Spice Girls

 SOLO SYNDICATION/DMG MEDIA/PROFIMEDIA
pop senzacija

Trideset godina glazbenog fenomena: Legendarne Spice Girls prisjetile se prve audicije

Obožavatelji se, nakon nedavne objave videa s kolažem snimki s početka karijere, nadaju njihovom nastupu na Glastonbury Festivalu u lipnju ove godine, a stiže i dokumentarac.

Obožavatelji se, nakon nedavne objave videa s kolažem snimki s početka karijere, nadaju njihovom nastupu na Glastonbury Festivalu u lipnju ove godine, a stiže i dokumentarac.

Pamtimo ih kao kulturološki fenomen koji je eksplozivnom, djevojačkom energijom 90-ih godina preokrenuo svijet naglavačke. Zbog najprodavanijeg singla svih vremena nekog ženskog banda, hita "Wannabe", ušle su u Guinnessovu knjigu rekorda, a imale su i najbrže prodavan album britanskog izvođača poslije legendarnih The Beatlesa.

Nije teško pogoditi kako je riječ o pop senzaciji "Spice Girls" nakon čijeg osnutka 1994. godine, više ništa u pop glazbi nije bilo isto. Dovoljno je reći to da su od sredine devedesetih, kad su bile na vrhuncu popularnosti, do 2000. godine, kada je Geri Halliwell napustila grupu - prodale oko 105 milijuna nosača zvuka diljem svijeta. Mogu se pohvaliti i činjenicom da su se najdulje zadržale na prvome mjestu britanske top liste albuma u devedesetima: album Spice bio je na čelnoj poziciji rekordnih petnaest tjedana, od studenoga 1996. do svibnja 1997. godine. Dodajmo i to da su Geri Halliwell (51), Victoria Beckham (49), Melanie Brown (48), Melanie Chisholm (50) i Emma Bunton (48) u danima najveće slave snimile film (kritičari ga baš nisu hvalili, no fanovi su ga obožavali), a krajem 90-ih dobile su posebnu počast: svoje Barbie lutkice.

Ovih dana "Spajsice" žele podsjetiti obožavatelje na razdoblje iz povijesti grupe o kojem se najmanje zna, na audiciju i prve dane nakon okupljanja, kada je postalo jasno da njih pet neće biti samo kolegice u grupi okupljenoj preko oglasa u novinama, već prijateljice čije su čvrsto isprepletene spone potrajale do danas. Kako bi proslavile tridesetu godišnjicu prvih audicija za "Spice Girls", odnosno za grupu koja se tada zvala "Touch", glazbenice su na X-u objavile video kolaž koji ih prikazuje na audiciji, kako nešto kasnije uvježbaju prve pjesme, plešu, smiju se i šale. Taj poseban i rijedak obljetnički vizual podsjeća nas i na modu 90-ih godina, piše People.

Koliko su bliske, vidjelo se kad su ovih dana stale iza Geri Halliwell čiji brak s Christianom Hornerom, bivšem vozačem utrka i vođom tima momčadi Red Bull Formule 1, prolazi kroz izazovno razdoblje zbog njegovih lascivnih poruka kolegici iz tima. Kad su poruke "procurile" u javnost, Melanie Brown je izjavila kako imaju svoju WhatsApp grupu u kojoj komuniciraju i podržavaju prijateljicu, a za The Sun je dala naslutiti mogućnost ponovnog okupljanja benda ove obljetničke godine.

"Voljela bih se vratiti na pozornicu s djevojkama, ali sve želimo napraviti nešto malo drugačije ili na drugačiji način", rekla je za The Sun. Prvi put su se razišla prije 24 godine, potom su se 2007. opet okupile, 2012. pjevale su na zatvaranju Olimpijskih igara u Londonu, a prošle godine Virgin Radio objavio je da pregovaraju o odlasku na turneju povodom 30. obljetnice grupe te snimanju prigodnog dokumentarca.

Priča o grupi koja je u siječnju 2024. povodom velike obljetnice, osvanula na britanskim poštanskim markama, počela je u veljači 1994. oglasom u novinama: "Traže se ambiciozne djevojke, koje pjevaju i plešu jer bi Heart Management Ltd., agencija za upravljanje u glazbenoj industriji, htjela oformiti žensku pop grupu. Molimo, ponesite note ili prateću kazetu". Na prvoj audiciji pojavilo se oko 400 kandidatkinja: osnivači agencije bili otac i sin, Bobb i Chris Herbert, a na prvoj audiciji oduševile su ih Melanie Brown te Victoria Adams, Melanie Chisholm. S njima je prošla djevojka koja je kasnije otpala, a naknadno su im se pridružile Geri Halliwell te Emma Bunton, piše BBC. Danas je, pak, malo poznato kako je najviše bodova na audiciji dobila Victoria.

image

Spajsice na nastupu na Capital Radio Summer Jamu, 1996. u Londonu

STEPHEN SWEET/SHUTTERSTOCK STEPHEN SWEET/SHUTTERSTOCK

Djevojke su nakon okupljanja naporno vježbale, ali nakon višemjesečnih proba, odlučile su napustiti menadžere Boba i Chrisa Herberta, nezadovoljne njihovom nemuštim zastupanjem na diskografskoj sceni te ne baš laskavim ocjenom njihovih pjesama "Wannabe" te "2 Become 1". Potpisivanje ugovora s njima nije dolazilo u obzir, no otac i sin zadržali su master snimku tih pjesama. Naposljetku je Geri Halliwell skovala plan uzeti snimke iz ureda Heart Managementa i pobjeći s njima. "Ne znam kako joj je to uspjelo, izgledalo je kao prepad Bonnie i Clyde", otkrila je 2001. Victoria u svojoj autobiografiji, "Learning To Fly".

Djevojke su ubrzo pronašle tekstopisca Elliota Kennedyja te potpisale ugovor sa Simonom Fullerom, menadžerom Annie Lennox. Odmah im je pronašao adekvatan studio i počeo predstavljati diskografskim kućama. "Nikada neću zaboraviti dan kada su upale ovdje", rekla je mnogo godina kasnije Ashley Newton, zamjenica direktora Virgin Recordsa.

"Izazvali su gužvu, poremetile nam rutinu u uredu, pričale su sve odjednom i bile jako smiješne," piše BBC. Ashley Newton potom je pozvala svoje šefove i rekla im: "Ovo morate vidjeti." Na dan kada su trebale potpisati ugovor s tom izdavačkom kućom, „Spajsice” su najprije poslale pet lutaka na napuhavanje: u Virgin Records odvezao ih je vozač, sljedeći njihove upute. "Umalo je bilo srčanih udara", rekla je kasnije Geri Halliwell.

"Ako Virgin još nije znao s kim imaju posla, tada su doznali", dodala je Victoria. Kada su se nešto kasnije pojavile i potpisale ugovor, lutke na napuhavanje bacile na početak kanala Grand Union, u Londonu. Ondje su se danima "klackale" u vodi.

Treba dodati kako su glazbeni znalci bili skeptični potencijalu pjesme "Wannabe". Odmah je doživio veliki uspjeh, prodan u 73.000 primjeraka u prvom tjednu, ali ih je na vrhu top ljestvice isprva nadmašila pjesma "Forever Love" Garyja Barlowa (bio je to njegov prvi solo broj jedan) te "Killing Me Softly", američkog benda Fugees. No, sljedeći tjedan "Wannabe" popeo se na prvo mjesto i postao prvi od šest uzastopnih čelnih pozicija djevojačkog benda, a ostalo je legenda.

Danas se zna da su "Spajsice" lansirale pojam "Girl power". Bila je to ideja Geri Halliwell, a o tome kako je to tada zamislila, progovorila je 2017., za BBC.

"Prije dvadeset godina, kad biste izgovorili riječ feminizam, pomislili ste na one prosvjednice koje su palile grudnjake i ljutito marširaju. Meni je termin „girl power” bio mnogo oštriji način da se kaže to isto. Ali želim reći to da "girl power" utjelovljuje puno više od rodne priče. Radi se o svima. Svi zaslužuju isti tretman, koje god ste rase, spola, godina, samo sam to tada izrazila na prihvatljiviji način".

image

Melanie Brown, Melanie Chisholm, Geri Halliwell, Emma Bunton i Victoria Beckham 2012. u Londonu

ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

Nakon proboja na svjetsku glazbenu scenu sredinom 90-ih, cijeli svijet je poludio za Baby Spice (Emmom Bunton), Sporty Spice (Melanie Chisholm), Posh Spice (Victoria Adams, kasnije Beckham). Scary Spice (Melanie Brown) dok je Ginger Spice je bila Geri Halliwell. Do 2000. godine, kad je Geri otišla iz grupe, osvojile su pet nagrada Brit Awards, tri priznanja American Music Award, četiri nagrade Billboard Music, triput su proglašene najboljima na dodjeli priznanja MTV Music Europe. Koliko su postigle, pokazuje podatak kako je Netflix ponudio članicama benda milijun funta (1.160.000 eura) svakoj za snimanje dokumentarca kojim će obilježiti tri desetljeća karijere, piše Harper‘s Bazaar.

Nisu otkriveni detalji o tome kad će dokumentarac biti objavljen, vjeruje se da bi to moglo biti potkraj lipnja, uoči glazbenog Glastonbury Festivala, gdje bi navodno trebale nastupiti potkraj lipnja ove godine. Hoće li tada uslijediti još jedna (povratnička) turneja, znaju samo one.

Linker
26. travanj 2024 01:36