BEZ PRIVILEGIJA

Harry i Meghan bijesni: Njihova djeca nisu u redu za titule!

Kuloari bruje da britanski monarh unucima Archieju i Lilibet neće izdati pisma patenta o dodijeli titule.

Očekivali su suprotno, ali na kraju će se Harry i Meghan morati pomiriti s tim da njihova djeca, sin Archie i kćerkica Lilibet, neće nositi kraljevske titule koje bi im prema nasljednom redu inače pripadale. No, Harry i Meghan svojom su odlukom o preseljenju u Sjedinjene Države izgubili status službenih aktivnih članova kraljevske obitelji, a s time i pravo da koriste svoje službene titule princa i vojvotkinje, što se prema tumačenju novog kralja, britanskog monarha Charlesa III. odnosi i na njihove potomke.

Zbog toga novi vladar neće za njih izdati pisma patenta, kako se tradicionalno naziva pravni instrument monarhove pisane naredbe kojom se dodjeljuje služba, pravo, monopol, naslov ili status nekoj osobi ili pravnoj osobi.

image

Obitelj je ujedinjena samo u tuzi: Harry i Meghan u procesiji za lijesom s princom Andrewom, princom Edwardom i njegovom suprugom Sophie, te princom Williamom i njegovom suprugom Kate

CHRISTOPHER FURLONG/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

"Bilo je mnogo razgovora na tu temu, Harry i Meghan su inzistirali na tome da se njihovoj djeci dodijeli status i titula. Argumentirali su to činjenicom da ga imaju i kćeri princa Andrewa, Beatrice i Eugenie, koje nisu službene aktivne članice kraljevske obitelji, ali razlozima sigurnosti. Svim članovima obitelji, naime, jamči se i pripada određeni stupanj fizičke zaštite ovisno o statusu. No, na kraju su ostali bez svega. Nije riječ ni o kakvoj diskriminaciji, nego o pravnom tumačenju: ako roditelji iz bilo kojeg razloga nemaju status ili su ga izgubili, ne mogu ga imati niti njihova djeca. Kad su Harry i Meghan to shvatili, pobjesnili su", govore anonimni izvori iz Buckinghamske palače.

image

U Westminstersku palaču stigli su držeći se za ruke

PETER TARRY/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Iako se činilo da bi se obitelj mogla ponovno zbližiti ujedinjena u tuzi zbog odlaska Elizabete II., koju svi skupa oplakuju, njihovo zajedništvo kakvo smo vidjeli, primjerice, u procesiji za lijesom pokojne vladarice je očito samo odraz stroge forme i protokola. Unuku i njegovoj supruzi nitko ne može zabraniti da odaju počast voljenoj baki i kraljici, bez obzira na to što više nisu djelatni članovi obitelji, ali to ne znači da njima i njihovoj djeci automatski pripadaju i sva ostala prava te privilegije.

image

Harry i Meghan nadali su se kraljevskim titulama za svoju djecu

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA
Linker
14. travanj 2024 04:43