rođendan u zagreb

Prvi službeni rođendan kralja Charlesa III. slavio se i u Zagrebu, a pjevala je Mia Dimšić

Šaroliko društvo okupilo se u vrtu ezidencije britanskog veleposlanika Simona Thomasa gdje se obilježio kraljev rođendan, a himne je otpjevala Mia Dimšić.

Vojnom paradom "Trooping the Colour", prije nekoliko dana u Londonu je obilježen rođendan kralja Charlesa III., a ovih dana slavilo se i u Zagrebu. U privatnoj rezidenciji Simona Thomasa, veleposlanika Velike Britanije u Hrvatskoj, održan je svečani prijam povodom obilježavanja prvog službenog rođendana bivšeg princa Charlesa od kada je postao kralj. Inače se rođendani britanskih monarha slave u svibnju ili lipnju bez obzira kada su uistinu rođeni, Charles je primjerice rođen u studenom, a njegova pokojna majka, kraljica Elizabeta, 21. travnja. Ta je tradicija duga više od 260 godina kako bi se vojna parada po mogućnosti održala po lijepom i sunčanom vremenu u inače prilično kišnom Londonu.

Nakon što je Njegova ekselencija Simon Thomas sa suprugom Kristinom dočekao uzvanike, uglavnom iz političkog života i poslovnog svijeta, te druge veleposlanika u Zagrebu, hrvatsku i britanski himnu otpjevala je Mia Dimšić koja je na prijam došla u pratnji svog menadžera Damira Bačića. Ugodno druženje nastavilo se u vrtu rezidencije uz obilje ukusne hrane, finih pića i glazbu.

image

Veleposlanik Simon Thomas i Supruga Kristina u Zagrebu su dvije godine

GORAN MEHKEK/CROPIX
image

Veleposlanik Simon Thomas sa suprugom Kristinom pozdravlja Joška Klisovića

GORAN MEHKEK/CROPIX

Posebno je bio inspirativan govor Simona Thomasa koji je obilovao tipičnim britanskim humorom pa se prisjetio nedavne Eurovizije u Liverpoolu i već famoznog ŠČ, a napomenuo je kako Velika Britanija nakon sedamdeset godina vladavine kraljice Elizabete II. prvi put dobila kralja. Osobu koju svi jako dobro poznaju jer je kao princ u službi monarhije obišao skoro cijeli svijet, pa je tako i pet puta posjetio Hrvatsku. Posljednji put 2016. kada je sa suprugom Camillom bio u Zagrebu i Osijeku što ga se posebno dojmilo. Naime, u Osijeku je 27. kolovoza 1837. rođen njegov šukundjed, stanoviti Franz von Teck.

Povodom toga posjeta u rezidenciji je bila i mala izložba s fotografijama današnjeg kralja i kraljice iz Osijeka od kojih je jedna te godine završila kao i njihova novogodišnja čestitka.

image

U svom govoru Simon Thomas nije mogao zaobić legendarni ŠČ iz pjesme Leta tri

GORAN MEHKEK/CROPIX
image

Veleposlanik Simon Thomas s predstavnicima Astrazenece ispred prigodno uređene rezidencije

GORAN MEHKEK/CROPIX

‘‘Naučili smo puno o njegovim interesima i strastima, brizi o okolišu, održivom razvoju, baštini, povijesti, dijalogu među ljudima različitih vjera, mladima, a među prvima je počeo upozoravati na problem klimatskih promjena i upozoravati odgovorne da počnu djelovati. To je pitanje koje ga je povezalo s mnogo ljudi, pa i sa mnom. Svi ti interesi donijeli su mu veliku naklonost kod kuće ali i diljem svijeta i to ga čini pravim monarhom za ovo doba. Krunidba je bila važan trenutak za našu zemlju, ne samo zato što smo imali slobodan vikend i priliku za partijanje već je to bio važan povijesni trenutak za Veliku Britaniju i kraljevsku obitelj. Jedno veliko da za naše nasljeđe i tradiciju jer se kraljevi više od tisuću godina krune u opatiji Westminster Abbey, ali kralj je uveo novosti i spojio moderno i tradiciju kako bi se poveza s nacijom. I mi smo ovdje uveli malo njegovih ideja, njegovu ljubav prema prirodi i modernome. Tak osmo ukrasili rezidenciju s četiri cvijeta koji predstavljaju naša četiri naroda – englesku ružu, škotski čičak, velški narcis i irsku djetelinu. Morate znati da im volimo tradiciju pa vas čeka dobra hrana i fancy kokteli i vrhunsko vino. Ali i glazba koja će se izvoditi na omiljenom kraljevom instrumentu- čelu. I moram reći da smo mi iz veleposlanstva kraljevu krunidbu proslavili u Osijeku gdje nas je dočekala tradicionalna slavonska gostoljubivost. Grad Osijek i građani Osijeka bili su fantastični domaćini.‘‘, rekao među ostalim veleposlanik Simon Thomas koji dio govora održao na hrvatskom.

Dodao je kako je nedavno bio u Londonu i susreo se s kraljem Charlesom III. koji se ponovo prisjetio boravka u Hrvatskoj i svima koji će u Zagreb slaviti njegov prvi kraljevski službeni rođendan, poslao srdačne pozdrave.

Linker
25. travanj 2024 15:08