MIJENJA SE ILI NE?

Kako će se promijeniti engleska valuta nakon smrti kraljice Elizabete?

Buckinghamska palača objavila je da je kraljica umrla u dvorcu Balmoral u Škotskoj u četvrtak, a mnogi su se već pitaju kako će sad izgledati engleska valuta?

Nakon smrti kraljice Elizabete očekuju se promjene valute i poštanskih markica Ujedinjenog Kraljevstva. Bank of England, središnja banka Ujedinjenog Kraljevstva, objavila je planove za novčanice s likom kraljice.

"Kao prvi monarh koji se nalazi na novčanicama Banke Engleske, kraljičini kultni portreti sinonim su za neke od najvažnijih poslova koje radimo", stoji u priopćenju.

"Sadašnje novčanice s likom Njezinog Veličanstva Kraljice i dalje će biti zakonsko sredstvo plaćanja."

U izjavi se nastavlja: "Daljnje priopćenje u vezi s postojećim novčanicama Banke Engleske bit će objavljeno nakon što završi razdoblje žalosti."

image

Detaljan prikaz novčanice od pedeset funti.

BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Prvu novčanicu od jedne funte s likom kraljice izdala je Banka Engleske 1960. godine, a kraljica se također pojavljuje na novčanicama u Kanadi, kovanicama na Novom Zelandu i novcu središnje banke istočnih Kariba.

Nagađa se da bi zamjena novčanica mogla potrajati najmanje dvije godine, dok bi zamjena kovanica mogla trajati dulje.

Osim valute, također se očekuje da će marke s likom kraljice biti zamijenjene novim monarhom, kraljem Charlesom III, piše People.

image

Kovanica sa likom kraljice Elizabete II.

UNION STUDIOS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Međutim, više od 100.000 poštanskih sandučića Royal Maila, koji nose kraljevski monogram kraljice Elizabete vjerojatno će ostati isti. Novi poštanski pretinci će sadržavati kraljevsku šifru novog monarha.

Podsjetimo, kraljica Elizabeta umrla je u četvrtak poslijepodne u 96. godini. Buckinghamska palača objavila je u priopćenju da je preminula u Balmoralu.

Njezina smrt slijedi nakon one njezinog supruga s kojim je bila 73 godine, princa Philipa, koji je preminuo u dobi od 99 godina u lipnju 2021. Odmah ju je naslijedio njezin najstariji sin, 73-godišnji kralj Charles III, koji je sada monarh.

Elizabeta je bila najdugovječniji britanski monarh, najdugovječnija žena na čelu države u povijesti, najstariji živući i najdugovječniji sadašnji monarh te najstariji i najdugovječniji aktualni šef države. Elizabeta se povremeno suočavala s republikanskim sentimentima i kritikama u medijima na račun kraljevske obitelji, osobito nakon raspada brakova njezine djece te smrti njezine bivše snahe Diane, princeze od Walesa, 1997. godine. Međutim, podrška monarhiji u Ujedinjenom Kraljevstvu bila je i ostaje konstantno visoka, kao i njezina osobna popularnost.

Linker
15. travanj 2024 05:46