krah zvijezde

Dobivao je milijun dolara po epizodi, a onda si je uništio život: ‘Skoro sam umro‘

Iako je sada trijezan, član poznate šestorke ‘Prijatelji‘ uništio si je karijeru zbog alkohola i droge, a sve detalje je iznio u svojoj novoj knjizi.

Američki glumac Matthew Perry, najpoznatiji po ulozi Chandlera u seriji Prijatelji, dovršio je svoje memoare i spreman je podijeliti svoju istinu sa svijetom.

Memoari pod imenom "Friends, Lovers and the Big Terrible Thing" dolaze u knjižare 1. studenog, a u njima otkriva mnogo detalja sa snimanja Prijatelja, progovara o odnosu s kolegama i o svojoj borbi s ovisnošću o alkoholu i drogama.

"Morao sam čekati kad ću biti trijezan i što dalje od bolesti alkoholizma i ovisnosti kako bi mogao sve prenijeti na papir. I ono u što sam bio siguran jest da će moje iskustvo pomoći drugim ljudima", rekao je Perry za People.

Glumac je svoje memoare započeo prilično šokantnom činjenicom - da je skoro umro kada je imao 49 godina. Tada je patio od gastrointestinalne perforacije, što je javno priznao, te je proveo dane boreći se za život nakon što mu je debelo crijevo puklo zbog prekomjerne upotrebe opioidnih analgetika.

Proveo je dva tjedna u komi i pet mjeseci u bolnici te je devet mjeseci morao koristiti vrećicu za kolostomiju.

Iako se proslavio ulogom Chandlera Binga koji mu je otvorio vrata filmske i TV industrije, te je zarađivao milijun dolara po epizodi, njegova karijera je 2017. krenula silaznom putanjom zbog ovisnosti.

"Kad sam prvi put primljen u bolnicu, liječnici su mojoj obitelji rekli da imam dva posto šanse da ostanem živ. Priključili su me na stroj koji diše umjesto mene. Nitko to ne preživi", napisao je Perry.

Kad je Perry prvi put dobio ulogu u "Prijateljima" u dobi od 24 godine, njegova ovisnost o alkoholu tek je počela izlaziti na površinu.

"Mogao sam to podnijeti, na neki način. Ali kad sam napunio 34 godine, stvarno sam bio u velikoj nevolji. Ali bilo je godina u kojima sam bio trijezan u to vrijeme. Cijelu devetu sezonu Prijatelja sam bio trijezan. I pogodite za koju sam sezonu nominiran za najboljeg glumca? Pomislio sam da bi mi to trebalo nešto govoriti", otkrio je posrnuli glumac koji je prvo bio ovisan o lijeku Vikodinu za smanjivanje bolova, a potom o metadonima i amfetaminima i naposljetku o alkoholu.

image

Matthew Perry u lošem stanju 2021.

EDWARD OPI/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

"Nisam znao kako prestati. Da je tada policija došla po mene i rekla da idem u zatvor, počeo bih se pakirati. Ne bih mogao prestati jer su bolest i ovisnost progresivni. Dakle postaje sve gore i gore kako stariš", napisao je slavni glumac.

Iako je Perry od javnosti htio sakriti s čim se bori, dramatične promjene u njegovom izgledu govorile su da nešto ozbiljno nije u redu s njim. Čak 15 puta je bio na odvikavanju, od čega je većinom bio neuspješan, no ipak je uspio naći načine kako da ostane trijezan.

Vjerovalo se da mu u tome pomogla i veza s 22 godine mlađom agenticom za talente Molly Hurwitz s kojom je prohodao 2018., no dvije godine kasnije ponovno je viđen u zabrinjavajućem izdanju, zbog čega se počelo šuškati da je par prekinuo. No, Perry je to demantirao, otkrivši da je zaprosio Molly. Ipak, ovog ljeta za People je potvrdio da je razvrgnuo zaruke.

image

Serija Prijatelji vinula je Perryja i njegove kolege u zvijezde.

WARNER BROS COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

Perry se sada osjeća zdravim, no ne želi otkriti koliko je dugo trijezan. Ipak, broji svaki dan.

"Moj terapeut mi je dao jedan odličan savjet. Rekao je da kada pomislim da bih ponovno nešto ‘uzeo‘, pogledam svoj trbuh na kojem imam mnoštvo ožiljaka od operacija i pitam se želim li do kraja života nositi vrećicu za kolostomiju. To me uvijek spusti na zemlju", poručio je Perry.

Linker
18. travanj 2024 21:42