Štite ugled

Rusiji je zabranjeno nastupati na Eurosongu: ‘Ovo je kulturno natjecanje koje ujedinjuje Europu‘

Iako su ranije izjavili kako novonastale okolnosti neće utjecati na sudjelovanje u glazbenom spektaklu, Europska unija radiotelevizija ipak je donijela drugačiju odluku.

Europska unija radiotelevizija (EBU) potvrdila je da se Rusija ipak neće natjecati na ovogodišnjem izboru za pjesmu Eurovizije. Do ovakve odluke je došlo nakon intenzivnih kritika iz drugih zemalja, kao što su Norveška, Finska i Estonija, koje su pozvale EBU da zabrani sudjelovanje Rusiji nakon ovotjednog izvođenja invazije na Ukrajinu.

Iako su organizatori natjecanja još jučer izjavili kako je Eurosong "nepolitičan kulturni događaj" te se činilo da napad Rusije neće negativno utjecati na njezino sudjelovanje u natjecanju, čini se kako tome ipak neće biti tako. Naime, u priopćenju koje je objavljeno danas, EBU je naveo kako bi uključivanje ruske pjesme, koja još uvijek nije izabrana, moglo narušiti ugled natjecanja.

"Niti jedan ruski izvođač neće sudjelovati na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije", stoji u priopćenju.

image

EBU je naveo kako bi uključivanje ruske pjesme, koja još uvijek nije izabrana, moglo narušiti ugled natjecanja.

ALEKSANDR GUSEV/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Prije donošenja ove odluke, članovi EBU-a uzeli su vremena kako bi se opširno konzultirali, a u objašnjenju odluke su naveli kako je Europska unija radiotelevizija apolitična članica emitera koja je predana održavanju vrijednosti javnog servisa.

Čitajte i: Ukrajina mijenja izvođača na Eurosongu, a i Rusija će moći poslati svog predstavnika

"Ostajemo posvećeni zaštiti vrijednosti kulturnog natjecanja koje promiče međunarodnu razmjenu i razumijevanje, okuplja publiku, slavi različitost kroz glazbu i ujedinjuje Europu na jednoj pozornici", poručili su.

Linker
18. travanj 2024 01:56