Nakon 12 godina

Miran Kurspahić je shrvan, svi vlasnici ljubimaca mogu ga shvatiti: ‘Ode nenadano Biba‘

‘Volio sam Bibu i ona je voljela mene na naš poseban način i to je ono što je bitno na kraju priče. Memento mori‘, oprostio se Kurspahić od svoje mačke.

Zagrebački redatelj i glumac Miran Kurspahić s pratiteljima na društvenim mrežama podijelio je da prolazi težak trenutak, naime njegova dugogodišnja mačka Biba je naglo uginula. "Ne plakah godinama. Sinoć sam kompenzirao. Ode nenadano Biba bez neke najave. Jutros nije bilo njenog grebanja po staklu, mjaukanja ko da je gladna iz Biafre i uzbuđene trešnje repićem kad otvaram vrećicu s hranom. Krhki smo i prolazni, pa nas onda svačiji odlazak, pa i mačji, podsjeća na to", napisao je Miran Kurspahić uz kolaž složen od fotografija mace Bibe.

Crno-bijelog krzna i zaobljene figure, Biba je bila maca koja je samom svojom pojavom pokazivala da joj u životu nije bilo nimalo loše, a to je na kraju i jedina utjeha koju njen vlasnik sada ima.

"Jučer smo se stigli čak malo i maziti uz predenje, pa je to slika koju ću trajno upisati u sjećanje i potisnuti sve ono odveć životno i ružno nakon toga. Volio bih vjerovati kako je 12 godina koliko smo zajedno proveli, bila sretna mačka. Zadnje četiri godine bila je neprikosnovena kraljica terase, dok je u stanu zadnje dvije ipak morala trpjeti Mucifera, te je nekom budućem susjedu ostavila u amanet čitavu jednu Tutankamonovu piramidu od govanca", iskren je Kurspahić.

Redatelj i njegova partnerica glazbenica Mirna Škrgatić poznati su po svojoj ljubavi prema mačkama. U kućanstvu, osim Bibe imaju još jednog ljubimca Mucifera Birmanskog prije dvije godine, a starija i iskusnija maca Biba to je primila na svoj način.

image

Mirna Škrgatić i Miran Kurspahić

DUSKO MARUSIC/CROPIX

"Bibonž bijaše bizarna mačka, ali moja mačka, koja se samo meni podavala i imali smo svoj poseban odnos, samo nas dvoje. Često i jesmo bili samo nas dvoje, a ona je poput neke posesivne patrone tako najviše i voljela, da me ima samo za sebe. Upisuješ ti u nekog, upisuje netko u tebe i svašta proživite zajedno, ode i jedan dio tebe, tvoje priče i života. Nema duše i života vječnog, samo sjećanja, pa ću složiti konstrukt u kojem Bibili sretno lovi sve one miševe koje za života nije ulovila. Premda je vrane hrabro potjerala s terase, a i sredila par velikih skakavaca. Parkour mačka, koja je dva puta preživjela let s petog kata, no na kraju je treći kat ispao fatalan. Neizbježnost sudbine rekli bi neki. Volio sam Bibu i ona je voljela mene na naš poseban način i to je ono što je bitno na kraju priče. Memento mori", zaključio je Miran.

Prije dvije godina Mirna je za Gloria.hr opisala kako je izgledalo udomljavanje i kasnije ‘sprijateljivanje‘ mačaka u njihovu domaćinstvu. "U Zagrebu je mačka Biba koja ima deset godina, a kako je ona ipak već starija gospođa, prihvaćanje ide puno sporije, ali vjerujem da će se s vremenom i ona smiriti i prihvatiti novog člana obitelji", opisala je tada Mirna.

Linker
19. travanj 2024 00:37