O ikoni pop kulture snimljen je dokumentarni film

 STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK
Njujorški kanarinac

Cyndi Lauper otkrila da joj je pjesma koja ju je proslavila - bila dosadna

Premijera dokumentarca o slavnoj pjevačici održana je na Filmskom festivalu Tribeca, a govori o tome kako se obračunala sa seksističkim stereotipima o ženama u vlastitoj obitelji i diljem svijeta, preko svojih pjesama.

Premijera dokumentarca o slavnoj pjevačici održana je na Filmskom festivalu Tribeca, a govori o tome kako se obračunala sa seksističkim stereotipima o ženama u vlastitoj obitelji i diljem svijeta, preko svojih pjesama.

Malo tko je 80-ih godina dizao toliko prašine kao glazbena ikona, Cyndi Lauper. Dvije njezine pjesme postale su tada dio popularne kulture, "Girls Just Want to Fun Fun" te "True Colors" koja je danas objeručke prihvaćena u LGBTQ zajednici. Budući da ove godine obilježava 40. obljetnicu objave svog debitantskog albuma "She‘s So Unusual" čiji je glavni single pjesma "Girls Just Want to Fun Fun", sredinom ovog tjedna premijerno je o dobitnici Grammyja, Emmyja i Tonyja prikazan dokumentarac "Let the canary sing".

A kako je glazbenica Njujorčanka, premijera je ovog tjedna upriličena na festivalu Tribeca. Priču o tome zašto se dokumentarac zove baš tako, zašto ju je mama tolike godine podržavala te što je pomislila kada je prvi put otpjevala pjesmu koju je napisao Robert Hazard, ispričala je u razgovoru za The Hollywood Reporter.

Ispričala je da se oduvijek divi Billie Holiday, pa je naziv za dokumentarac posuđen iz pjesme koju je slavna američka poetesa i spisateljica Rita Dove posvetila legendarnoj jazz pjevačici.

image

Haljina koju je nosila u spotu ‘Girls Just Want to Have Fun‘ prodana je 2011. za 3000 dolara na aukciji

JULIEN‘S AUCTIONS/SHUTTERSTOCK

Pričajući o tome kako je nastala pjesma koja ju je proslavila, "Girls Just Want to Fun Fun", Cyndi Lauper otkrila je zašto ju je uvrstila na debitantski album iako joj je u početku djelovala dosadno. Priznala je da joj je došlo „zijevnuti zbog dosade” kad ju je prvi put otpjevala, međutim, na sreću se predomislila.

„Širili smo pjesmom ideju da se svi, posebno djevojke, mogu zabaviti. Jer tada ste još uvijek, ako ste djevojka i previše se zabavljate, mogli biti označeni kao prostitutka. Uspjela sam privoljeti moje prijatelje da sudjeluju u videu, nagovorila sam i svoju majku da nam se pridruži. Snimali smo u New Yorku, s njujorškim zvukom koja se tada slušao i uz pjesmu napravili njujorški video. Svi su koji su sudjelovali pritom su se i zabavili", ispričala je pjevačica dodajući u šali da su je na snimanje dokumentarca nagovorili njezin agent te njen menadžer, a pridružio im se i njen odvjetnik.

image

S majkom Catrine Lauper na 54.dodjeli Grammyja

JIM SMEAL/BEI/SHUTTERSTOCK

"Mislim da dokumentarac ponekad pomaže pokazati ljudima kakvi ste. Jer svi o vama najprije stječu dojam indirektno, preko onoga što o vama piše. Možda sam htjela dobiti priliku opisati kako je to kada vam u životu kažu: ‘Nađi si pravi posao.‘ Ili kada na obiteljskom okupljanju objašnjavate što radite i na kraju vam samo kažu: ‘Pa, sretno s tim‘, ispričala je glazbenica. S tugom je dodala da joj je nedavno preminula mama Catrine Lauper, koja je i sama, kada je bila mlada, htjela ići u glazbenu školu. Završivši osmi razred, mogla je ići u srednju glazbenu školu na Manhattanu, imala je i stipendiju. Budući da je bila djevojčica moj djed, koji je došao sa Sicilije u New York, rekao joj je da ne možete ići u školu jer tamo idu samo prostitutke", pojasnila je legendarna glazbenica. Zato je njezina mama stala iza nje i gurnula je u pravcu koji je njoj bio uskraćen, zaključila je.

Linker
27. travanj 2024 05:44