LING/SHUTTERSTOCK
Uspjeh za pamćenje

Hrvatska ima novu tenisku zvijezdu: Dino Prižmić osvojio juniorski Roland Garros

Mladi splitski tenisač svojim uspjesima pridružio se velikanima poput sugrađanina Gorana Ivaniševića i u grad pod Marjanom donosi novi veliki trofej.

Mladi splitski tenisač svojim uspjesima pridružio se velikanima poput sugrađanina Gorana Ivaniševića i u grad pod Marjanom donosi novi veliki trofej.

Dino Prižmić tek četvrti je hrvatski tenisač koji je osvojio juniorski Grand Slam. Prije njega to je uspjelo samo Marinu Čiliću (2005. Roland Garros), Borni Ćoriću (2013. US Open) te Mili Poljičku (2022. Wimbledon).

Ovom 17-godišnjem Splićaninu teniski autoriteti predviđaju sjajnu sportsku karijeru i smatraju ga jednim od najvećih nada bijelog sporta. Prižmić već ozbiljno nastupa i u seniorskoj konkurenciji gdje je 293 na ATP listi, nakon 18- godišnjeg Čeha Jakuba Menšíka, drugi najmlađi tenisač na toj ljestvici. No nema sumnje da će se na njoj uskoro penjati brzinom munje.

Odrastao je Splitu, počeo je na trenirati na već mitskim Firulama od kuda su u svijet krenuli brojni domaći teniski velikani poput Nikole Pilića, Željka Franulovića, Gorana Ivaniševića, Marija Ančića, Jelene Kostanić, Duje Ajdukovića… No, moglo je ispasti sasvim drugačije. Naime Dino je kao klinac jednako bio zaljubljen u nogomet kao i u tenis, što nije ni čudo jer dolazi iz grada podno Marjana. Iako je počeo trenirati nogomet u klubu Pomak na Bačvicama, starija sestra Barbara trenirala je tenis na Firulama i uz nju je zavolio tenis.

image

Iza mladog tenisača su brojni uspjesi, a čekaju ga još veći

GORAN SEBELIC CROPIX

Najdraži tenisači su mu Novak Đoković i Rafael Nadal, priznaje da ponekad kopira neki njihov potez, no on ipak gradi svoju igru jer kaže nije lako kopirati istinske majstore tog sporta. U slobodno vrijem kao i svi njegovi vršnjaci voli igrice na kompjuteru, no teško da će nakon ove pobjede za to imati vremena jer uz tenis završava treći razred Upravne škole u Zagrebu, a za izostanke ima razumijevanje profesora. Na turnirima ga prati otac Boris dok je mama Nataša logistika.

‘‘Nije baš kao i svako drugo dijete, pomalo je na svoju ruku, tvrdoglav je i kad nešto zacrta, onda to mora i ostvariti‘‘, rekla je njegova mama Nataša Prižmić koja se zbog sinovih sportskih obaveza s obitelji preselila u Zagreb. Menadžer mu je Ivan Ljubičić, koji brigu o njemu vodi već šest godina, a treneri su mu Darko Klaić i Luka Kutanjac.

image

Dinin finalni meč protiv Juana Carlosa Prada gledao je i
Goran Ivanišević

DAVID WINTER/SHUTTERSTOCK

A iza njega su zaista iznimni uspjesi. Bio je europski doprvak u konkurenciji 14-godišnjaka te s 12 godina europski prvak u parovima s godinu dana starijim prijateljem i kolegom Milijem Poljičakom. Dva puta je pobijedio na Grillovom memorijalu u Zagrebu, a bio je i igrač reprezentacije do 12 godina koja je osvojila naslov europskog prvaka. Hrvatski olimpijski odbor mu je prije tri godine dodijelio Nagradu Dražen Petrović, kao najvećoj nadi hrvatskog sporta, a u srpnju prošle godine dogurao je do naslova europskog doprvaka u konkurenciji do 18 godina.

Linker
28. travanj 2024 01:39