Novi predstavnici

I oni idu na Eurosong: Šveđane će predstavljati Norvežani, a izbor u Portugalu bez iznenađenja

Kao što se i predviđalo, za Portugal će nastupati Iolanda sa svojom pjesmom "Grito", a Švedsku će predstavljati glazbeni duo Marcus & Martinus s pjesmom "Unforgettable".

Portugal i Švedska odabrale su svoje predstavnike za jedan od najvećih spektakala u svijetu glazbe - Eurosong 2024. godine. Nakon što je dvanaest kandidata nastupilo sa svojim pjesmama na natjecanju Festival da Canção, Portugal je odlučio da će ga 7. svibnja u švedskom gradu Malmö predstavljati Iolanda sa svojom pjesmom "Grito". Pjesma je osvojila najviše ocjene od strane žirija i 10 bodova od publike, što ju čini najboljim odabirom za 68. izdanje natjecanja Eurosong. Iolanda je i stekla status favorita ove godine. Portugalskoj se pjevačici na eurovizijskim kladionicama predviđalo čak 69 posto šanse za pobjedu na portugalskom festivalu.

Iolanda je izdala svoj debitantski EP "Cura" u ožujku 2023. godine. Rođena je u gradu São Pedro de Cova Gala, a u Lisabon se preselila sa 17 godina. Počela je nastupati u barovima i nacionalnim natjecanjima, a kasnije je studirala na glazbenom institutu BIMM u Ujedinjenom Kraljevstvu. Publikacija Rimas e Batidas predviđa da će ona biti "jedna od portugalskih glazbenih diva u sljedećem desetljeću".

Na natjecanju Melodifestivalen u Švedskoj također je nastupilo dvanaest kandidata, a pobjedu je odnio norveški dance-pop duo Marcus & Martinus s pjesmom "Unforgettable". Braća blizanaca također su ove godine stekli status favorita, predviđalo im se 59 posto šanse za pobjedu. Pjesmu su napisali Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy "Joker" Thörnfeldt i sami blizanci - Marcus i Martinus Gunnarsen.

image
CLAUDIO BRESCIANI AFP

Braća su se na sceni pojavila sa svojih deset godina, točnije 2012. u norveškom showu Melodi Grand Prix Junior. Nakon toga su nastupali po Europi, osvojili norveškog Grammyja i pobijedili 2022. u švedskoj varijanti showa "The Masked Singer". Zasad imaju tri albuma, od kojih je svaki zauzeo prvo mjesto na glazbenim ljestvicama u njihovoj rodnoj Norveškoj. Prošle su se godine natjecali s pjesmom "Air", ali su za dlaku izgubili od popularne Loreen, koja je već dvaput odnijela pobjedu na Eurosongu, 2012. godine s pjesmom "Euphoria" i 2023. s pjesmom "Tattoo".

Švedska kao ovogodišnji domaćin ima rezervirano mjesto u finalu koje će se održati 11. svibnja, a hoće li i ove godine odnijeti pobjedu, vidjet ćemo.

Linker
20. travanj 2024 12:02