Cijela regija "na nogama"

Marijana Mikulić o silovanju kolegice: ‘Zašto ne izlazimo van s imenima? Zato što se bojimo‘

Hrvatska dramska umjetnica solidarizirala se s kolegicama izvrgnutim seksualnom uznemiravanju i silovanju, prepoznajući važnost trenutka u kojem se objavom za objavom, stvara inačica pokreta #MeToo žena iz cijele regije.

Potresna ispovijest beogradske glumice Milene Radulović (25) zakotrljala je lavinu nakon koje će, nadajmo se, malo što biti isto. Njezin silovatelj, srbijanski redatelj, scenarist te učitelj glume Miroslav Mika Aleksić (68) u međuvremenu je uhićen u Beogradu jer su ga Milena i nekoliko djevojaka, među kojima ima i maloljetnica, prijavile policiji. Proživljena grozota nagnala je bivše studentice na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Nadine Mičić, Anu Tikvić, Mateu Mavrak i Asju Krsmanović da pokrenu inicijativu na Facebooku - Nisam tražila - na kojoj se objavljuje sve više potresnih ispovijesti mladih žena čija ponižavajuća iskustva na audicijama, tijekom profesionalnih kontakata, probama, javnim mjestima i događanjima izazivaju jezu.

Čitajte i: Nakon istupa Milene Radulović! Kako je nekad ugledni pedagog stvorio ‘sektu‘ i zavjet šutnje na zlostavljanje

I hrvatska dramska umjetnica Marijana Mikulić solidarizirala se s kolegicama izvrgnutim seksualnom uznemiravanju, prepoznajući važnost trenutka u kojem se objavom za objavom, stvara inačica pokreta #MeToo žena iz cijele regije.

- Kad me pitaju zašto ne izlazim van s imenima. Iz istog razloga zbog kojeg mnoge ne izlaze, nego ovako, anonimno nešto brljavimo jer ne možemo ništa ne reći. A zapravo se bojimo uopće naglas išta izgovoriti, a pogotovo ime/na - razmišljala je naglas. Potom je podijelila potresnu objavu kolegice iz Bosne i Hercegovine iz inicijative Nisam tražila, koja je mnoge ostavila bez riječi. Jer dovoljno je u toj situaciji zamisliti prijateljicu, sestru, rođakinju, kolegicu ili sebe da osjetimo mučninu.

"Prepoznajući sve svoje kolegice u ovim objavama, kao i onoga o kome govore, želim se pridružiti. Došla sam iz druge države na prijemni u Sarajevo, gdje do tada nikad nisam bila i gdje nisam imala nikoga. I ja sam bila polugola u toj prostoriji gdje su druge cure bile okrenute leđima. Nisam htjela skinuti grudnjak i rekla sam mu to, na što mi je on rekao: 'Pa molim Vas, zar niste došli da budete glumica?' (uz smiješak). U tom trenutku imam 18-19, profesora ispred sebe dosta starijeg, želim samo proći prijemni, ruka mi je nesvjesno i skoro automatski skinula grudnjak i ja sam stajala ispred njega i pokušavala barem zadržati njegov pogled govoreći neke gluposti, a on je, iako sam ga gledala u oči, gledao u moje grudi i smješkao se. Trudila sam se zaboraviti na to, stidiš se, crveniš, ali vjeruješ da će samo brzo proći i neće se ponoviti. Ponavljalo se, pa čak po dva puta onima koje su išle i na drugi rok. Čudno je samo kako se svi nešto zalažu za ženska prava, čak se i trenutačna frka napravi kao i kad smo prijavile tu osobu, a u stvari sve ostane na heštegu i statusu koji skuplja (prašinu) lajkove. Iskreno se nadam da ovaj put neće", piše u objavi mlade žene.

Istup Marijane Mikulić podržale su i njezine kolegice.

- Svaka ima priču. I možda ovakve anonimne priče nekog hrabrijeg od nas ipak potaknu da ovakvi i slični dobiju imena. A dotad, eto, prepričavat ćemo samo kako to izgleda. I time i dalje štititi predatore - napisala je Nataša Janjić Medančić. Na nju se nadovezala Romina Vitasović Lučić.

- Konkretno, za ovog lika piše u drugim ispovijestima što je predavao i na kojoj je funkciji trenutačno, a to je prodekan na ASU. Nije teško otkriti o kome se radi, piše na stranicama Akademije - komentirala je istarska glumica.

O svom je iskustvu seksualnog uznemiravanja za domaće medije progovorila i glumica Ankica Dobrić, koja je za Dnevnik Nove TV kazala kako se u istom trenutku u potpunosti udaljila od te osobe i privatno i profesionalno.

Čini se da se i u regiji stvara inačica pokreta #MeToo, nakon kojeg više ništa nije isto. Kako bi rekao Goran Bare, vrijeme je da se krene ...

Linker
17. travanj 2024 07:54