Roger Federer i Mirka slave njegov prvi wimbledonski pehar.

 SPLASH NEWS/SPLASH/PROFIMEDIA
Jači do svega

Mirka i Roger Federer: Kako bi je osvojio morao joj je lagati

Supruga ga nikad nije sputavala jer ga je prihvatila takav kakav je, željnog pobjeda do posljednjeg trenutka izvanredne teniske karijere.

Supruga ga nikad nije sputavala jer ga je prihvatila takav kakav je, željnog pobjeda do posljednjeg trenutka izvanredne teniske karijere.

Možda je trinaest mnogima nesretan broj, ali Mirki Federer, supruzi jednog od najvećeg tenisača svih vremena, donio je neizmjernu sreću. Odluku svog supruga da se u trinaestoj godini njihovog braka prestane natjecati (poslije nastupa na Laver Cupu koji se sljedećeg tjedna igra u Londonu), dočekala je s oduševljenjem.

Vjerojatno je dugo priželjkivala taj dan, nakon što je briljantan Švicarac tijekom 24 godine karijere osvojio sve što se moglo u bijelom sportu i upisao se u povijest. Iza Rogera Federera ostaju osvojena 103 turnira u singlu, 20 Grand Slamova, 28 Mastersa...

Treći je tenisač u povijesti po broju osvojenih Grand Slam turnira (iza Rafaela Nadala i Novaka Đokovića), a vjeruje se kako je od 1998., kad je postao profesionalac, samo od turnira zaradio 130 milijuna dolara. Pa ipak, trofeji i novac nikad ga nisu motivirali.

Otkako je kao 11-godišnjak u Baselu počeo sakupljati loptice i zaljubio se u tenis, Federer je ‘grizao‘ zbog pobjeda.Taj opojan osjećaj bio mu je najvažniji pokretač, a njegova supruga to je prihvaćala. Takav je bio kada su se prije 22 godine upoznali na Olimpijskim igrama u Sydneyju, takav je ostao do danas.

Švicarka slovačkih korijena Miroslava Vavrinec te je 2000. godine bila perspektivna tenisačica: natjecala se s Federerom, igračem na početku karijere, u parovima.

image

Iza Rogera Federera ostaju osvojena 103 turnira u singlu, 20 Grand Slamova i 28 Mastersa

XINHUA/AVALON.RED/AVALON/PROFIMEDIA

"Oboje smo igrali za Švicarsku, a bili smo smješteni u studentskim domovima s hrvačima i svim ostalim sportašima. Tijekom ta dva tjedna oboje smo osjetili kemiju", ispričao je Federer u jednom razgovoru.

Svi su vidjeli koliko se zatreskao u Mirku, prenosi portal Scoopwhoop pa ga je jedan hrvač hrabrio da je konačno poljubi. Legenda kaže da ga je hrvač gađao jajima i u šali zaprijetio ozbiljnijim posljedicama ne pokuša li s uletom.

"Poljubio sam je, ali mi je tri godine starija Mirka rekla da sam premlad. Slagao sam da joj sam stariji, premda je lako mogla provjeriti koliko imam godina", prisjetio se.

Tada je bila zaručena za bogatog arapskog poduzetnika, no 19-godišnji Roger ipak ju je šarmirao. Ostavila je zaručnika i prohodala sa svojim upornim udvaračem. Tajili su vezu dvije godine, no kada se Mirka 2002. povukla natjecanja zbog ozljede stopala, romansa je postala javna.

image

Obitelj je najveća podrška šampionu

USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA

Od tada do danas ona je njegova menadžerica za odnose s javnošću i najvažnija podrška. Ljubav su ozakonili 2009. i dobili četvero djece, 13-godišnje blizanke Mylu i Charlene te osmogodišnje blizance Lea i Lennarta.

Koliko god fanovi velikog Švicarca bili tužni zbog odluke da se umirovi, njegova obitelji napokon dolazi na svoje. Konačno su dočekali privatne ‘turnire‘ s tatom u njihovoj rezidenciji u švicarskom mjestu Wollerau, nedaleko od Zuricha, gdje će im tenisač pokušati nadoknaditi sve što im je uskratio upisujući se u tenisku povijest.

Linker
02. svibanj 2024 15:37