VANESA PANDŽIĆ/CROPIX CROPIX
Problem pretilosti

Drugi posjet Zagrebu: Sanja Musić Milanović dočekala španjolsku kraljicu Letiziju

Uz Sanju Musić Milanović stajala je španjolska kraljica Letizia za koju je ovo drugi službeni posjet Hrvatskoj.

Uz Sanju Musić Milanović stajala je španjolska kraljica Letizia za koju je ovo drugi službeni posjet Hrvatskoj.

U Zagrebu se održava Samit supružnika europskih čelnika na temu prevencije debljine u djece, u organizaciji Ureda Predsjednika Republike Hrvatske i Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije. Jedna od domaćica Samita je Sanja Musić Milanović koja je među ostalim sudionicima dočekala i španjolsku kraljicu Letiziju.

Debljina kod djece jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice, a cilj Samita je pronaći rješenja i postaviti temelje kojima će se zaustaviti rast pretilosti kod djece. O tom problemu su supruga hrvatskog predsjednika i španjolska kraljica razgovarale i tijekom njezinog prošlogodišnjeg posjeta Hrvatskoj. Naime, španjolski kraljevski par, kralj Filip IV. i Letizia u prvi službeni posjet Hrvatskoj došli su u studenom prošle godine, a ovom prilikom Letizia je u Zagreb doputovala bez supruga.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX CROPIX

Kraljica Letizia je bivša novinarka i španjolska kraljica svakim pojavljivanjem oduševljava svojim modnim izborima, pa je i ovom prilikom bila na visokoj stilskoj razini. Sanja Musić Milanović odabrala je ljubičasto odijelo s dugim sakoom, dok je kraljica Letizia nosila komplet bluze i suknje pencil kroja u pastelnoj nijansi, a look je "začinila" s modnim dodacima u uzorku zmijske kože. Kao sve sudionice Samita, dame su nosile okrugli broš.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX CROPIX

"Svaki indikator pokazuje da je pretilost i simptom nejednakosti", kazala je Letizia i naglasila osjetljivost siromašnijih zajednica koje nemaju pristup zdravoj hrani te problem kemikalija koje utječu na endokrini sustav i crijevnu mikrobiotu. Da pretilost nije estetski već zdravstveni problem, istaknula je i supruga predsjednika Zorana Milanovića. Na Samitu je predviđeno i donošenje Zagrebačke deklaracije u kojoj se poziva na uspostavu novog Europskog centra Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju debljine u djece.

Linker
27. travanj 2024 11:36