Prekinuo lažnu bajku

Mariah izmislila da je pjesmu napisala kao dijete, njen koautor otkrio istinu

Odbrojavanje do Božića za mnoge počne onda kad prvi put u godini čuju ‘All I want for Christmas‘. Tu je pjesmu otpjevala glazbena diva, no po putu je od hita koji je napisala sa suradnikom napravila pravi mit.

Ona je definitivno vlasnica jednog od najvećih božićnih hitova svih vremena, a na krilima uspjeha njene pjesme "All I Want For Christmas", Mariah Carey sama se prozvala i kraljicom Božića. Legenda kaže da je malena Mariah napisala pjesmu sama samcata još kao djevojčica na sintesajzeru, da bi je zatim profesionalno snimila kao djevojka od 25 godina, ili bi barem ona to tako htjela prezentirati. Ovu veselu i ljubavnu pjesmu Mariah je objavila na njezinom četvrtom albumu, koji je ujedno i njen prvi blagdanski, jednostavnog naziva "Merry Christmas", iz 1994.

"All I Want for Christmas Is You" snimljena je u kolovozu te godina, napisali su je Carey i njezin stalni suradnik i koautor Walter Afanasieff, a kako neki raniji intervjui govore, bilo im je potrebno svega 15 minuta da bi napisali taj najveći božićni hit. Nakon što je objavljen cijeli album, umjetnica je otkrila da je tog ljeta imanje na kojem je živjela s tadašnjim suprugom Tommyjem Mottolom okitila božićnim ukrasima, kako bi ušla u taj slavljenički duh.

Kasnije su se stvorili mitovi o najpoznatijoj pjesmi s albuma, a Carey je u jednom trenu počela tvrditi da je pjesmu napisala kao dijete na svom Casio sintesajzeru. No njen nekadašnji suradnik i koautor te pjesme Walter Afanasieff tvrdi da to nije istina.

Autor kaže da su pjesmu napisali on i pjevačica zajedno, nedugo nakon njihove uspješne suradnje za megapopularan album Music Box, koji je izašao 1993.

"Cijelo ovo vrijeme slagali smo se oko toga kako smo napisali ‘All I Want For Christmas Is You‘, nikada nije postojala alternativna priča do prije nekih 10 godina", ispričao je Walter Afanasieff u podcastu Hot Takes & Deep Dives. "Tada je počela nabacivati ideju da je pjesmu napisala kao djevojčica. Ali zašto to nisi rekla 12, 13 ili 15 godina prije toga? Tako da se to jednostavno‘ razvilo‘ u njenom mozgu", nastavio je.

image

Megapopularan božićni album Mariah Carey iz 1994.

STEPHEN R. JOHNSON/ALAMY/PROFIMEDIA

"Ona ne svira ništa, ni klavijature, ni klavir. Ona ne razumije glazbu, ne zna kako se mijenjaju akordi, ni glazbenu teoriju, niti išta slično. Ona ne zna izmijeniti akord iz mola u dur. Tvrdnja da je napisala pjesmu s vrlo kompliciranim strukturama akorda, s prstom na Casiovom sintesajzeru kada je bila djevojčica, je pomalo bajka", kazao je Afanasieff.

Međutim, da ne bi ostalo sve na posvađanom tonu, koautor te poznate pjesme ispričao je kako su je zapravo napisali, a njihovo zajedničko stvaranje usporedio je s igrom ping ponga.

image

Mariah Carey prije 10-ak godina počela je pričati da je božićnu pjesmu napisala kao dijete

AKM IMAGES/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

"Počeo sam svirati rock u stilu boogie-woogieja", prisjetio se i počeo mumljati bas liniju pjesme. Glazbenik tvrdi da je sjedio za klavirom i svirao, dok je Mariah zvonila zvončićima i počela pjevati. Iz nje je izašao legendarni stih "I don‘t want a lot for Christmas", možda jedan od najpoznatijih početaka neke (moderne) božićne pjesme.

"Tako dalje i dalje, bilo je to kao da igramo ping pong. Ja bih poslao lopticu njoj, a ona bi je vratila meni", opisao je. Koautor pjesme kaže da je diva zaslužna za melodije i tekst, dok je on napisao glazbu i akorde.

Linker
19. travanj 2024 15:24