Zbogom, Ivana

Nakon duge bolesti preminula je Splićanka koja je mnogim ženama bila velika utjeha i nadahnuće!

Split se oprašta od Ivane Frapporti, suosnivačice udruge žena liječenih i oboljelih od karcinoma Caspera, koja se i sama nosila s rakom. Od njega je oboljela 2017., a unatoč crnim dijagnozama i vlastitoj drami, proteklih pet godina bila je golema potpora mnogim ženama u njihovoj borbi s opakom bolešću - koju, nažalost, sama nije uspjela pobijediti.

"Imale smo dogovor da nećemo pisati o smrti. Nećemo. Ni danas nećemo. Pisat ćemo o životu. Zaspala je naša Šubi. Žena koja je živjela život pomažući drugima. Ona, koja je uz sve svoje boli, uvijek, ali uvijek bila tu. Žena bez koje Caspera ne bi ni upola bila ovo što je danas. Naša energija, naš osmijeh, naš pokretač. Zaspao je naš Ljud. Naša Šubita. Volimo te”, ovim su se riječima članovi udruge Caspera oprostili od Ivane Frapporti, 40-godišnje heroine čiju smrt Splićani oplakuju od nedjelje, kada se saznalo da je preminula.

Ivana je bolovala od raka jajnika koji joj je otkriven u ožujku 2017. Dvije pune godine uspješno se nosila sa strašnom dijagnozom, a onda joj se bolest vratila.

Koliko je Ivana imala veliko srce i koliko se trudila pomoći drugim oboljelim ženama, najbolje zna njezina sugrađanka Sonja Grgat, koja je s njom osnovala udrugu Caspera. Ovoga ožujka dvije su žene trebale proslaviti drugu godinu djelovanja njihove udruge kroz koju je do sada prošlo preko pedesetak osoba. Sonja Grgat kaže da o Ivaninoj nesebičnosti i humanosti najbolje govori podatak da se u trenucima kad su osnivale udrugu, ona nosila sa saznanjem da se nakon dvogodišnje remisije mora ponovno boriti s rakom.

"Praznina i nevjerica je ogromna, iako smo svi oko Ivane bili svjesni da je teško bolesna. Ona je bila energija naše udruge, netko tko nas je svih gurao naprijed, davao nam hrabrost i ulijevao nadu, jer je usprkos svemu živjela punim plućima. I nakon druge dijagnoze, imala je planove, želje, snove... Po prirodi je bila planer i netko tko vidi dalje. I kad joj je bila najteže, kad je bila nemoćna od kemoterapije, uvijek je bila drugima na raspolaganju. Nije čekala da nju netko zatraži pomoć, sama bi pitala što može napraviti - slomljenim glasom se za Gloria.hr" prisjetila Sonja Grgat.

image

Sonja Grgat i Ivana Frapporti

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Čitajte i: Hrabra Splićanka o teškoj borbi s rakom: 'Trebala je to biti rutinska operacija, doživjela sam najveći šok'

I magazin Gloria nedavno je pisao o snažnom i plemenitom duhu Ivane, koja je baš iz želje da drugim pacijenticama bude vjetar u leđa na njihovom putu izlječenja, od prvog dana otvoreno pričala o svojoj borbi. Njezinu ispovijest u svojoj je knjizi "Nismo same" 2019. opisala Ivana Kalogjera, a lanjskog listopada Ivana i Sonja u Splitu su organizirale izložbu "One nisu stale", za koju su zajedno s još petnaest žena razotkrile najbolniju intimu osoba oboljelih od raka - ožiljke od operacije.

"Svjesne smo da će neke fotografije biti pomalo šokantne, no to i jest poanta. Važno je da svi čuju našu poruku da smo mi i dalje tu, unatoč raku. To što smo oboljele i imamo ožiljke ne znači da smo prestale biti mame, supruge, kćeri, sestre, prijateljice, kolegice s posla... Jako smo zahvalne autorici fotografija Maji Prgomet, koja je napravila sjajan posao. Uspjela nas je prikazati kao snažne žene, što svaka od nas i jest", tako su još prije samo nekoliko mjeseci govorile Sonja i Ivana, za koju je ova izložba zbog njezine situacije bila posebno važna. U emotivnom razgovoru za Gloriju u povodu njezinog otvorenja otkrila nam je da u svojoj humanoj borbi ima veliku podršku supruga i cijele njezine okoline. Ali i koliko joj se život promijenio nakon bolesti, kojoj je prkosila od prvog dana. Kako nam je tada kroz smijeh priznala, u inat dijagnozi nikada nije nosila periku, iako joj je kosa od silnih kemoterapija odmah otpala. Ivana je po zanimanju bila inženjerka sigurnosti, a imala je brojne hobije.

image

Ivana Frapporti

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Čitajte i: Preživjele su karcinom i ponosne su na svoje ožiljke: ‘To što smo oboljele ne znači da smo prestale biti mame, supruge, kćeri‘

"Naravno da vam suživot sa zloćudnom bolešću bit­no promijeni prioritete. Kad sam prvi put doznala dijagnozu, bilo mi je 35 godina i živjela sam tristo na sat. Bavila sam se planinarenjem, vozila sam bicikl, gradila karijeru i nisam ni slutila da sam bolesna. Rak mi je otkriven tijekom rutinske operacije benigne izrasline na jajniku, a zbog kemoterapije sam morala prestati sa svim fizičkim aktivnostima", ispričala nam je tada Ivana, koja se, kako nam je kazala Sonja, nije predavala do samog kraja. Obitelji Ivane Frapporti, čiji je posljednji ispraćaj sutra, 12. siječnja, najveća utjeha u ovim trenucima je njezina borba za druge - zbog čega je Splićani neće zaboraviti.

Linker
23. travanj 2024 17:04