Michael Schumacher sa suprugom Corinnom koju je igrom slučaja upoznao na jednoj zabavi Formule 1, a vjenčali su se četiri godine kasnije

 RAINER DAHMEN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
Jedan od najvećih

Životna priča Michaela Schumachera: Napunio je 55 godina, a rođendan je i dalje obavijen tugom

Prošlo je deset godina otkako je legendarni Nijemac teško stradao, a od tada se o njegovom zdravstvenom stanju malo toga zna. Obitelj ga je izolirala od javnosti, a tek rijetki su dobili priliku da ga posjete i sami se uvjere u kakvoj je situaciji.

Jedan od najuspješnijih vozača u povijesti Formule 1, Michael Schumacher napunio je 55 godina. Sedmerostruki prvak svijeta, pobjednik 91 Grand Prix utrka, te vlasnik mnogo hvalevrijednih rekorda u svijetu Formule 1, dva puta je bio proglašen za njemačkog sportaša godine te je samim time popularizirao Formulu 1 kao sport u svojoj zemlji. Momčadi Ferrarija pridružio se 1996. godine nakon što je osvojio drugi naslov svjetskog prvaka s Benettonom. Talijanska ekipa u to je vrijeme bila uistinu u velikoj krizi. Naime, njihova momčad nije pobijedila još od 1983. godine, a u konkurenciji vozača od 1979. godine. Uza sve to, iznenadna smrt osnivača i dugogodišnjeg vlasnika Enza Ferrarija bacila je ekipu iz Maranella u tada nezapamćenu krizu, iz koje ju je izvukao upravo Michael.

Nijemac je tijekom prve dvije sezone s Ferrarijem neprestano gubio titulu prvaka u posljednjoj utrci, a na konačan trijumf morao je čekati svoju petu sezonu s Talijanima. S vremenom je vratio naslov prvaka u Maranello, a zatim u potpunosti dominirao tim sportom na dotad neviđeni način. Također je nanizao pet titula prvaka, a na Ferrarijevu adresu stiglo je čak šest pehara konstruktorskih prvaka u Schumacherovoj eri.

image
AFP

Sport kojim se bavio otvorio mu je mnoga vrata, a zahvaljujući njemu Schumacher je i upoznao svoju suprugu. Naime, ljubavna priča Michaela i Corinne Schumacher započela je davne 1991. godine na jednoj zabavi Formule 1. On je tek započinjao svoju karijeru, a ona je bila nepoznata 22-godišnja djevojka koju je na Ferrarijev party doveo tadašnji dečko, također njemački vozač Heinz-Harald Frentzen. Bila je to ozbiljna veza, ali već prvi susret s Michaelom bio je dovoljan da Corinna vrlo brzo prekine vezu te više ništa nije stajalo na putu njihovoj sreći.

Njihovo je vjenčanje održano četiri godine nakon fatalnog susreta, odnosno 1. kolovoza 1995. godine kod matičara u malom gradiću Kerpen, nedaleko od Michaelova rodnog grada Hürtha. Četiri dana nakon intimne ceremonije par je organizirao i veliko crkveno vjenčanje u Petersburgu. Michael je u to vrijeme taman postao najmlađi dvostruki svjetski prvak Formule 1.

image

Michael Schumacher sa suprugom Corinnom koju je igrom slučaja upoznao na jednoj zabavi Formule 1, a vjenčali su se četiri godine kasnije

RAINER DAHMEN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Od samog početka njihove veze, Corinna se nikada nije voljela previše isticati u javnosti te je svih ovih godina dala tek nekoliko intervjua. U potpunosti se posvetila suprugu, a par je u braku dobio i dvoje djece, sina Micka i kći Ginu Mariju. No ljubavnu idilu Schumacherovih uništila je stravična nesreća u Meribelu u francuskim Alpama. Naime, sve se promijenilo prije nešto više od deset godina, točnije 29. prosinca 2013. kada je došlo do tragične nesreće koja je uvelike obilježila svijet sporta, ali i u potpunosti promijenila život cijele obitelji Michaela Schumachera.

Nakon što je krenuo pomoći prijatelju koji je pao u dubok snijeg pored skijaške staze, gdje se nalazilo veliko kamenje, u jednom je zavoju naletio na kamen te glavom udario u stijenu. Odmah je hitno prebačen u bolnicu, da bi zatim u medicinski induciranoj komi proveo 250 dana prije nego što se vratio kući, i to nakon što je pretrpio gotovo smrtonosnu ozljedu mozga. Od tog kobnog dana informacije o zdravstvenom stanju poznatog njemačkog vozača cure na kapaljku, a u pravilu ih javnosti otkriva Michaelov bivši šef Jean Todt, koji ga redovito posjećuje u Švicarskoj. Posljednji komentar o stanju svoga prijatelja tako je dao nedavno za novine L‘Equipe.

‘‘Michael je ovdje, tako da mi ne nedostaje. Ali, on jednostavno nije više Michael kakav je bio. Moram naglasiti da brigu o njemu divno vode njegova žena i djeca, koji su mu uvijek na raspolaganju‘‘, rekao je Todt.

Nekoliko dana prije tužne godišnjice nesreće, njegov brat Ralf 2023. godine progovorio je za njemački dnevnik Bild. ‘‘Sudbina je promijenila našu obitelj. Nedostaje mi moj Michael od prije. Život je ponekad nepravedan. Moj brat je često imao sreće u životu, ali onda se dogodila ova tragična nesreća. Hvala Bogu, moderna medicinska sredstva su omogućila mnogo toga, ali unatoč tome ništa više nije kao prije‘‘, rekao je Ralf koji je sedam godina mlađi od Michaela.

‘‘Michael nije samo moj brat, nego kad je bio mlađi bio mi je i trener i mentor. Naučio me sve o kartingu. Možda nas dijeli sedam godina života, ali on je tada uvijek bio uz mene. Zajedno smo vozili karting, vježbali pretjecanja, sve one stvari koje su bitne u autosportu. Dao mi je svo iskustvo koje je stekao u prethodnih sedam godina. Jednostavno mi je bilo dopušteno učiti od najboljih‘‘, dodao je njegov mlađi brat, također bivši vozač formule 1.

image
GERARD JULIEN AFP

Prošlo je preko deset godina otkako je legendarni Nijemac teško stradao, a od tada se o njegovom zdravstvenom stanju malo toga zna. Obitelj ga je u potpunosti izolirala od javnosti, a tek rijetki su dobili priliku da ga posjete i sami se uvjere u kakvoj je zapravo situaciji. O njegovom je životu napravljen i film. U rujnu 2021. godine Netflix je u javnost pustio dokumentarni film o Schumacheru s ekskluzivnim izjavama njegovim najbližih, kao što su njegova supruga i djeca, dok su dokumentarac režirali Hanns-Bruno Kammertöns, Vanessa Nöcker i Michael Wech.

U filmu je ispričana životna priču o Michaelu Schumacheru na do tada neviđen način. Dokumentarni film pomno prati njegov uspon u svijetu motosporta, od dana kada su njegovi roditelji bili primorani raditi čak dva posla kako bi financirali njegovu i bratovu karijeru u kartingu, pa sve do nevjerojatnih uspjeha koje je postigao u Formuli 1. Za izradu dokumentarca iskorištene su dotad neviđene snimke iz Michaelovog djetinjstva i života.

Linker
07. ožujak 2024 03:49