Veliki filmaš

Ikona Novog vala: Preminuo poznati redatelj Jean-Luc Godard

Opraštamo se od čovjeka za kojeg se smatra da je bio jedan od najutjecajnijih redatelja u povijesti filma.

Poznati francusko-švicarski filmaš, redatelj Jean-Luc Godard, preminuo je u dobi od 91 godine, javio je BBC.

U karijeri koja je trajala dulje od pola stoljeća režirao je više desetaka filmova, a postao je slavan kasnih pedesetih godina prošloga stoljeća, kao jedan od vodećih lica francuskog novog vala.

Godard je rođen u Parizu 1930. godine, odrastao je u Nyonu, na obali Ženevskog jezera u Švicarskoj. U Pariz se vratio nakon završetka školovanja 1949. godine, i tada je Godard pronašao prirodno okruženje u intelektualnim "kino-klubovima" koji su procvjetali u francuskoj prijestolnici nakon rata.

Nakon što je upoznao kritičare Andréa Bazina i buduće kolege - redatelje Françoisa Truffauta, Claudea Chabrola i Jacquesa Rivettea, počeo je pisati za nove filmske časopise, uključujući Bazinove Cahiers du Cinema, koji je poslije postao vrlo utjecajan.

Najpoznatiji je po svom ikonoklasičnom, naizgled improviziranom stilu snimanja, kao i nepopustljivom radikalizmu.

Godard je tijekom 1960-ih godina snimio niz zapaženih filmova kao što su "Žena je žena", "Prijezir" i "Alphaville".

Kada su došle 1970-e, Godardovi su filmovi i stavovi počeli gubiti na značaju, piše Jutarnji.

Slavni se redatelj 2001. godine s filmom "Oda ljubavi" vratio na Filmski festival u Cannesu, a 2010. je dobio počasnog Oscara. Dan mu je zbog "strasti, sukoba i nove vrste filma". Godard je 2014. godine u Cannesu za svoj film "Zbogom jeziku" nagrađen nagradom žirija, njegov film "Knjiga slika" iz 2018. natjecao se u Cannesu za Zlatnu palmu, a dobio je specijalnu prigodnu nagradu

Linker
14. travanj 2024 02:02