LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA
Marge protestira

Čak je i Marge Simpson odrezala kosu u znak solidarnosti sa ženama Irana

Viralni protest potaknuo je pogreb mladog Iranca Javada Heydarija ustrijeljenog na prosvjedima jer nije želio da njegova sestra završi kao Mahsa Amini.

Viralni protest potaknuo je pogreb mladog Iranca Javada Heydarija ustrijeljenog na prosvjedima jer nije želio da njegova sestra završi kao Mahsa Amini.

Trenutak u kojem Marge Simpson reže svoj zaštitni znak, uvis počešljanu kosu, postao je viralan. Gotovo da nema mainstream medija koji ga nije prenio. Svi su uočili kako je izraz lica ikone crtane serije "The Simpsons" najprije tužan, a potom se mijenja: Marge postaje ljutita. Tko je gledao crtić, zna što to znači. Kada je matrijarh obitelji Simpson bijesan, frka je na pomolu.

U ovom slučaju već se proširila svijetom: žene posvuda režu kosu u znak podrške protuvladinim prosvjedima Iranki kojima je, najkraće rečeno, dosta tlačenja. Simboličnom gestom rezanja kose s prosvjednicima su se (javno) solidarizirale Abir Al-Sahlani, švedska zastupnica u Europskom parlamentu, francuske glumice Juliette Binoche i Marion Cottilard, pjevačica Charlotte Gainsbourg i njezina majka Jane Birkin, komičarka Muriel Robin, a golem backstage doprinos protestima daju odvjetnica specijalizirana za ljudska prava Richard Sédillot i Christiane Feral Schuhl, bivša predsjednica pariške odvjetničke komore.

Tu je i potresan video snimljen tijekom žestokih prosvjeda u Iranu te prvog rezanje kose kao izraz tuge i prkosa, a objavljuje ga El Pais. Iskra koja je razbjesnila Irance smrt je dvadesetdvogodišnje Mahse Amini. Umrla je 16. rujna, u policijskom pritvoru, nasmrt pretučena. Čuvari reda odgovorni za premlaćivanje - u djevojci su vidjeli prijetnju. Razlog zbog kojeg je završila u policijskoj postaji u Teheranu bio je moralni prijestup: zaustavila ju je i privela iranska policija za moral jer nije nosila hidžab u skladu sa strogim pravilima te zemlje, piše CNN.

Smrt Mahse Amini nagnala je Irance izaći na ulice: dosad je, prema podacima nevladine organizacije Iran Human Rights, ubijeno 150 djevojaka i žena. Među žrtvama se našao i tridesetšestogodišnji Javad Heydari. Ustrijeljen je u iranskom gradu Qazvinu, na prosvjedima potaknutim pogibijom Mahse Amini. Pridružio im se jer nije htio da se isto dogodi njegovoj sestri, zaključi li policija za moral da ne nosi hidžab kako je propisano.

image

Fotografija grafita obišla je svijet

LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA

Ona je, pak, na njegovom pogrebu u znak očaja, ali i prkosa, odrezala svoju kosu: pritom nije nosila hidžab. Snimka rezanja kose mlade žene na posljednjem ispraćaju brata, proširila se svijetom. Danas se, pak, u spomen na Mahsu Amini, Javada Heydarija i tko zna koliko stradalih prosvjednika, kosa reže diljem svijeta.

Linker
28. travanj 2024 04:11