretne i ugodne praznike. Bilo je to 1972. godine, a na povratku se dogodilo ono nezamislivo što će Bidenu zauvijek obilježiti život.

Kamion se zaletio u automobil koji je vozila Neilia. Bidenove supruga i kćer poginule su na mjestu, a on je preko noći postao udovac - s dva mala dječaka u dobi od tri i četiri godine, koja su u nesreći bila teško ozlijeđena. Poslije smrti supruge i jednogodišnje im kćeri, Biden se posvetio sinovima - Beau i Hunteru, koji su mu bili centar svijeta.

image

Joe i Jill Biden

MANDEL NGAN/AFP/PROFIMEDIA

Bila je to nezapamćena tragedija, s mladim senatorom suosjećala se cijela Amerika budući da je te godine izabaran kao predstavnik Delawerea. Nitko mu nije zamjerio što je početkom 1973., umjesto na planiranoj ceremoniji, prisegnuo u bolničkoj sobi svojih sinova: bila je to jedna od najtužnijih zakletvi u povijesti Senata.

Taj tragičan događaj svake godine obilježi tako da ode na grob svoje prve supruge i kćeri, a nakon toga u Greenvilleu u Delawereu cijela obitelj odlazi na svetu misu. S njim je i ove godine bila njegova supruga Jill Biden, kao i sin Hunter i njegova obitelj, dok je Beau, nažalost, preminuo 2015. godine zbog tumora na mozgu.

image

Joe Biden preuzeo je predsjedničku poziciju od Donalda Trumpa

BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/PROFIMEDIA

Bidenov sin Beau je sudjelovao u američkoj invaziji na Irak, nakon čega je postao glavni državni odvjetnik savezne države Delaware, što su mnogi držali početkom njegova uspona na nacionalnoj političkoj sceni. Upravo je na dan izbora za američkog predsjednika Biden prvo otišao na grob svojeg sina, kojeg je smatrao i nasljednikom na političkoj sceni.

Čitajte i: Božićna rapsodija prve dame SAD-a: Ovako je Jill Biden uredila Bijelu kuću uoči blagdana

U braku s učiteljicom i prvom damom Jill Biden dobio je kćer Ashley. Za razliku od braće, živi mirnijim životom i radi kao socijalna radnica i modna dizajnerica.

Linker
21. travanj 2024 21:21