Svestrana Zala

Kći Branka Đurića i Tanje Ribič briljira: ‘Ovaj posao mi nitko ne bi mogao oduzeti‘

Slovenska glumica Zala Djuric, koja se na filmskom festivalu u Puli predstavlja s dvije uloge, svestrana je poput svojih roditelja Branka Đurića i Tanje Ribič - glumi, piše, objavljuje zbirke poezije i sinkronizira crtiće, a kad joj treba predah, bježi u prirodu.

Slovenska glumica Zala Djuric (25) bila je sigurna da će film "Šesti autobus" ostaviti snažan dojam na publiku Filmskog festivala u Puli, gdje je prikazan 16. srpnja, jer za njega je već dobila pohvale dvoje najvažnijih kritičara - svog oca Branka Đurića (60), legendarnog glumca, redatelja i dramskog pisca, te majke Tanje Ribič, također glumice i pjevačice. Iako su je kao posve mladu djevojku, kaže, pokušavali nagovoriti da odabere neko drugo zanimanje, danas su ponosni na sva njena postignuća u toj profesiji. Znaju oni da je velika stvar što se njihova kći ove godine u Puli predstavlja s čak dvije uloge - sporednom u dječjem filmu "Kapa" i glavnom u ratnoj drami "Šesti autobus".

"Nije me baš privlačila ratna tematika, isprva sam čak mislila odbiti tu ulogu, no kad sam pročitala scenarij redatelja Eduarda Galića, shvatila sam da je to mnogo više od ratnog filma. Glumim djevojku koja se 18 godina nakon pada Vukovara vraća kući iz Amerike kako bi doznala o ocu kojem se u ratnom vihoru izgubio svaki trag. Baš sam bila ponosna kad sam na kraju pogledala film", govori Zala, koja ne može zamisliti da radi išta drugo.

image

Danas živi ondje gdje su joj projekti, uglavnom između New Yorka, rodne Ljubljane i zemalja na Balkanu

DANIJEL BARTOLIC/CROPIX

Trebalo joj je, kaže, dosta dugo kako bi roditeljima dokazala kako njena želja da se posveti glumi i filmu nije samo "logičan slijed događaja", jer je odrastala u tom svijetu, nego njena istinska potreba za stvaranjem.

"Moji su roditelji dovoljno dugo u toj industriji da znaju koliko je zahtjevna i toksična. Ipak, shvatili su da mi ne mogu to braniti, da mene gluma i pisanje čine živom. Kad malo bolje razmislim, nitko mi to ne bi mogao oduzeti", govori Zala koja je kao klinka poslijepodneva provodila na setovima, a večeri u kazalištu.

image

U filmu Šesti autobus s mladim glumcem Markom Petrićem

PROMO

"Dvije slike su mi urezane u sjećanje. Zadimljen backstage i priroda, gdje sam najviše vremena provodila s bakom. I danas je moj život sličan tome. Kad nisam ispred kamera, odlazim u prirodu", govori mlada glumica, koja je prvi put pred kamere stala u dobi od samo osam godina.

S prijateljima iz razreda došla je na audiciju za humoristični serijal ‘Naša mala klinika‘, čiji je autor bio njezin otac i, naravno - dobila ulogu. No, zbog slovenskog naglaska u hrvatskoj verziji serijala glumila je - bez teksta. Kako je često boravila na filmskim setovima, imala je priliku upoznati i brojne svjetske zvijezde. Colina Farrella upoznala je na snimanju filma "Triage" redatelja Danisa Tanovića, a Angelinu Jolie i Brada Pitta 2012. tijekom snimanja filma "U zemlji krvi i meda".

"Colin me oduševio, karakterno sam se s njim najbolje složila jer imamo isti životni moto, ‘Carpe diem‘. Opušten je, veseo, pravi boem. Sličan je i Brad. Angelina je zanimljiva, ali nisam je u potpunosti razumjela, ne vidim joj dušu. Ona mi je predložila nekoliko dobrih škola glume u New Yorku, a odabrala sam HB Studio koji sam završila 2018. Onamo sam otišla sa samo 18 godina i zahvaljujući tome potpuno sam se osamostalila", govori Zala.

image

Od roditelja je dobila najvrednije savjete za život

DANIJEL BARTOLIC/CROPIX CROPIX

Danas živi ondje gdje su joj projekti, uglavnom između New Yorka, rodne Ljubljane i zemalja na Balkanu. Trenutačno je u Istri, gdje snima novi serijal. U sretnoj je vezi koju podržavaju i njezini roditelji, od kojih je dobila najvrednije savjete za život: da bude iskrena, ostane vjerna sebi i da je ljubav najvažnija - bilo u poslu ili odnosima.

image

Zala sa roditeljima, sestrom Elom i polubratom Filipom

privatni album

"Ne znam kako da vam kažem, a da ne ispadnem egocentrična, ali mi smo prezabavna obitelj. Smijeh i ljubav naš je lajtmotiv. Mlađa sestra, gimnazijalka Ela (17), najbolja mi je prijateljica, srodna duša i najduhovitija osoba koju znam. Katkad se toliko smijemo da se bojim da neću moći uhvatiti sljedeći udah. Obožavam i polubrata Filipa (31), on je glavna faca u Ljubljani, bavi se glazbom, modom i fotografijom. I foliranjem", govori Zala, koja je također vrlo svestrana.

Glumi, sinkronizira crtiće, piše... 2016. je objavila "Zbirku poezije", a uskoro joj izlazi druga knjiga pod nazivom "Ljubavi". Napisala je i knjigu za djecu "Samorog Samo", objavljenu 2020. Inspiriralo ju je vlastito iskustvo koje je stekla u New Yorku gdje je tijekom studija čuvala djecu. Manekensku figuru zahvaljuje majčinim genima, ali i veganskoj prehrani, tenisu, plivanju i jogi. Divi se snažnim ženama koje ne klonu pod pritiskom društva, nego ponosno sjaje i uživaju biti svoje.

Linker
17. travanj 2024 14:41