VALERIE MACON AFP
teška iskustva

Proslavila se kao dijete, ali danas je protiv dječjeg rada: "Djeca trebaju učiti i igrati se"

Američka glumica koja je filmsku karijeru započela već u djetinjstvu sada je otkrila kako smatra da djeca ne bi trebala glumiti u holivudskim filmovima, već igrati se i ići u školu.

Američka glumica koja je filmsku karijeru započela već u djetinjstvu sada je otkrila kako smatra da djeca ne bi trebala glumiti u holivudskim filmovima, već igrati se i ići u školu.

Kada razmišljate o Natalie Portman, vjerojatno ćete se sjetiti njezine Oscarom nagrađene uloge balerine u filmu „Black Swan” ili filma „Jackie” u kojem se transformirala u bivšu prvu damu, suprugu bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Ali 42-godišnja Natalie od malih je nogu u glumačkim vodama pa je tako dobro poznata i njezina debitantska uloga - one djevojčice Mathilde u kultnom filmu „Léon: The Professional”, redatelja Luca Bessona, u kojem je sa samo 13 godina glumila s francuskim glumcem Jeanom Renoom.

image

Natalie Portman zadnje je glumila u filmu „May December”

VALERIE MACON AFP

Ipak, holivudska glumica sada je priznala kako su njezini osjećaji prema tom angažmanu podijeljeni i da joj neke scene iz današnje perspektive stvaraju nelagodu.

"To je film koji je i dalje obožavan i ljudi mi češće pristupaju zbog njega nego zbog bilo kojeg drugog projekta na kojem sam radila. I da, zahvaljujući njemu imam karijeru, ali gledajući ga danas zaista ima neke momente koji su nelagodni", izjavila je glumica za People, a u intervjuu za Variety dodala je kako je generalno protiv dječjeg rada u filmskoj industriji.

"Ne bih ohrabrivala mlade da uđu u filmsku industriju. Tu prvenstveno mislim na djecu. Imala sam sreće što sam u sve ušla tako mlada, a izašla nepovrijeđena, ali sve je to zahvaljujući mojim divnim, zaštitnički nastrojenim roditeljima", izjavila je glumica i dodala kako je jednostavno previše loših priča koje okružuju tu industriju.

image

Glumica je otvoreno pričala o svojem iskustvu u Hollywoodu za vrijeme djetinjstva te poručila da djeca nebi trebala glumiti u filmovima

VALERIE MACON AFP

"Čula sam previše negativnih stvari s kojima se nitko ne bi trebao suočiti, a ponajmanje djeca. U konačnici, ne vjerujem da bi djeca trebala raditi. Mislim da se ona trebaju igrati i ići u školu", poručila je glumica koja je i sama svjedočila negativnom razvoju situacije po pitanju dječje slave. Njezin glumački kolega Jake Lloyd, koji je sa samo 10 godina glumio u filmu „Star Wars: The Phantom Menace”, u potpunosti se povukao iz glume. Nakon izlaska filma, život mu je postao "živi pakao" jer je dnevno davao i po 60 intervjua, u školi je bio zlostavljan, a teško se nosio i s medijskim pritiskom. Prije osam godina uhićen je zbog vožnje bez vozačke dozvole i prolaska na crveno, a pri uhićenju pružao je otpor zbog čega je kažnjen kaznom zatvora. Uskoro je otkriveno kako je Jakeu dijagnosticirana shizofrenija, zbog čega je prebačen na psihijatrijsko liječenje, a danas živi nedaleko svojih roditelja koji se brinu o njemu.

Ne čudi što Portman, nakon što je svjedočila takvom razvoju događaja, ne podržava dječju glumu, iako je sama karijeru započela upravo kao dijete. Zadnji njezini projekti su film "May December" koji bi u prosincu trebao stići na Netflix.

Linker
27. travanj 2024 20:45