Wendy Williams

 SHUTTERSTOCK
TV voditeljica

Wendy Williams vodi istu bitku kao i Bruce Willis: "Zahvalna je svima na porukama podrške"

Nekadašnjoj voditeljici "The Wendy Williams Showa" dijagnosticirane su frontotemporalna demencija i afazija, zbog kojih dolazi do problema u govoru, oštećenog pamćenja i promjena u osobnosti.

Nekadašnjoj voditeljici "The Wendy Williams Showa" dijagnosticirane su frontotemporalna demencija i afazija, zbog kojih dolazi do problema u govoru, oštećenog pamćenja i promjena u osobnosti.

Američka televizijska voditeljica Wendy Williams dugi niz godina ima problema sa zdravljem, a sada je javnost doznala i za još jednu dijagnozu s kojom se suočila. Naime, Williams je dijagnosticirana frontotemporalna demencija i afazija, teško zdravstveno stanje od kojeg boluje i glumac Bruce Willis. Prema priopćenju za javnost, 59-godišnja bivša voditeljica, najpoznatija po svom talk showu "The Wendy Williams Show", dobila je dijagnozu prošle godine. Njezin je liječnički tim rekao da se zbog bolesti već suočava sa značajnim preprekama u životu.

"Wendy još uvijek može raditi dosta stvari samostalno. Ono što je najvažnije, zadržala je svoj smisao za humor i dobiva njegu koja joj je potrebna. Zahvalna je na podršci i dobrim željama koje joj upućuju", rekao je tim u priopćenju.

image

Wendy je i u prošlosti imala problema sa zdravstvenim stanjem - borila se s Gravesovom bolesti i limfedemom

EVAN FALK/SHUTTERSTOCK

Frontotemporalna demencija (FTD) je sveobuhvatni pojam za skupinu moždanih poremećaja koji ugrožavaju frontalni i temporalni režanj mozga. To znači da dijelovi tih režnjeva atrofiraju, zbog čega dolazi do problema s govorom, emocionalnih problema i promjena u osobnosti. Naime, u ovom slučaju su oštećeni apstraktno mišljenje, pažnja i pamćenje, te osobe s ovim stanjem imaju problema u izvršavanju zadataka određenim redoslijedom. Simptomi se s vremenom pogoršavaju, a postaju primjetni između 40. i 65. godine života.

S druge strane, afazija je bolest gubljenja jezične i govorne sposobnosti uvjetovana različitim vanjskim i unutarnjim ozljedama mozga. Stanje se obično pojavljuje iznenada nakon moždanog udara ili ozljeda glave, no može se javiti i kao posljedica razvoja tumora mozga ili degenerativnih bolesti.

image

Bruceu Willisu je afazija dijagnosticirana 2022. godine, a frontotemporalna demencija 2023. godine, nakon čega se morao oprostiti od glumačke karijere

ANGELA WEISS AFP

Williams je i ranije imala zdravstvenih problema. Poznato je da se borila s Gravesovom bolesti, autoimunim stanjem koje uzrokuje hipertireozu i kod koje bolesne osobe nekontrolirano stvaraju previše hormona štitnjače što može biti iznimno štetno za organizam. Borila se i s limfedemom, bolesti zbog koje dolazi do prekomjernog nakupljanja limfe u organizmu.

Linker
27. travanj 2024 09:13