Greta Gerwin

 SHUTTERSTOCK EDITORIAL
Novo priznanje

Redateljica hita "Barbie" predsjedavat će žirijem 77. filmskog festivala u Cannesu

Greta Gerwig prva je američka redateljica na toj dužnosti, nakon Jane Campion, redateljice s Novog Zelanda te američke glumice Olivije de Havilland koja je 1965. postala prva žena na čelu žirija u Cannesu.

Greta Gerwig prva je američka redateljica na toj dužnosti, nakon Jane Campion, redateljice s Novog Zelanda te američke glumice Olivije de Havilland koja je 1965. postala prva žena na čelu žirija u Cannesu.

Godina rekorda još nije završena za Gretu Gerwig, redateljicu filma "Barbie" kojim je ovog ljeta "obojila" svijet u ružičastu boju. Izabrana je predsjedavati žirijem 77. filmskog festivala u Cannesu u svibnju iduće godine i postala prva američka redateljica na toj poziciji.

"Ona je očigledan izbor. Greta Gerwig hrabro utjelovljuje novu energiju svjetske kinematografije, kojoj je Cannes svake godine premijerna pozornica", rekli su predsjednica festivala, Iris Knobloch, te generalni festivalski delegat Thierry Frémaux, direktor Instituta Lumière, piše Associated Press.

Uz to, 40-godišnja Greta Gerwig, prva žena čiji je hit premašio zaradu od milijarde dolara diljem svijeta (konačno financijsko postignuće je 1,44 milijarde dolara), postala je druga najmlađa dama kojoj je u Cannesu ukazana ta čast. Sophia Loren bila je na čelu žirija Filmskog festivala 1966., kada je napunila 31 godinu.

Budući da je Novozelanđanka Jane Campion 2014. postala prva redateljica koja je predsjedavala tom prestižnom smotrom filma, a glumačka diva Olivia de Havilland bila je prva žena kojoj je 1965. uspjelo – Greta Gerwig ima čast biti prva američka redateljica na istoj poziciji.

"Preplavljena sam emocijama, entuzijastična, dirnuta i ponizna. Jedva čekam otkriti kakva nas filmska putovanja očekuju!”, izjavila je redateljica filma "Male žene" i dodala kako je "Cannes za nju vrhunac onoga što univerzalni jezik filmova može biti". Dužnosnici festivala također su sretni jer slute da bi redateljica smotri filma na francuskoj rivijeri od 14. do 25. svibnja 2024., mogla donijeti drugačiju i svježu perspektivu.

U obrazloženju izbora stoji da "Greta Gerwig obilježava razdoblje koje ruši barijere i miješa žanrove, a time i podiže vrijednost inteligencije i humanizma" na filmu, piše Deadline. Navodi se i to da je karijeru započela kao glumica prije nego što se odlučila pisati scenarije, a zatim je bila koredateljica. Na kraju je odlučila da redateljsku stolicu na setu više neće dijeliti s poslovnim i životnim partnerom, Noahom Baumbachom. Usred "Barbie" pomame, redateljica je u srpnju 2023. otkrila da je rodila njihovo drugo dijete, mlađeg sina. Par već ima četverogodišnjeg dječaka Harolda, dok ime mlađeg nisu otkrili.

image

Noah Baumbach sada joj je partner u privatnom životu

ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK

"Volim filmove – volim ih snimati, volim ih gledati, volim pričati o njima. Kao ljubiteljici filma, Cannes je uvijek bio vrhunac. Biti na u mračnom kinu punom stranaca i gledati potpuno novi film, moje je omiljeno mjesto", zaključila je redateljica koju početkom iduće godine očekuje snimanje prva dva filma iz literarnog serijala Kronike iz Narnije. Radi se o Netflixovoj adaptaciji romana za djecu C. S. Lewisa.

Linker
27. travanj 2024 04:03