legendarni redatelj

Jean-Luc Godard preminuo eutanazijom u Švicarskoj

Opterećen bolestima koje su mu bitno narušile kvalitetu života, francuski redatelj sa švicarskom adresom odlučio si je skratiti muke, a svoju odluku dao je naslutiti još prije osam godina na Filmskom festivalu u Cannesu.

Za život i smrt legendarnog redatelja Jean-Luca Godarda mogao bi se parafrazirati njegov kultni film - Do posljednjeg daha. Naime, Godard je bio cijeli život vjeran svojoj ideji pomicanja granica na filmu, bio je radikalan, bavio se eksperimentalnim filmovima, a radikalno je odlučio i skončati svoj život. Nije čekao da umre prirodnom smrću već se odlučio za - eutanaziju, piše The New York Times.

Živio je u Švicarskoj, u gradu Rolleu na Ženevskom jezeru, zemlji gdje je eutanazija dozvoljena, a odvjetnik legendarnog francusko-švicarskog redatelja potvrdio je da je Godard odlučio okončati svoj život potpomognutim samoubojstvom u dobi od 91 godine nakon duge borbe s ‘ teškim višestrukim bolestima‘. Francuski dnevnik Libération citirao je osobu blisku obitelji koja je rekla da je ‘‘eutanazija Godardova odluka i da mu je važno da ljudi znaju za to.‘‘

image

Brigitte Bardot i Michel Piccoli u Godardovom kultnom filmu Prezir

COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP/AFP/PROFIMEDIA

Svoju odluku legendarni redatelj dao je naslutiti još 2014. na filmskom festivalu u Cannesu. Za švicarsku televiziju RTS rekao je da ne misli živjeti pod svaku cijenu ako ga snađu teške bolesti.

"Nemam nikakvu želju da me okolo vuku u kolicima. To nikako ne", rekao je.

Jean-Luc Godard filmsku karijeru započeo je pedesetih godina prošlog stoljeća kao filmski kritičar, a kao redatelj pomicao je granice i preinačio ustaljena, tradicionalna pravila za kameru, zvuk, narativ…Poznat po stilskim inovacijama koje su dovele u pitanje konvencije holivudske kinematografije, univerzalno je priznat kao najodvažniji, najradikalniji i najutjecajniji redatelj francuskog Novog vala.

image

Jean-Luc Godard i Clint Eastwood, 1998. dobili su cezara za životno djelo

RINDOFF-GARCIA/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Njegov rad odražava gorljivo poznavanje povijesti filma, sveobuhvatno razumijevanje egzistencijalne i marksističke filozofije te dubok uvid u krhkost ljudskih odnosa. Njegovi filmovi Do posljednjeg daha, Mali vojnik, Muški rod, ženski rod, Prezir... donijeli su mu brojne nagrade i priznanja među kojima su dva Zlatna lava, nekoliko Srebrnih lavova, Zlatni medvjed, Oscar za životno djelo, Cesar za životno djelo... Njegov jedinstveni filmski rad bio je inspiracija brojnim redateljima poput Martina Scorsesea i Quentina Tarantina. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je o Godardovoj smrti: "Izgubili smo nacionalno blago, oko genija".

Linker
21. travanj 2024 16:55