VRIJEME ZA OBRAČUN

Intervju o kojemu će se dugo pričati: Meghan se slomila, a Harry otkrio koliko ga je otac povrijedio

Sa zanimanjem se dugoočekivani intervju s odbjeglim kraljevskim parom pratio širom svijeta, a čini se kako noćas Englezi baš i neće spavati... Iako je najavljivano kako ga britanska kraljica neće gledati, barem se obratila javnosti, ali to je sad zapravo svima manje važno. Uslijedili su neki šokantni detalji, ali i jedna lijepa ekskluziva.

U 2 sata po našem vremenu u SAD-u je na televizijskoj mreži CBS započeo “televizijski događaj desetljeća” kako je nazvan intervju koji su američkoj "talk show kraljici" te odnedavna i kućnoj prijateljici Oprah Winfrey (67) dali Meghan Markle i princ Harry.

Intervju koji već danima gotovo cijeli svijet s nestrpljenjem očekuje, napokon će, svi se nadaju, dati odgovore na neka nikad odgovorena pitanja. A samo je pitanje vremena, odnosno koje minute kada ćemo doznati koliko su daleko Harry i Meghan spremni otići.

Najavljeno je, naime, kako će milijuni ljudi gledati američki CBS kako bi pratili njihov obračun s Buckinghamskom palačom, ali i kako to neće učiniti Kraljica.


4:14 Upitan od Oprah žali li za ičim, princ je odgovorio: "Ne... Vrlo sam ponosan na nas. I jako sam ponosan na svoju ženu. Sigurno je na svijet donijela Archieja u vrijeme koje je bilo baš okrutno, tako zlobno." Tada je opisao kako je njegova Meghan znala ponekad plakati dok je dojila njihova sina u vrijeme dok su živjeli u Londonu.

Vojvotkinja je na isto pitanje, pak, odgovorila kako joj je jedino žao što je povjerovala kad su joj rekli da će biti zaštićena. A potom je upotrijebila već poznatu frazu: "Mi zapravo nismo samo preživjeli, već i napredujemo", nazivajući to čudom. Intervju je završen izjavom Meghan Markle kako je dolazak u Ameriku "na neki način samo početak za nas".

Konačno, Winfrey ju je upitala ima li njena priča s princem doista "happy end" na što je Meghan odgovorila: "Veći od bilo koje bajke koju ste ikad pročitali..."

image
Ako je suditi prema izjavama koje je dao, Harry Williamu ništa ne zamjera.
KEN GOFF ROTA/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

4:01 Govoreći o svojoj vezi sa starijim bratom, Harry je rekao: "Volim Williama u svakom pogledu, on je moj brat, zajedno smo prošli pakao, imamo zajedničko iskustvo, ali bili smo na različitim stranama." Winfrey je pritisnula Harryja da otkrije sadržaj razgovora na koji se Meghan ranije pozivala u intervjuu o Archievoj boji kože. Harry je rekao: "To nikada neću podijeliti. U to je vrijeme bilo neugodno i bio sam pomalo šokiran." Rekao je da mu "nije bilo ugodno" čuti to pitanje te nije želio otkriti o kome se radi, ipak rekao je da se to dogodilo "odmah na početku" veze s Meghan. Također, dodao je da su članovi njegove obitelji predložili da se Meghan "nastavi baviti glumom jer nije bilo dovoljno novca da se i nju još financira."

"I prije nego što smo se vjenčali bilo je očitih znakova da će ovo biti jako teško", zaključio je.

image
Razočarenje britanskom kraljevskom obitelji u konačnici je puno veće za Harryja, no što je to za njegovu odabranicu, jer ipak je to njegova krv.
CBS/PLANET/PROFIMEDIA

3:52 Princ Harry otkrio je da njegov odnos s ocem još uvijek ozbiljno narušen. "Osjećam se stvarno razočarano", rekao je, "jer je i on sam prošao nešto slično", dodajući kako mu je Archie ipak unuk. Harry je rekao i da će uvijek voljeti svog oca, ali "dogodilo se puno toga što ga je povrijedilo". Nije ispustio spomenuti i kako mu je obitelj uskratila apanažu.

image
Život u Velikoj Britaniji u jednom im je trenutku jednostavno postao nepodnošljiv, shvatili su to oboje nakon što su se vratili s turneje po Australiji.
JOE PUGLIESE/CBS

3:50 Upitan kako bi njegova majka reagirala na sve što se dogodilo protekle godine, princ Harry kazao je kako bi "bila ljutita zbog svega što je ispalo, ali i vrlo tužna."

Prijelomna točka nakon koje više ništa nije bilo isto, istaknuo je, bio je njihov povratak s turneje Australijom. "Rekli su da je Megan dobro odradila posao, što me je podsjetilo na prošlost", rekao je. Oprah ga je potom zapitala kako to misli? Želi li sugerirati da su članovi kraljevske obitelji bili ljubomorni na Meghan na isti način kao što su, prema Netflixovoj seriji "Kruna", bili zavidni princezi Diani zbog njezine omiljenosti među građanima i što misli o seriji?

Odgovorio je šturo. Otkrio je da je tek ponešto gledao... I ponovio kako su Meghan i on zajedno pogledali dijelove "Krune". Meghan se potom znakovito nasmijala i još jednom naglasila kako je, eto, pogledala dijelove Netflixove serije.

3:34 Šokantno otkriće princa Harryja kako mu se njegov otac, princ Charles, prestao javljati na telefon zaprepastilo je svijet. "Imao sam tri razgovora s bakom te dva s ocem prije nego što mi je prestao uzvraćati pozive. A onda je zadnji put rekao: "Možete li sve ovo sastaviti u pisanom obliku?"

Kad ga je Oprah upitala zašto se to dogodilo, rekao je: "Ovo nikoga ne iznenađuje. Stvarno je tužno što se to sada dogodilo. Uzeo sam stvari u svoje ruke. Moram to učiniti za svoje mentalno zdravlje, suprugu i Archieja. Budući da se ovdje radi o nedostatku podrške kako Kraljevske obitelji, tako i britanskih medija, odluka o odlasku bila je neizbježna."

Ekskluzivno objavili kod Oprah: Meghan Markle i Harry na ljeto očekuju - djevojčicu

3:12 U trenutku kad se britanski princ priključio supruzi na intervjuu, zajedno su joj otkrili kako očekuju djevojčicu.

"Zahvalan sam", gotovo pa sramežljivo, a istodobno ushićeno ustvrdio je upućujući Meghan zaljubljene poglede pune ljubavi.

"Imati dijete, jedno ili dvoje, bilo bi fantastično. No imati dječaka pa onda i djevojčicu, mislim - što više možeš tražiti? Sad imamo svoju obitelj. Nas četvero i naša dva psa." zaključio je. A na pitanje je li to - to što se djece tiče, bračni se par složio da je dvoje dovoljno (dobro).

3:09 Nakon više od sat vremena razgovora s Meghan, njoj i Oprah priključio se i princ Harry.

2:53 U jednom trenutku za vrijeme njezina boravka u naoko skladnom obiteljskom domu u Velikoj Britaniji, iako bi trebala pucati od sreće zbog braka s princom i iščekivanja prinove, Meghan je kazala kako je dosegnula prijelomnu točku.

"Nisam više željela biti živa", rekla je.

image
Njezin život na dvoru nije nalikovao nimalo onome kakve smo gledali u animiranim filmovima ili ih zamišljali dok smo čitali bajke.
CBS/PLANET/PROFIMEDIA

2:40 Na direktno pitanje je li šutjela ili je bila ušutkana, vojvotkinja od Sussexa rekla je Oprah da je "ušutkana" kad se pridružila kraljevskoj obitelji, dok su njoj bliske osobe dobile upute da na sva pitanja vezana za nju, njezin brak i palaču odgovaraju kako nemaju komentara. A to su, dodala je, i činili.

2:35 Trenutak zbog kojeg je Oprah pala vilica bio je kad je Meghan otkrila kako su u trenutku kad je objavljeno da je trudna Buckinghamskom palačom vođeni zabrinuti razgovori o tome koliko će tamna biti koža njezina sina.

"U trenucima dok sam bila trudna sa svojim prvim djetetom slušala sam priče kao što su: ' Njemu neće biti dana zaštita', ili 'Njemu neće biti dodijeljena titula'..."

2:30 "Sve je postalo gore otkako sam se udala", kazala je Meghan Oprah i nastavila kako je Palača voljela "lagati" kako bi zaštitila ostale članove kraljevske obitelji, umjesto da se opravdava pred javnosti, a pogotovo kad je ona bila u pitanju.

"Tek kada smo se vjenčali sve se počelo stvarno pogoršavati. Shvatila sam da ne samo da nisam zaštićena, već da su spremni lagati da bi zaštitili ostale članove obitelji", rekla je. "Ali nisu bili spremni reći istinu da bi zaštitili mene i mog supruga." Međutim, vojvotkinja je naglasila da je kraljicu doživljavala kao baku.

image
Vojvotkinja od Sussexa otkrila je nešto drugačije lice vojvotkinje od Cabridgea...
CBS/FERRARI/PROFIMEDIA

2:19 Suprotno izvješćima da je vojvotkinja od Sussexa rasplakala vojvotkinju od Cambridgea na probi njezina vjenčanja, Meghan kaže da je istina upravo suprotna. Oprah ju je potaknula da progovori o glasinama koje su se širile, a kojima se tvrdilo kako je Meghan natjerala "Kate" u suze tijekom probe za djeveruše. Izvješća nakon vjenčanja sugerirala su kako su Meghanini zahtjevi rasplakali vojvotkinju od Cambridgea. "Dogodilo se obrnuto", rekla je Meghan u intervjuu. Vojvotkinja od Cambridgea se potom ispričala Meghan, donijela joj cvijeće i konačno - preuzela odgovornost za to. Meghan je kasnija novinska izvješća koja su iskrivila incident opisala kao "prekretnicu". Zanimljivo, dodala je Meghan, palača je sve to željela zataškati.

Konačno, dodala je i to da nije fer ulaziti u detalje njihova sukoba jer se Katherine ispričala. Kasnije ju je šokiralo kako je ta situacija predstavljena u medijima. Meghan je šogoricu nazvala "dobrom osobom", ali njezin odgovor na pitanje da li ju je Kate branila od napada, znakovit je: "Ako me volite, ne morate nju mrziti. Volite li nju, ne morate mrziti mene".

image
Mediji su je nepravedno optužili da je na dan vjenčanja rasplakala Kate, tek sad doznajemo kako je istina ipak dijametralno suprotna.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Vojvode od Sussexa ništa nisu prepustili slučaju pripremajući se za razgovor s legendom američke zabavljačke industrije, Oprah Winfrey. Meghan je odala priznanje Harryjevoj majci noseći znakovit (zaručnički) prsten. Dizajnirao ga je Harry: dao je ugraditi dva dijamamta s omiljene narukvice svoje majke u prsten za Meghan, postavljeni su s lijeva i desna dok se u sredini nalazi veliki dragi kamen iz Botswana, koja mu mnogo znači. Zahvaljujući prstenu, činilo se kao da je i Diana na neki način s njima, piše People.

2:15 Dugo čekani razgovor Harryja i Meghan ujedno je posveta ostavštini princeze Diane i dakako, njezinog intervjua Martinu Bashiru u kojem je izrekla znakoviti rečenicu o svojem braku:" Gužva je. U braku nas je troje". U tom je povijesnom razgovoru za BBC porušila sve mostove koji su je povezivali s "Tvrtkom" i zakoračila u novi život, poput njezinog mlađeg sina i njegove supruge. Taj su razgovor gledali milijuni, a nakon princezine ispovijesti, kojom je "nažuljala" kraljevsku obitelj, popularnost joj je neslućeno porasla... Slučajno ili ne, Scotland Yard je ovih dana obustavio istragu protiv Bashira - navodno je zlonamjerno iskoristio ranjivost princeze Diane i naveo je da u intervjuu 1995. ispriča više nego je mislila. Pokazalo se da nema osnove za takve tvrdnje te da je intervju bila prilika koju je princeza iskoristila kako bi ispričala svoju stranu priče. Isto čine princ Harry i Meghan, a njihovo iskustvo podsjeća na njezino. Harry je to naglasio i dodao kako je njegova majka kroz tužno naličje života u kraljevskoj obitelj, prolazila sama dok Harry ima suprugu.

image
Legendarna Oprah Winfrey zaslužna je za ovaj ekskluzivni i dugo očekivani intervju na CBS-u.
FOTOGRAFIJE: CBS

2:10 U prvom dijelu intervjua vidimo vojvotkinju koja sjedi sama s Oprah i razgovara o svom ranom "udvaranju" sa suprugom. Princ Harry, najavljeno je odmah, pridružit će se u drugom "poluvremenu". Rasizam, rascjepi i razilaženje od "Tvrtke" - ništa, naglasila je Oprah - neće biti nedopušteno.

ZAŠTO 'TVRTKA'?

Odgovor na pitanje zašto Meghan, vojvotkinja od Sussexa, kraljevsku obitelj naziva "Tvrtka", pritom je otvoreno prozvavši zbog aktivne uloge u širenju neistina o njoj i Harryju, nalazi se u knjizi "The Firm: The Troubled Life of the House of Windsor" autorice Penny Porotnik. Kraljičin suprug, princ Philip - koji se ovih dana oporavlja od zahvata na srcu - koristio je taj nadimak nakon njihovog vjenčanja 1947. Rekao je kako je kuća Windsor poput biznisa izlistanog na burzi - ima uspone i padove, poput kretanja dionica, a njezini "suradnici", odnosno članovi, trebaju uložiti maksimalni napor kako bi izbjegli čak i naznaku skadnala i ugrozili obiteljski ugled i samim time, posao, piše Independent.
Da je riječ o respektabilanom biznisu, otkriva magazin Forbes: imetak Elizabete II. preklani je iznosio oko 360 milijuna funta i jasno je da u Tvrtki ugled znači novac te im otkkrivanje pozadine svih dosadašnjih pozeza Meghan i Harrja, ne odgovara zbog konkretnog, financijskog razloga. Intervju koji daju Oprah mogao bi u budućnosti utjecati na prihode kraljevske obitelji.


NE PROPUSTITE:

Iz minute u minutu! Na Gloria.hr pratite intervju stoljeća - Meghan Markle i Harry s Oprah

Nikome drugom to nije pošlo za rukom: Kako je Oprah uspjela dobiti intervju stoljeća?

Priča iza kamere: Sve što trebate znati o intervjuu koji smo čekali pune tri godine!

Linker
16. travanj 2024 00:28