Bol bez olakšanja

Za nju je opasno: Omiljena umjetnica zbog poremećaja krvi porod mora proći bez ikakvih lijekova

Američka pop pjevačica Mandy Moore i suprug Taylor Goldsmith objavili su da ove jeseni očekuju svog drugog dječaka.

Mandy Moore otkrila je da će morati imati porod bez ikakvih lijekova kada ove jeseni dođe termin da rodi svoju drugu bebu. U intervjuu za magazin Today, 38-godišnja glazvbenica otvoreno je progovorila o tome da ne može primiti epiduralnu tijekom poroda zbog autoimunog poremećaja koji se zove imunološka trombocitopenična purpura (ITP).

Moore i njezin suprug Taylor Goldsmith već su roditelji 17-mjesečnog sina Gusa, kojeg je također rodila bez ikakvih lijekova zbog svog zdravstvenog stanja.

"Moji trombociti su preniski za epiduralnu", priznala je Moore te dodala: "Bilo je grozno. Ali vjerujem da mogu to učiniti još jednom. Kad je porod u pitanju morat ću se opet suočiti s time. Voljela bih da imam opciju korištenja analgetika - lijepa mi je sama ideja da je to za mene mogućnost, ali samo ćemo nastaviti kao i prošli put".

Gotovo istovremeno s ovim intervjuo pjevačica je veselu vijest o trudnoći podijelila na Instagramu sa svojim pratiteljima. "Dobro sam. Samo moram nastaviti provjeravati krv, provjeravati razinu trombocita tijekom trudnoće. Niski su, ali uvijek su bili niski. Ali ja sam dobro. Sve je dobro", objasnila je.

Naime, ovaj rijetki poremećaj može dovesti do lakih ili pretjeranih modrica i krvarenja. Krvarenje je rezultat neuobičajeno niske razine trombocita - stanica koje pomažu zgrušavanju krvi. Trudnice koje pate od ITP-a izložene su većem riziku od obilnog krvarenja tijekom poroda.

Američka doktorica Ashley Roman, izjavila je za Today da ako je broj trombocita buduće majke vrlo nizak, postavljanje epiduralne tijekom poroda može uzrokovati ozljedu oko leđne moždine. U intervjuu je Moore komentirala svoju odluku da rano prekine svoju glazbenu turneju u Americi dok iščekuje drugi porod.

"Kao što se pokazalo, nije lako biti daleko od kuće i boraviti u autobusu tijekom naporne turneje. To je kao da pokušavate spavati na drvenom toboganu. U jednom trenutku dok se autobus tresao, ja sam samo pomsilila: ‘Ne, ne, ne. Ne možemo više ovako. Svaka trudnoća je drugačija. Ovaj put imam malo dijete doma koje moram čuvati. Puno puta sam hodala uokolo i osjećala se kao apsolutna isprazna ljuštura", opisala je.

Pjevačica je također priznala da se bojala da bi nesanice i njezin iscrpljujući raspored mogli negativno utjecati na zdravlje njezine bebe. "Bojala sam se da ću negativno utjecati na moje nerođeno dijete i njegov rast", priznala je te se osvrnula na svoju otkazanu turneju koju je trebala održati nakon 15 godina.

Sve je to objasnila i na društvenim mrežama prošlog mjeseca, te je poručila fanovima da je turneja prevelik izazov usred trudnoće.

"Bila je čast ponovno se vratiti na pozornicu prošlog mjeseca. Kad smo rezervirali ove nastupe, nisam bila trudna i iako sam doista mislila da mogu izdržati, način na koji se putuje je naporan (dugi sati u autobusu bez odmora). Sustiglo me, uzelo svoj danak i previše je zahtjevno da bi nastavila."

"Znam da svoju obitelj i svoje zdravlje (i zdravlje moje bebe) moram staviti na prvo mjesto. Hvala vam za svu vašu podršku na putu i hvala vam na unaprijed za poštovanje moje odluke", zaključila je. "Jedva čekam da se uskoro vratim.‘‘

Linker
20. travanj 2024 03:30