VALERIE MACON AFP
NIje bilo idealno

Ovo su najveći skandali ovogodišnje dodjele Oscara

Napetost i neugoda mogli su se osjetiti i u zadnjim redovima dvorane Dolby Theatrea.

Napetost i neugoda mogli su se osjetiti i u zadnjim redovima dvorane Dolby Theatrea.

Nekoliko situacija je na ovogodišnjoj dodjeli Oscara proglašeno nezgodnim i neugodnim. Mogle su se prepoznati po tome što su, koliko je god dvorana holivudskog Dolby Theatrea prostrana, ipak stvorile napetost koja se mogla osjetiti i u posljednjim redovima.

Najneugodniji (i najiščekivaniji) trenutak bio je onaj kada su Halle Berry i Jessica Chastain zamijenile Willa Smitha i umjesto njega pozvale Michelle Yeoh, nagrađenu u kategoriji najbolje glumice, da preuzme svoj zlatni kipić. Naime, tradicionalno lanjski dobitnik Oscara za najboljeg glumca proglašava najbolju glumicu.

image

Jessica Chastain i Halle Berry osjetile su nelagodu jer su morale zamijeniti Willa Smitha

ROB LATOUR/SHUTTERSTOCK

Znalo se da Smitha neće biti u blizini jer ima desetogodišnju zabranu dolaska na najglamurozniju filmsku večer, pa ipak, u gledalištu je bilo nervoznog pogledavanja u stilu: "Neće li ipak odnekud banuti?" Uzvanicima je, vjerojatno, bilo sumnjivo to što je voditelj Jimmy Kimmel iskoristio prošlogodišnji šamar kao jednu od šala i pribojavali su se da se njegovo poigravanje skandalom, kojim slučajem ne ostvari u zbilji.

image

Kao da se ništa nije dogodilo, Hugh Grant je poslije incidenta nasmijavao Andie MacDowell

A.M.P.A.S/SHUTTERSTOCK

Zamrznuto, ledeno lice Angele Bassett i njezino odbijanje da zaplješće nagrađenoj kolegici proglašeno je nesportskim i, u najmanju ruku, ne baš damskim potezom.

Ipak, na neslužbenoj top-listi najgledanijih i najneugodnijih videa ipak vodi Hugh Grant. Njegov blaziran izraz lica koji se složio tijekom razgovara s top size manekenkom Ashley Graham, hara Twitterom kao meme.

Sljedeći škakljiv trenutak s dodjele Oscara tiče se Michelle Yeoh, prve glumice azijskog podrijetla koja je dobila Oscara za glavnu žensku ulogu. Samo nekoliko dana prije dodjele Oscara, prekršila je, čini se, važno pravilo. Prošlog tjedna, dok je još trajalo glasovanje članova Akademije o Oscarima, na Instagramu je prenijela dio priče o sebi u Vogueu te naslov: "Prošlo je više od dva desetljeća otkako je ne-bijela glumica dobila nagradu. Hoće li se to promijeniti 2023. godine?" Objava je u međuvremenu uklonjena, ali pravila Akademije su jasna, nominirani tijekom glasanja ne smiju ni na koji način lobirati za sebe. Teško je povući crtu između redovne objave priča o nominiranima u medijima i lobiranja, no holivudska glumica shvatila je što joj se zamjera i uklonila je objavu.

image

Michelle Yeoh ipak se izvukla poslije prekršaja

GEORGE PIMENTEL/SHUTTERSTOCK

Podizanje obrva izazvala je i nominacija britanske glumice Andree Riseborough za najbolju glumicu u filmu "To Leslie". Ukratko, tijekom prikazivanja u kinima u listopadu prošle godine zaradio je 27.000 dolara na(američkim kino blagajnama. To znači da ga je, za holivudske pojmove, jedva itko pogledao. Zbog toga se, kad su početkom godine objavljene nominacije, uzvitlala prilična "frka". Otkrilo se kako su za Andreu Riseborough navijale Kate Winslet i Gwyneth Paltrow, pa je slučaj prijavljen Akademiji.

Evo što su nakon istrage zaključili: ”Utvrđeno je da se spomenuta aktivnost ne smatra razlogom za poništavanje nominacije. Međutim, otkrili smo taktiku za informiranje koja je izazvala zabrinutost. Ta se taktika izravno rješava s odgovornim stranama".

Linker
09. svibanj 2024 10:53