još jedan turnir

Roger Federer objavio kraj karijere

Švicarski tenisač, jedan od najvećih u povijesti bijelog sporta oprostio se od profesionalne karijere. Objavom na društvenim mrežama rastužio je brojne fanove.

Teniski šampion Roger Federer objavio je u četvrtak da se povlači iz tog sporta te je najavio da će Laver Cup sljedećeg tjedna biti njegov posljednji ATP turnir.

"Kao što mnogi od vas znaju, protekle tri godine donijele su mi niz izazova, od operacija do ozljeda. Naporno sam radio da se vratim u formu, ali znam kapacitete i granice svog tijela i znam čitati njegovu poruku. Ipak Imam 41 godinu" započeo je tenisač.

"Odigrao sam više od 1500 utakmica tijekom 24 godine. Tenis se prema meni odnosio velikodušnije nego što sam ikad mogao sanjati, a sad moram prepoznati kada je vrijeme da završim natjecateljsku karijeru", nastavio je te dodao: "Laver Cup sljedeći tjedan u Londonu bit će moj posljednji ATP turnir. U budućnosti ću igrati tenis, ali samo ne na Grand Slamovima ili na turneji", poručio je Federer ispod fotografije na Instagramu te izazvao lavinu reakcija.

"Nedostajat ćeš nam", "Hvala ti za sve", "Šampion si bio i ostao", "Legendo, nikad nećemo zaboraviti tvoj reket", samo su neki od komentara tužnih obožavatelja.

image

Roger Federer

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT AFP

Tijekom dva desetljeća Federer je proveo 310 tjedana na prvom mjestu ATP ljestvice, od toga 237 tjedana za redom. U svojoj je karijeri ostvario zavidan uspjeh o kojem mnogi mogu samo sanjati. Osvojio je ukupno 103 turnira, od toga 20 Grand Slam turnira u pojedinačnoj konkurenciji. Za njega je jedan slavni američki autor napisao da je "izuzet od prirodnih zakona", a prema mišljenju mnogih najbolji je igrač u povijesti tenisa, koji je zbog iznimno brze igre, lakoće kretanja te servisa što doseže brzinu od 220 km na sat dobio nadimak Federer Express ili skraćeno FedEx.

image

Roger Federer

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT AFP

Švicarski šampion u braku je s bivšom tenisačicom, Mirkom Vavrinec. Njih su se dvoje upoznali na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine. Dvije godine kasnije Mirka se umirovila zbog ozljede stopala i od tada radi kao Federerov glasnogovornik. Par se vjenčao 11. travnja 2009. u Baselu, u krugu obitelji, a 23. srpnja 2009. Mirka je rodila blizanke Mylu Rose i Charlene Rivu.

Linker
25. travanj 2024 08:40